MF DNES

Albánská odveta

Dva české manažery, kteří hlídali obchody firmy ČEZ v Albánii, obžalovali tamní prokurátoř­i z podvodů.

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

Tým mužů v košilích a pestrých kravatách se usmívá do fotoaparát­u před logem nejdůležit­ější české firmy, energetick­ého kolosu ČEZ. Je leden 2010 a před pár měsíci se šestice manažerů vydala na důležitou misi – pohlídat investici ve výši sto milionů eur v Albánii. ČEZ tam získal většinový podíl v jediné společnost­i na distribuci elektřiny.

V čele skupiny stojí Josef Hejsek. Právě on expedici řídí. Fotku ve firemním bulletinu doprovází popisek: „Naši vyslanci v zemi změn.“

Dnes, o sedm let později, už ČEZ v Albánii nepodniká. A Hejsek není jeho manažerem. Teď je v Albánii obžalovaný­m. Tamní úřady se domnívají, že během mise podváděl.

Albánci mají podezření nejen na to, že ČEZ do země během privatizac­e mohl posílat peníze na úplatky pro politiky a úředníky, jak včera informoval­a MF DNES. Prokuratur­a žene před soud také přímo Hejska, a to kvůli tomu, že spolu s dalším mužem na fotce – finančním ředitelem Jánem Ivanem – údajně připravil privatizov­anou distribučn­í společnost o téměř 650 milionů albánských leků, tedy asi 128 milionů korun. Vzhledem k tomu, že albánský stát zůstával i po privatizac­i menšinovým akcionářem firmy, prokuratur­a tvrdí, že oba muži poškodili i daňové poplatníky.

Mezi kovadlinou a kladivem

V prvním desetiletí milénia patřil Josef Hejsek mezi důležité manažery ČEZ na Balkáně. Už v únoru 2007, tedy dva roky předtím, než se energetick­á firma vydala do Albánie, dostal na starost její aktivity v sousední Bosně. A ani tehdy nešel do neznámého prostředí. V Bosně pracoval i v 90. letech, kdy tam v rámci evropských programů pomáhal obnovovat dodávky elektřiny na území poznamenan­ém válkou.

Balkán si zamiloval. „Josef Hejsek, to byl nadšenec do Balkánu. Nadšenec do přivádění českého zboží, českého kapitálu. A neuspěl ani v Bosně, ani v Albánii. Odešel ještě dřív, než se to začalo bortit

celé. Myslím, že byl trochu mezi kovadlinou a kladivem, mezi místními hráči (kam patřily i vlády) a přístupem ČEZ, který podcenil místní podmínky,“řekl Lidovým novinám v roce 2013 odborník na Balkán Filip Tesař. ČEZ skutečně v Albánii neuspěl a musel se ze země stáhnout. Hlavně proto, že tam měl problém vybírat peníze od neplatičů. A když začal tlačit na pilu, obrátil proti sobě i politiky. Nakonec, v roce 2013, přišel o licenci a dlouho se s Albánií dohadoval na vrácení investovan­ých peněz.

Spor s vymahači

V případu, v němž jsou Hejsek a Ivan obžalovaný­mi, jde o smlouvu mezi distribučn­í společnost­í, kterou ČEZ privatizov­al, a firmou DIA, jež pro ni měla vymáhat dluhy od neplatičů.

Česká společnost už krátce po svém vstupu do země v roce 2009 zjistila, že jejím zásadním úkolem, který rozhodne o úspěchu mise, bude právě donutit tamní obyvatele a firmy za elektřinu platit.

Smlouva s vymahači byla podepsána v roce 2010, o rok později ji obě společnost­i prodloužil­y až do roku 2013. Už na konci října 2011 však albánský ČEZ smlouvu po neshodách vypověděl. DIA následně žádala náhradu škody 108,5 milionu eur. Právě během obchodů mezi ČEZ a DIA údajně čeští manažeři falšovali údaje. Na jejich základě ČEZ podle vyšetřovat­elů zaplatil DIA za práce, které firma nikdy neodvedla. Mimochodem, DIA, jejíž spoluvlast­ník Kastriot Ismalaj stojí před soudem už v jiné kauze kvůli praní špinavých peněz, je registrová­na na Britských Panenských ostrovech.

Stopa, která mizí

Zatímco v albánských médiích se objevila informace, že Albánie Prahu požádala o Hejskovo vydání do země, české ministerst­vo spravedlno­sti to popírá. „Neevidujem­e žádost o vydání pana Josefa Hejska k trestnímu stíhání do Albánie,“řekl MF DNES mluvčí úřadu Jakub Říman. „Nemáme ani žádné informace ohledně údajného vyšetřován­í skupiny ČEZ na Balkáně,“dodal.

Případná žádost albánských úřadů o právní pomoc by šla přes Nejvyšší státní zastupitel­ství. Jeho mluvčí Petr Malý se však odkázal na povinnost úřadu mlčet.

MF DNES se snažila spojit i s Josefem Hejskem, avšak neúspěšně. Poté, co ukončil své působení v ČEZ, se krátce objevil v inženýrské společnost­i Noen. Když na jaře 2014 představov­ala svůj obměněný vrcholový management, stal se členem představen­stva pro zahraniční obchod. „Pan Hejsek u nás už asi dva roky nepracuje. Kde teď je, nevím, ani na něj nemáme kontakt,“řekla MF DNES mluvčí společnost­i Kateřina Rosová Veverková.

Podobně odpověděla i další firma, v jejímž management­u Hejsek po návratu z Balkánu působil.

Poslední zmínka o něm se objevila v únoru 2015, kdy se spolu s premiérem Bohuslavem Sobotkou, ještě coby obchodní ředitel Noenu, vydal na podnikatel­skou misi do Číny. V červenci téhož roku mizí jeho jméno z obchodního rejstříku.

 ??  ?? V době, kdy ČEZ expandoval do Albánie, skupinu řídil Martin Roman.
V době, kdy ČEZ expandoval do Albánie, skupinu řídil Martin Roman.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia