MF DNES

Na zdraví! Jak se zrodila „úchylka“pít šampaňské z boty

- — Robert Sára

Hned zkraje varování: Máte-li slabší žaludek, tento text nedoporuču­jeme. Nemuselo by se vám po pár minutách čtení udělat dobře. Následujíc­í řádky totiž pojednávaj­í o zvláštní „úchylce“australské­ho pilota formule 1 Daniela Ricciarda, který na stupních vítězů pije šampaňské ze svých – ano, těch propocenýc­h – bot.

Jestli už teď zvedáte oči k nebesům, není divu. Koneckonců i Lewis Hamilton, jeden z nejlepších v F1, říká: „Je to nechutné. Nikdy by mě nikdo nedonutil to pozřít.“

A přece teď svět F1 vždy napjatě čeká, jak si Ricciardo na pódiu – stál na něm v posledních čtyřech závodech – sundá boty, naleje do nich šampaňské a on (či moderátor nebo jiný jezdec) začnou lokat.

A tak se této pocty už dočkal třeba herec Gerard Butler, slavný kapitán ze Star Treku Patrick Stewart, bývalý pilot F1 Mark Webber či při poslední zastávce v Ázerbájdžá­nu i formulový novic Lance Stroll (na snímku). „Je to lahodné,“tvrdí Ricciardo. A vysvětluje: „Když je šampaňské dobře vychlazené, tak zabije ty děsivé věci, které vás napadají. Chutná to pak dobře.“ Tak proti gustu žádný dišputát. Jenže kde se tato oslava, která je nyní Ricciardov­ou značkou, vlastně zrodila? Kořeny má – stejně jako zmíněný jezdec F1 – v Austrálii. Přezdívá se jí „shoey“a vymyslela ji surfařsko-rybářská partička Mad Hueys, která si do bot lila pivo. Na jejich facebookov­é stránky jim lidé posílají videa a fotky, kde je kopírují. A tak je tu třeba běžec, který si po 33hodinové­m ultramarat­onu dopřeje ze svých „kecek“hlt piva.

Světovou znalost „shoey“, že jí neodolají ani hollywoodš­tí herci, však přinesl až motorsport. Vůbec prvním, kdo takhle slavil, byl před dvěma lety jistý Ryal Harris, když v australské sérii V8 pick-upů vyhrál potřetí závod v Perthu. „Z bot jsme takhle pili piva u kamaráda doma a já řekl: Když se dostanu v Perthu na stupně vítězů, zopakuji to. Kdybych věděl, co způsobím, asi si to nechám patentovat,“žertoval.

Zanedlouho po něm to zopakoval Australan David Reynolds v šampionátu V8 Supercars, ale globální popularitu odstartova­l až před rokem Jack Miller, jezdec z MotoGP.

Po senzačním vítězství v holandském Assenu nejdřív brečel u hymny, pak šampaňským skropil všechny okolo, aby si nakonec sundal botu a zbytek moku vypil z ní. „Když jsem to viděl, psal jsem mu, že až vyhraju já, udělám to taky. Ale vítězství nepřicháze­lo, a tak když jsem jel loni v Německu 100. závod v F1 a skončil druhý, byla to pravá chvíle,“říká Ricciardo.

O pár týdnů později přibyl další „požitkář“do party. Valentino Rossi, fenomén MotoGP, si vychutnal šampaňské z boty po druhém místě v závodě na domácí trati v Misanu.

Kdo další přijde na řadu?

 ?? Foto: AP ?? Lance Stroll Z Ricciardov­y boty pil v posledním závodě F1.
Foto: AP Lance Stroll Z Ricciardov­y boty pil v posledním závodě F1.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia