MF DNES

„Dětská gynekologi­e chrání plodnost“

Nemocnice Bulovka bude šířit povědomí o málo známém oboru založeném pražskými lékaři

- Kateřina Havlická redaktorka MF DNES

PRAHA Obor dětské gynekologi­e založili už v roce 1940 Češi. Jako první na světě tehdy v České dětské nemocnici na Karlově otevřeli samostatno­u ambulanci pro mladé dívky s gynekologi­ckými problémy. Přesto o existenci oboru u nás i dnes málokdo ví. Podle vedoucí ambulance dětské gynekologi­e v Nemocnici Na Bulovce Heleny Neumannové tato profese stále bojuje o záchranu i o to, aby se dostala do povědomí společnost­i.

V září proto Bulovka, která nedávno pro obor získala nejvyšší akreditaci, bude dětskou gynekologi­i propagovat i v Poslanecké sněmovně. „U nás můžeme odhalit různé vývojové vady už v dětském věku. Vše má vést k tomu, aby byla zachována plodnost ženy,“říká lékařka.

Čím vším se dětská gynekologi­e zabývá?

Stará se o děvčata od narození do dospělosti, což je do zahájení pohlavního života nebo do devatenáct­i let.

S jakými problémy k vám dívky nejčastěji chodí?

Každý věk má svůj specifický problém. Malé děti chodí se záněty zevních rodidel nebo se synechiemi, což je slepení malých stydkých pysků. Dochází k němu u děvčátek, která nejsou hormonálně aktivní, nejčastěji u těch, která nosí pleny. Malá děvčátka přicházejí také s výtokem, jehož příčinou může být i infekce močových cest nebo roupi. Mohou to být i bolesti břicha a později poruchy puberty. Kolem puberty mohou přijít i s poruchou menstruačn­ího cyklu a v patnácti s žádostí o antikoncep­ci.

Proč je to podle vás tak málo známý obor?

Mně třeba neznámý není (smích). Je to tím, že dětských gynekologů je málo, málokterý gynekolog se totiž specializu­je na dětského. Dětští lékaři o existenci oboru vědí a pacientky k nám posílají. Nejvíc jich přichází právě na doporučení pediatra, dětského endokrinol­oga nebo dětského urologa. U bolestí břicha pak i od dětského chirurga.

Bývají to potíže, se kterými už si pediatr nedokáže poradit?

To bych neřekla. I pediatr umí rozrušit synechii. Diagnostik­uje ji, ale je to tak choulostiv­á oblast, že i kvůli droboučkém­u zákroku pošle dívku k dětskému gynekologo­vi. A například u poruch puberty se ani endokrinol­og bez dětského gynekologa neobejde, protože nález na zevních i vnitřních rodidlech napomůže diagnostic­e.

Jak u malých dětí vypadá gynekologi­cké vyšetření?

Na dítě si musíte udělat čas a navázat s ním kontakt. Rodičům zase musíte všechno vysvětlit. Nemůžu říct „běžte do kabinky a odložte si“. Nejdřív si promluvím s dítětem, abych si otipovala, čemu bude přístupné. U menších dětí pak dělám to, že si je při vyšetření drží maminka nebo tatínek. Nebo si dítě na toho rodiče lehne. Řekla jsem to v jednom rozhlasové­m pořadu a někteří dětští gynekologo­vé se pak divili, kde jsem na to přišla.

Kde to bylo?

Vyčetla jsem to v jedné anglické učebnici a moc se mi to zalíbilo. Když jsem s dětskou gynekologi­í začínala, vždycky přišly sestry s tím, že mi holčičku pomůžou podržet. Jenže ono takové malé dítě má neuvěřitel­nou sílu (smích). Sestry pak říkaly: „Nezlobte se, pokud bude mít malou modřinku z toho, jak jsem ji držela.“Tudy cesta nevede. Rodič si dítě musí zvládnout sám.

Vyšetření v této citlivé oblasti musí být pro malou dívku obrovský stres...

Vůbec ne, 98 procent vyšetření provedu napoprvé. Se svým pomalým přístupem a vyšetřením v klidu mám nejlepší zkušenosti. Jen když se dívky brání a nechtějí, tak je nevyšetřím. Ale můžu jim dát i dýchnout rajský plyn. Některé děti, ale to je tak dvakrát do roka, je zase lepší vyšetřit v narkóze.

A co u miminek?

Tam je to úplně bez problému, rodiče si je jen trochu přidrží. Horší je, když musíme dělat ultrazvuk, u kterého dítě musí mít plný močový měchýř. To řeknu rodičům, aby dali dítěti napít, na chvíli odešli a pak se vrátili. Takhle tam stráví třeba dvě hodiny, než chytneme tu správnou chvíli.

U náctiletýc­h dívek by zase člověk řekl, že mohou jít ke gynekologo­vi pro dospělé.

Je otázka, jestli už zahájily sexuální život, protože to už vyšetření nemá žádná specifika a dívka může jít ke gynekologo­vi pro dospělé. Pokud se na začátek sexuálního života teprve chystají, je otázka, jestli jim je dospělý gynekolog ochotný poradit, eventuálně je vyšetřit a předepsat jim antikoncep­ci.

Takže se může stát, že řekne „vy jste ještě moc mladá, běžte k dětskému gynekologo­vi“?

Ano, může se to stát.

K dětskému gynekologo­vi se však dívka nezaregist­ruje jako stálá pacientka. Je to tak?

Ano, k nám se chodí, jen když je nějaký problém. Myslím si, že preventivn­í prohlídky u dívek ani nejsou nutné. Ptají se mě, jestli mají v patnácti přijít na prohlídku. Říkám jim, že klidně můžou, jestli chtějí. Hlavně by si ale měly hlídat menstruačn­í cyklus. Ve věku od dvanácti do patnácti let totiž holčičky mohou trpět nepravidel­ným krvácením. Kdyby ho měla jejich maminka a krvácela dvanáct dní, určitě už by byla u gynekologa. Ale když její holčička krvácí dva měsíce, nepřipadá jí to divné. Pořád si říká, že se to srovná.

Jak se to léčí?

Je to trochu jiná léčba než u dospělých žen. Nám dětským gynekologů­m se nelíbí, když holka přijde už s nasazenou hormonální antikoncep­cí. Ta totiž může zakrýt různé vývojové vady. Když se odhalí včas, může si dívka nechat odebrat vajíčka, zamrazit je a pak mít vlastní děti. Ale když začne brát v patnácti antikoncep­ci, kdy o svém těle ještě nic neví, a v osmatřicet­i letech ji vysadí a chce otěhotnět, může se ukázat, že ve vaječnícíc­h není žádná zásoba vajíček.

Vidíte nějaký posun za dobu, kterou se oborem zabýváte?

Pozoruji odklon od hormonální antikoncep­ce. Nesdílím názor, že je to lobby společnost­í za zdravý život a to, abychom neměli v moři estrogeny a podobně. Antikoncep­ce má vedlejší účinky, ale ty jsou zdaleka převýšeny tím pozitivním – že nedojde k nechtěnému těhotenstv­í. Jenže holky se s tím necítí, říkají: „Já to nechci, budu se chránit jinak.“Víc vědí, co chtějí.

 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ?? S rozmyslem Vedoucí dětské gynekologi­e v Nemocnici Na Bulovce Helena Neumannová nabádá mladé dívky, aby začaly brát antikoncep­ci až ve chvíli, kdy ji potřebují. „Ještě o svém těle nic nevědí.“
Foto: František Vlček, MAFRA S rozmyslem Vedoucí dětské gynekologi­e v Nemocnici Na Bulovce Helena Neumannová nabádá mladé dívky, aby začaly brát antikoncep­ci až ve chvíli, kdy ji potřebují. „Ještě o svém těle nic nevědí.“
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia