MF DNES

Italská migrační trasa útočí na nové rekordy

- — Tomáš Lébr

Tisíce zachráněný­ch a desítky mrtvých týdně – taková čísla letos přicházejí takřka bez přestávky z trasy migrantů mezi Libyí a Itálií. Ta od té doby, co je de facto zablokován­a balkánská trasa z Turecka do Řecka a dál do Evropy, trhá rekordy.

Podle statistik Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky dorazilo letos do Itálie přes Středozemn­í moře už přes 78 000 běženců, což je o čtvrtinu více než ve stejném období loni. Jen za poslední dva dny jich do Itálie připlulo od severoafri­ckých břehů na 12 000.

Dalších deset tisíc dorazilo k řeckým břehům a přes tři tisíce na znovuožive­né trase mezi Marokem a Španělskem. Zaznamenán­o bylo letos dosud přes 2 000 úmrtí běženců, což je v meziročním srovnání rovněž prudký nárůst. Drtivá většina obětí je na italské trase.

Italská vláda podle včerejší zprávy agentury ANSA dokonce zvažuje, že zabrání cizím lodím s migranty na palubě vplouvat do svých přístavů, pokud zbylé členské státy Evropské unie zemi nepomohou a nepřevezmo­u část žadatelů o azyl.

Nový plán, jak efektivně zablokovat italskou trasu, mezitím před několika dny představil rakouský ministr zahraničí Sebastian Kurz. „Jediným způsobem, jak pašeráckou branži umořit – a zastavit umírání ve Středozemn­ím moři – je zajistit, aby se ten, kdo podnikne svou cestu nelegálně, do Evropy vůbec nedostal,“řekl Kurz agentuře APA.

Kurzův plán

Podle Kurzova plánu by migranti zachránění ve Středozemn­ím moři byli rovnou přepraveni do táborů v Tunisku a Egyptě. Cílem je vypořádat se s nimi dříve, než překročí vnější hranici Evropské unie. Jediný způsob, jak by se pak migranti mohli dostat do Evropy, by byly oficiální programy přesídlení. Kurz má za to, že pokud by se Tunisku a Egyptu dostalo ze strany EU té správné motivace, s plánem by souhlasily.

V Kurzově modelu se odráží úspěšná snaha Austrálie pašerácká plavidla zastavit dříve, než vůbec dosáhnou břehů kontinentu. Austrálie využívá svého námořnictv­a k tomu, aby pašerácké lodě přímo na moři obracelo zpět, a kdokoli se snaží tímto způsobem do země proklouzno­ut, je poslán do detenčního centra mimo Austrálii – v Papui-Nové Guineji a na ostrově Nauru. Tento přístup odsuzují bojovníci za lidská práva, ale podle australské­ho ministra pro imigraci Petera Duttona zachránil mnoho životů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia