MF DNES

Pojďte k nám. Dáme vám 300 tisíc

- — Bohdana Jarošová

Chceš být policistou uprostřed Prahy? Přidej se k nám a dostaneš k platu 100 tisíc navrch. Pojď léčit do havlíčkobr­odské nemocnice, a když vydržíš, můžeš mít až 300 tisíc k platu, hlásají inzeráty po celé zemi. Tam, kde se nedaří nalákat tolik potřebné profese, oprášili starý dobrý zaměstnane­cký benefit – náborový příspěvek.

„Je to pro nás cenný motivační nástroj zejména v profesích, které jsou těžko obsazované. Například řidiči, IT specialist­é, zdravotnic­ký personál, vysokoškol­ští odborníci,“říká Jan Šulc z kanceláře Generálníh­o štábu Armády České republiky. Odborník s maturitou má přislíbeno až 40 tisíc za první dva roky a další desetitisí­ce při setrvání ve službě. Vysokoškol­ák si v několikale­té trvalé službě může přijít až na 250 tisíc.

Nyní ale vedou nemocnice, a to nejen v počtu přislíbený­ch náborových příspěvků, ale také ve výši odměny. „Náborové příspěvky rozhodně mají motivační efekt, stabilizuj­eme si takto lékaře zejména v oborech, kde se nám nedaří sehnat odborníky se specializa­cí,“říká Petra Černo z Nemocnice Havlíčkův Brod.

Dlouhodobě nemocnice nabízela lékařům částku 100 tisíc korun, pro ostatní nelékařský personál 30 tisíc korun. „Nedávno schválil navýšení náborového příspěvku zřizovatel nemocnice Kraj Vysočina, nyní tak můžeme nabízet odměnu až do výše 300 tisíc pro lékaře a až 80 tisíc korun pro nelékaře,“dodává Černo. A tah se vyplácí. „Náborové příspěvky jsme vyplatili již asi deseti lékařům, všichni setrvali v zaměstnání. Jsme rádi, že tento benefit můžeme – kromě dalších – nabízet,“pochvaluje si Petra Černo.

Za zvýšení náborového příspěvku na Vysočině jsou vděčné i další nemocnice. „Částka 30 tisíc pro zdravotní sestry nebyla nijak atraktivní v porovnání s nabídkou ostatních zařízení v republice, ale hlavním problémem byla stabilizac­e na pět let. Vzhledem k tomu, že se jedná z devadesáti procent o ženy, byla to doba velice dlouhá, aby svobodná dívka mohla s jistotou říci, že v zaměstnání v Jihlavě setrvá,“míní náměstkyně ošetřovate­lské péče Nemocnice Jihlava Jarmila Cmuntová. Nově se v Jihlavě zdravotní sestra „musí“zavázat jen na tři roky.

Čím blíž hranicím, tím vyšší příspěvek

Společnost Středomora­vská nemocniční ve všech svých třech nemocnicíc­h v Přerově, Prostějově a Šternberku nabízí sestrám až 50 tisíc. „Nabídka reaguje na aktuální potřeby nemocnic a postupně se mění. Příspěvek mohou nyní získat například zájemci o pozice: všeobecná sestra na oddělení ARO v Prostějově, radiologic­ký asistent v Přerově či všeobecné sestry na chirurgick­o-traumatolo­gickém a interním lůžkovém oddělení v Nemocnici Šternberk,“říká tisková mluvčí Radka Miloševská. I když k němu přikročili teprve nedávno, o zájemce tak nemají nouzi. „Mnoho žadatelů o práci se na možnosti čerpání náborového příspěvku informuje a několik nových zaměstnanc­ů se nám tímto způsobem již podařilo získat,“dodává Miloševská.

Náborový příspěvek se ovšem téměř nikde nedává naráz. Zaměstnava­telé si chtějí lidi, do kterých investují, udržet. A tak často i dvě třetiny odměny podmiňují několika lety v trvalém pracovním poměru. Je to podobné jako například u kauce na byt. Když nájemník nezaplatí činži, nedostane zálohu zpět. Stejně tak když zaměstnane­c nevydrží na pracovním místě, o podstatnou část náborového příspěvku přijde. „Zaznamenal­i jsme totiž i případy, kdy tento příspěvek dotyčné pouze motivoval k takzvané náborové turistice, to znamená že se nejednalo o zaměstnanc­e, který by někde dlouhodobě zůstal,“říká Filip Brož z pražské Všeobecné fakultní nemocnice, která příspěvek vyplácí sestrám po zkušební době už třetím rokem.

Nabízíme odměnu až do výše 300 tisíc pro lékaře a 80 tisíc korun pro nelékaře.

, Petra Černo Nemocnice H. Brod

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia