MF DNES

Jágra chceme, ale se slevou

Český hokejista Jaromír Jágr chce zůstat v NHL, jedná o smlouvě s Floridou

- Tomáš Zatloukal hokejový reportér MF DNES

Čtyřproudé silnice půlí vysoké palmy, asfalt prudce rozpalují sluneční paprsky. Počasí svádí k lenošení a jízdě širokými bulváry k blízkému oceánu. Jenže pro Jaromíra Jágra je každodenní realita v turistické­m ráji jiná. Ze zmíněné vozovky v Coral Springs odbočí, zaparkuje a o pár minut později se už prohání po ledové ploše tréninkové haly floridskýc­h Panthers.

Klubu, kde odehrál už 187 zápasů a rád by přidal další. O tom, zda se to skutečně stane, se rozhodne v nejbližšíc­h dnech. Jednání mezi Jágrovým agentem Petrem Svobodou a floridským generálním manažerem Dalem Tallonem kulminují, v pátek se navíc otevírá hráčský trh, který nabídne české legendě další možnosti.

Hokej stále miluju

„Jde o to, co pro něj bude nejlepší. Jaromír je velmi poctivý, upřímný a inteligent­ní kluk. První otázka zní, jestli chce hrát a pokračovat. Druhá otázka je, zda budeme schopni se dohodnout na smlouvě, která bude dávat smysl oběma stranám,“řekl Tallon na konci dubna.

Od té doby dostal jasnou odpověď na první z dotazů. Jágra ani v pětačtyřic­eti letech neopouští touha dál pokračovat v předlouhé a veleúspěšn­é kariéře. „Hokej pořád miluju, chci hrát dál. Každý den, když jdu na led, se chci zlepšovat. Nic se nezměnilo za posledních dvacet let. Ten drajv je tady pořád,“vyznal se.

Dohodne se však s Panthers na přijatelný­ch podmínkách? Jednalo se během mistrovstv­í světa, na začátku června i nyní, pár dní před otevřením hráčského trhu. 1. července se stane Jágr volným hráčem a bude se moci upsat konkurenci. Mnohé zdroje uvádějí jako ideální destinaci pro stále produktivn­ího útočníka Las Vegas. Tam na podzim začne psát své dějiny nový klub NHL Golden Knights.

Jágr si možná nabídky od dalších klubů alespoň vyslechne. „Předpoklád­ám, že se podívá, kdo o něj má zájem,“tvrdí zámořský novinář George Richards, který celoročně podrobně pokrývá dění ve floridském klubu. Právě on přišel s informací, že Panthers skutečně chtějí podepsat další smlouvu s druhým nejprodukt­ivnějším hráčem historie NHL, nicméně od Jágra by uvítali snížení finančních nároků.

5,515 milionu dolarů

Česká osmašedesá­tka totiž loni podepsala lukrativní roční kontrakt na čtyři miliony dolarů, navrch byly Jágrovi přislíbeny další peníze formou výkonnostn­ích bonusů (1,515 milionu dolarů). Jágr sice poté v sezoně 2016–2017 herně vyloženě nezklamal, nicméně zaznamenal pokles v produktivi­tě (ze 66 bodů na 46) a místy se svážel s herní bídou celého mužstva. Na Floridě se přesto dočkal pochval, za výkony na ledě i za přínos mimo něj, dál zůstával platným borcem.

A věří, že takovým může být také ve své 24. sezoně v NHL. V Coral Springs se poctivě připravuje, úspěšně odolává svodům krásného a prosluněné­ho poloostrov­a. V kabině Panthers má kromě něj stále výstroj jen další veterán, brankář Roberto Luongo. Jágr dál příkladně dře a čeká na výsledek jednání.

Očekává se, že dopadnou zdárně. Vždyť ani manažer Tallon nepochybuj­e, že Jágr bude nadále přínosem. Tenhle workoholik si vydobyl u Panthers respekt, svou hrou i mentorství­m, jimiž posouvá dál mladší spoluhráče. Jeho tvář se hodí i pro marketingo­vé účely. Vše zmíněné Florida potřebuje. Jen to musí být za rozumnou cenu.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Dohodnou se? Jaromír Jágr nedbá na letní lákadla, trénuje a čeká, jak dopadnou jednání s Floridou o další roční smlouvě.
Foto: Profimedia.cz Dohodnou se? Jaromír Jágr nedbá na letní lákadla, trénuje a čeká, jak dopadnou jednání s Floridou o další roční smlouvě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia