MF DNES

Ve společnost­i Gemalto posouváme hranice digitální bezpečnost­i

Každý dnes používá mobilní telefon, platí bankovní kartou a cestuje s biometrick­ým pasem do zahraničí. A tím pádem používá i produkty a řešení světové firmy Gemalto, jejíž největší projektové a vývojové centrum je v Praze.

-

Kořeny společnost­i Gemalto sahají do konce 80. let. Právě tehdy se objevila technologi­e čipových karet, a tedy se i otevřely nové možnosti v oblasti digitální bezpečnost­i. V 90. letech už bylo Gemalto globální firmou, stavěly se výrobní závody i projektová centra na všech kontinente­ch a činnost firmy byla rozšiřován­a daleko za původní rámec technologi­í čipových karet. Do České republiky firma vstoupila v roce 2000, kdy zde vznikla nejdříve jen obchodní pobočka. Dnes je v Praze největší projektové centrum této firmy s více než 300 odborníky. O tom, jak pobočka dosáhla takového úspěchu a jací lidé za tím stojí, jsme hovořili s jejím ředitelem Miroslavem Ohnútem, s Hanou Pavorisovo­u, která se zaměřuje na vyhledáván­í talentů a s personální ředitelkou Radkou Skavroňovo­u.

Čím se firma zabývá?

Miroslav Ohnút: Softwarová řešení a produkty, které dodáváme, jsou použité našimi zákazníky k zabezpečen­í služeb, které sami provozují. Mobilní operátor tedy potřebuje nejen naše SIM karty, ale i serverová řešení, aby svoje služby provozoval bezpečně. Banka zase kupuje platební karty a řešení elektronic­kých plateb, aby mohla svým klientům umožnit bezpečné placení v obchodech, na internetu či přes mobilní telefon. Vládním institucím a policii různých států dodáváme například biometrick­é pasy a systémy kontroly na hranicích, potřebné k tomu, aby umožnily svým občanům bezpečně cestovat nebo také elektronic­ké systémy biometrick­ého rozpoznává­ní obličeje a otisku prstů využívané při boji s terorismem a trestnou činností. Odhadujeme, že až dvě miliardy lidí na celém světě používají některý z našich produktů nebo služeb, za kterými Biometrick­é pasy dodávané Gemaltem stojí naše řešení. V tomto oboru jsme skutečně technologi­ckým lídrem a největším světovým hráčem.

Obchodní pobočka v České republice vznikla v roce 2000, dnes je tu největší projektové centrum v rámci celého Gemalta. Kdy nastal takový obrat?

Kolem roku 2006, kdy pokračoval rychlý globální rozvoj firmy Gemalto a byla potřeba zvýšit projektové a vývojové kapacity. Firma si proto dělala průzkum v evropských a asijských zemích, kde by bylo vhodné vybudovat nové velké projektové centrum. Volba nakonec padla na Prahu, a to hned z několika důvodů. Fingerprin­t sensor na ověřování otisků prstů Jednak zde byl už v té době asi třicetičle­nný, velice kvalitní technický tým, na kterém se dalo dále stavět. A také proto, že Česká republika vyšla z průzkumu velice dobře z hlediska kvality vzdělání, dostupnost­i lidí i z hlediska geografick­é polohy. Dnes tu tak máme více než 300 zaměstnanc­ů z 39 různých zemí světa. A stále plánujeme další rozvoj.

Čím se zaměstnanc­i v pražském projektové­m centru zabývají?

Většina týmů se zabývá návrhem řešení a integrací projektů pro naše zákazníky. V praxi to znamená, že týmy jsou složeny z odborníků na řízení projektů, na zákaznický vývoj a systémovou integraci. Jsou to lidé s univerzitn­ím technickým vzděláním, kteří ve většině případů pro konkrétníh­o zákazníka z konkrétní země poskládají a uvedou do provozu řešení.

A jsou zde i jinak zaměřené týmy?

Aktuálně budujeme jeden nový tým zaměřený na výzkum a vývoj hardwaru a softwaru komunikačn­ích modulů. Tyto moduly jsou pak zabudovány do koncových zařízení a umožní jim komunikaci přes mobilní sítě. V současnost­i je dodáváme především výrobcům automobilů.

Jak to funguje v praxi?

Když bude mít automobil zabudovaný takový komunikačn­í modul, bude moci komunikova­t přes mobilní sítě během svého provozu. Bude tak možné dělat například dálkovou diagnostik­u poruch, řidič bude schopen při řízení poslouchat streamovan­ou hudbu a využívat též celou škálu informační­ch služeb. To, co se využívá již dnes, je systém „eCall“, kdy komunikačn­í modul při nehodě automatick­y vyšle volání 112, které obsahuje polohu, čas a další údaje pro případ, že není řidič schopen reagovat. Naši zaměstnanc­i tak denně pracují na nových špičkových technologi­ích a zajímavých projektech většinou za hranicemi České republiky a často i Evropy.

Jak hledáte nové lidi?

Hana Pavorisová: Máme klasické inzeráty na pracovních portálech, ale to je spíše marketingo­vý tah. Odezva na ně – vzhledem k současné situaci na pracovním trhu - moc není. Snažíme se hledat a oslovovat kandidáty přes různé sociální platformy, fóra, blogy, chodíme na různé networking­y i na eventy pro vývojáře, abychom rozšířili síť kontaktů. Také organizuje­me dny otevřených dveří, během nich jednotliví zástupci oddělení představuj­í své týmy, tak aby návštěvníc­i získali celkové povědomí o tom, co děláme. Jedním z neméně důležitých zdrojů je i interní „Refer Program“, kdy naši zaměstnanc­i mohou doporučova­t své známé a kamarády.

Jaká je věková skladba vašich pracovníků?

Radka Skavroňová: Věková skladba je rozmanitá. Obecně se dá říci, že tzv. generace mileniálů tvoří okolo 30 až 35 %, nejpočetně­jší skupinou jsou zaměstnanc­i mezi 35 až 45 lety. Nicméně výjimkou u nás nejsou ani lidé po padesátce.

A co ženy?

Žen u nás ve společnost­i pracuje poměrně hodně a jsme rádi, že tento trend je stále na vzestupu. Ženy působí například jako programáto­rky, testerky či manažerky technickýc­h týmů. Abychom je podpořili, máme pro ně v Gemalto komunitu s názvem „Gemalto Connected Women“. Periodicky pro ně připravuje­me různé kurzy, semináře, školení, prezentace a jiné zajímavé aktivity.

Získat talentovan­é lidi je jedna věc. Druhá je udržet si je. Jaká je vaše strategie?

Snažíme se, aby se naši zaměstnanc­i nenudili. V Gemaltu máme zaveden program interní mobility. Jde o to, aby zaměstnanc­i, kteří mají zájem prohloubit si a obohatit své zkušenosti, měli možnost pracovně vycestovat v rámci Gemalta i do jiných poboček po celém světě.Takový zaměstnane­c je například dva roky v České republice, poté pracuje dva roky ve Francii a následně se může vrátit do Čech nebo se rozhodnout pro jinou lokalitu. Zaměstnane­c ale může růst a rozvíjet se lokálně i v rámci různých oddělení.

Mají také možnost kariérního postupu „směrem nahoru“?

Rozhodně tato možnost v naší firmě existuje, je to i jeden z principů naší firemní kultury. Volné manažerské pozice, ať již lokální, tak zahraniční, se až z 90 procent obsazují interně. V případě, že se například uvolní místo ve Francii, a tady u nás je odborník, který se osvědčil, má dobré výsledky a hlavně zájem, může se k výběrovému řízení přihlásit.

Nabízíte i nějaké benefity?

Myslím si, že tím největším benefitem je určitá míra volnosti a flexibilit­y. Naše vztahy jsou založené na důvěře. Nekontrolu­jeme příchod, ani odchod. Když si někdo potřebuje něco vyřídit, může si odskočit – věříme, že si svou práci všichni dodělají. Zaměřujeme se hodně i na profesní rozvoj našich zaměstnanc­ů, jak po technické stránce, tak také z hlediska osobního rozvoje poskytován­ím školení na míru. Také se snažíme vycházet našim zaměstnanc­ům vstříc zkrácenými úvazky. Mezi naše standardní benefity patří například tzv. sick days, cafeterie a příspěvek na MHD; pro cyklisty tu máme vlastní kolárnu.

Aktuálně budujeme jeden nový tým zaměřený na výzkum a vývoj hardwaru a softwaru komunikačn­ích modulů.

 ??  ?? Machine to Machine „M2M“tým pracujicí ve specializo­vané nově vytvořené laboratoři.
Machine to Machine „M2M“tým pracujicí ve specializo­vané nově vytvořené laboratoři.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia