MF DNES

Než najedu na dálnici, nechám si poradit trasu

Proč čekám v koloně? Proč se D1 opravuje tak dlouho? Proč se na D8 jezdí jen v jednom směru? Za to vše zodpovídá šéf českých silničářů Jan Kroupa.

- Jakub Pokorný redaktor MF DNES

Dálnice D1 se modernizuj­e na rekordních sedmi místech najednou a do toho začnou Češi odjíždět na začátku prázdnin na dovolenou na jih. Riziko kolon je velké. I o tom, jak projet bezpečně a rychle nejstarší českou dálnici, hovoří v rozhovoru pro MF DNES ředitel Ředitelstv­í silnic a dálnic ČR Jan Kroupa.

Nadáváte také někdy, když uváznete v koloně a ono to nejede?

Víte, já jezdím hodně autem a řekl bych, že mě i docela baví řídit, takže to občas postihne i mě a do té kolony se dostanu. To, co člověka nejvíc ničí, je, že neví, co je před ním. A i proto jsme s kolegy vymysleli takzvanou asistenci ŘSD s linkou 800 280 281. A prakticky kdykoli tam zavoláte, tak dostanete informace, co je před vámi a jak dlouho v té koloně zůstanete. Já jsem si zvykl, že než najedu na tu dálnici, tak si volám, jestli tam ten problém přede mnou je, nebo není. Většinou mi i kolegové poradí nejlepší trasu, kudy to místo objet.

Já se spoléhám na světelné tabule, ale loni jsem měl zkušenost, že informace na nich byla zastaralá. Svítil tam nápis „Plynulý provoz“a vedle kolona. Jak to?

Potvrzuji, že neustále na kvalitě tabulí pracujeme. Čerpáme informace od řidičů i od integrovan­ého záchrannéh­o systému. To, co je na těch tabulích, jsou takzvané ověřené informace, nebo by měly být. Potvrdí je policie na místě. Prodleva je sice v řádu minut, ale vzniká tam. Pořád to není podle mých představ a začínáme i zvažovat, že bychom řidičům dávali i neověřenou informaci. Chtěli bychom to rozlišit barevně. Dovedu si představit, že zelená bude informace potvrzená ze dvou zdrojů a neověřenou informaci budeme mít jinak barevně.

Jeden z vašich předchůdců mě upozorňova­l na zajímavou aplikaci na internetu, která měří hustotu provozu asi podle těch mýtných bran. Jak se jmenuje?

Ta aplikace se jmenovala RODOS (https://rodos.vsb.cz ). Tahle aplikace skutečně zafungoval­a a my jsme i vypsali (oficiální) soutěž na takovou aplikaci. Jsme ve fázi nabídek. Pak dostaneme data, která budeme moci analyzovat. Fungují i jiné aplikace, na druhou stranu si přiznejme, že to, s čím chceme pracovat my, jsou ověřená data. Největší problém aplikací jako Google Maps jsou neověřené vstupy. Ale tím neříkám, že to nefunguje.

Celkem se osvědčil takzvaný systém 2+2 na dálnici D1. V jednom směru opravované dálnice jedou čtyři pruhy aut. Proč to nemůže být všude? Na jiných dálnicích se doprava slévá do jednoho pruhu a lidé čekají. Prý D1 před opravou rozšíříte, a jinde to nejde.

Je to přesně tak. My tomu říkáme zpevněná silniční koruna. Do toho jednoho směru musíte narovnat 2+2 pruhy a středové svodidlo. Ne na všech dálnicích jsou parametry takové, abychom tam režim 2+2 dostali. Na té D1 využíváme toho, že dálnici rozšíříme o 75 centimetrů. Ne všude je to však možné. Problém je, že u některých řidičů se vyskytuje pocit, že potřebují za každou cenu předjet, a dělají to s auty, která do toho zrychlenéh­o pruhu nepatří. Několikrát jsem toho byl svědkem i sám, kdy to přede mnou předváděl třeba Ford Tranzit. Někdy mě děsí, jakou mají lidé odvahu. Že jim tam zbývá pár centimetrů a pustí to vedle kamionu s tím, že se ten kamion nevychýlí. Naštěstí se nám daří nepojízdné auto po nehodě odtáhnout do půlhodiny.

Skanska má před Brnem billboard „I my se chceme vrátit domů“, aby řidiči nejezdili kolem dělníků na stavbě rychle. Měli jste už na D1 smrtelný úraz?

My velmi dbáme na bezpečnost, ale bohužel jsme měli už dvě úmrtí. Byl tam jeden geodet. Vstoupil do jízdního pruhu a smetlo ho auto. A zemřel dělník, který stál u výkopu a zajelo ho auto ze stavby.

Skutečně je nutné, aby když se dálnice modernizuj­e na sedmi místech, zároveň probíhaly i menší opravy? Minulý týden jsem jich napočítal asi pět. Někde frézovali vozovku, jinde montovali svodidla.

Modernizac­e bude běžet do roku 2020. Ale ty úseky svoji běžnou údržbu potřebují pořád. Musíte se starat, abyste neměl třeba zanesené vpustě. Musíte sekat trávu a po nehodě nahradit poškozené svodidlo. V místech, kde modernizov­ané úseky nejsou, prodlužuje­te životnost do modernizac­e.

Pořád platí termín dokončení modernizac­e D1 v roce 2020?

Tenhle termín držíme.

V diskusích o kolonách možná zanikla základní informace, čím vším bude nová D1 lepší. Bude mít lepší povrch a bude širší? Co ještě?

Určitě. Tam je spousta plusů, které už pak ten řidič třeba ani nevnímá. Důležité jsou i protismyky (drsnější povrch odvrátí smyk – pozn. red.), kompletní odvodnění, vylepší se klopení oblouků. To rozšíření na 75 cm znamená, že budeme mít plnohodnot­nou krajnici. Dnes, když tam zastaví kamion, tak už stojí napůl v pomalém pruhu. Opravujeme i odvodnění dálnice, dřív proti vám tekla voda z kopce a mizela v puklině.

Nezbrzdí ten termín ani reklamace? Vy už jste podali i žalobu k soudu kvůli špatně udělanému úseku Lhotka-Velká Bíteš.

To už je hotový zprovozněn­ý úsek a ten problém, který tam vznikl mezi ŘSD a stavební firmou, je hodně o kvalitě. Ne že by nemohla být dálnice zprovozněn­a, ale nesplňuje smlouvu o dílo. Životnost je teď významně zkrácena. Klasickým příkladem je ucpaná kanalizace. Dožadujeme se toho, aby ty vady, které brání převzetí, stavební firma odstranila. Dílo dodnes nebylo převzato a nabíhá penále.

Vy teď modernizuj­ete sedm úseků, ale ještě jsou tam další dva, které měly začít v roce 2017, například úsek Humpolec-Větrný Jeníkov. Co je s nimi?

Především jsme ještě neobdrželi stavební povolení. Odvolalo se ekologické sdružení Děti Země. Žalují, že chybí posudek EIA. Ale dříve už rozhodl soud, že modernizac­e dálnice není potřeba.

Takže je jisté, že prohrají i tady?

No, nemuseli to podávat. My jsme to napočítali, že průměrná lhůta vydání stavebního povolení je 344 dnů od podání žádosti.

A prodlužuje se v posledních letech? Je vše pomalejší?

Právní jistota těch občanských sdružení je větší než v minulosti. Vědí na co se zaměřit, aby to toho investora víc bolelo. Mně vadí, že to napadají (ekologové) všechno paušálně. Přitom modernizac­e třeba obsahuje oplocení (kvůli zvířatům), které dodneška nebylo. Takže dálnice bude ekologičtě­jší.

Pak se skoro divím, že jste si tak jistí tím termínem 2020.

Protože to děláme hodně v předstihu.

Kdy se bude jezdit v obou pruzích D8 po mostě, který je napůl zavřený kvůli pohybům svahu?

Zvolím vyhýbavějš­í odpověď. My jsme řekli, že nepustíme provoz 2+2, i když bude hrozit sebemenší riziko. A na té stavbě působí řada expertů. Omezení zatím nepřináší žádné zdržení. Až rada řekne, teď to zprovoznět­e, tak to uděláme. Nechci nic slibovat. Zaměřili jsme se teď na to, jak zvednout rychlost ze šedesátky na osmdesát v tunelech, což se asi podaří.

Proč jsou vlastně české silnice v tak špatném stavu – samá díra? Mám na mysli i silnice 2. a 3. třídy.

První věc je, že já si nemyslím, že by byly tak hrozné. Ano, některé si opravu zaslouží. Ale vesměs, pokud se podíváte na dálnice a silnice 1. tříd, tam se udělal velký kus práce. Ale udělaly ho i kraje na dvojkách a trojkách.

Jen v anketě Díra roku se jich objevují stovky...

Jasně, souhlasím, že některé silnice jsou příšerné. Když jezdím od nás na ministerst­vo životního prostředí, tak zrovna jezdím asi přes tu silnici, která měla tu čest tady tohle vyhrát (Kroupa má asi na mysli ulici U Seřadiště v Praze 10 – pozn.red.) Pravda je, že v Česku jezdí přetížená nákladní auta. I proto má ŘSD ve svém programu využívání vysokorych­lostního vážení na šesti místech. Auto je zváženo za jízdy, ale musíme se poradit s kraji, aby nám ta místa řidiči neobjížděl­i. My to osadíme na dálnicích a kraje si obdobnou investici udělají na objízdné komunikaci.

 ?? Foto: Yan Renelt, MAFRA ??
Foto: Yan Renelt, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia