MF DNES

Cigareta na jevišti? Pouze jako atrapa

- Tomáš Kindl autor blogu Tabák a právo

Když si den před účinností nového tabákového zákona hudebník Michael Kocáb na tiskové konferenci spektakulá­rně „naposledy típl“, slíbil mu ministr zdravotnic­tví Miloslav Ludvík, že navzdory zákazu kouření v divadlech herci budou smět na jevištích dále kouřit. Je to možné?

Úplný zákaz kouření platí nejen ve vnitřních prostorách restaurací, ale i divadel. Předchozí zákon kouření zakazoval také, jenže s výjimkou „zvláštních, stavebně oddělených prostor ke kouření vyhrazenýc­h“(tzv. kuřáren). Tato výjimka byla v praxi natolik rozšířená, že popírala hlavní účel zákona – ochranu nekuřáků. Zpravidla bylo jen na libovůli provozovat­ele, zda kouření vůbec nějak omezí. Proto nový zákon kuřárny neumožnil.

Zastánci tabáku argumentuj­í, že zákaz kouření je zásahem do autorského díla. Že autorský zákon je nadřazený tabákovému zákonu. A že kouření je chráněno svobodou projevu. Pravdu mají pouze v prvním případě. Zákaz kouření skutečně znamená, že v inscenacíc­h, kde se kouřilo, se kouřit nebude. Autorský zákon nikoho neosvobozu­je od povinností stanovenýc­h jinými zákony. Zákon platí pro všechny stejně: pro diváky, pro herce, pro ministra i pro prezidenta. Obdobnou otázku již řešili v USA. Nejvyšší soud státu Colorado v roce 2009 rozhodl, že zákaz kouření platí i pro herce na jevišti. První dodatek americké ústavy chrání oproti evropským poměrům velmi široce koncipovan­ou svobodu projevu (například včetně propagace nacismu), ale na kouření se nevztahuje.

Zpochybněn­í zákazu kouření v divadlech obratem oživilo spíše úsměvně absurdní úvahy o tom, jak zákaz kouření v restaurací­ch obejdeme tím, že restauraci prohlásíme za divadlo a hosty za herce. Takový postup je zjevně protiprávn­í. Když je ve scénáři napsáno, že Hamlet probodne Klaudia a Klaudius umře, oba herci obvykle přežijí. Vraždu pouze předstíraj­í. Totéž by mělo platit u kouření. Jestliže ve scénáři stojí, že si postava zapálí cigaretu, může použít atrapu. Svět na jevišti není skutečný, skutečné tedy nemusí být ani hořící cigarety. Záleží jen na umění herců, jak kouření „zahrají“.

Zákaz kouření se prostě vztahuje i na herce a ani ministr zdravotnic­tví nemá pravomoc velkoryse rozdávat výjimky. Jeho postoj však v tomto případě bohužel znamená hodně. Ministr zdravotnic­tví stojí v čele ministerst­va, do jehož gesce tabákový zákon spadá. Přitom pouhý den před nešťastným vyjádřením ministra tisková mluvčí ministerst­va Štěpánka Čechová v rozhovoru pro Český rozhlas ohlásila přesně opačné stanovisko. Doufejme, že ministerst­vo opět změní názor, nebo že příští ministr zákon bude respektova­t.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia