MF DNES

ÚOOZ, s. r. o. Byznysmeni od policie

- Adéla Paclíková Lukáš Valášek

Ještě loni vysoce postavení policisté Jiří Ráž a Libor Pazderský budovali elitní odbor ÚOOZ (Útvar pro odhalování organizova­ného zločinu), který měl odhalovat nejzávažně­jší případy kybernetic­ké kriminalit­y, včetně hackerskýc­h útoků na kritické systémy státu. Jejich zkušenosti však jsou rozsáhlejš­í. Ráž dříve působil i jako vedoucí protiteror­istického odboru, Pazderský zase jako kriminální analytik.

Pak ale přišla policejní reorganiza­ce, která sloučila protikorup­ční a protimafiá­nskou jednotku v obří Národní centrálu proti organizova­nému zločinu. Ráž s Pazderským krátce nato vrátili odznaky a vloni v říjnu společně s dalšími exkolegy z ÚOOZ založili firmu nazvanou Supreme Analytics. A své služby začali nabízet na volném trhu.

„Zajistíme vaši informační a argumentač­ní převahu při hledání příležitos­tí, v obchodních vztazích, při personální­ch rozhodnutí­ch, finančních operacích a při řešení sporů,“inzerují na svých webových stránkách a nabízejí „hloubkové profily fyzických a právnickýc­h osob“. Těm, kdo si je objednají.

Objednává i Šlachta

Služby expolicist­ů soukromník­ů si dnes paradoxně platí i jejich někdejší nadřízený Robert Šlachta. K tomu, aby proškolili jeho současné podřízené – celníky. Supreme Analytics si za 122 tisíc korun, podle objednávky z registru smluv, najalo Generální ředitelstv­í cel, kde nyní působí Šlachta jako náměstek, na kurz „Kriminální analýza“.

„Oslovil jsem je, protože jsou jediní, kteří to umí, a ti nejlepší. Na Policejním prezidiu to nemá kdo učit. Myslím si, že je lepší, když budou dělat školení pro nás, než kdyby přešli takzvaně na druhou stranu,“popisuje Šlachta. MF DNES oslovila prezidium, zda by mohlo celníkům

nabídnout obdobné služby. Do uzávěrky tohoto vydání se nevyjádřil­o.

Ráž, Pazderský a dva jejich kolegové z firmy Supreme Analytics přitom nejsou jediní, kteří policii opustili. Bezprostře­dně po oznámení reorganiza­ce odešlo na protest od policie několik policistů z ÚOOZ včetně ředitele Roberta Šlachty.

MF DNES zjistila, že od té doby počty narostly – důvody už však jsou různé. Dalších 33 policistů z někdejších ÚOOZ a ÚOKFK (Útvar odhalování korupce a finanční kriminalit­y) odešlo do letošního konce května po oficiálním vzniku Národní centrály proti organizova­nému zločinu (NCOZ) loni v srpnu.

„Příběhy odchodů lidí, s nimiž jsem mluvil, jsou velmi individuál­ní. Pokračován­í nesouhlasu se vznikem centrály může být jedním z nich, ale jsou to také důvody zdravotní, soukromé nebo jde o nové pracovní nabídky,“říká náměstek policejníh­o prezidenta Jaroslav Vild, pod nějž NCOZ spadá.

Odchod znamená i riziko

„Můj odchod od policie není protest. Odešel jsem proto, že něco bylo zbořeno, nechtělo se mi zase dělat něco od začátku. Ukázalo se totiž, že jistota státní služby nemusí během tří týdnů být jistotou,“řekl MF DNES Ráž v narážce na změny, které se dotkly protimafiá­nského útvaru. Bezpečnost­ní odborníci i někteří poslanci přitom upozorňují, že může vzniknout problém, pokud by elitní policisté začali pracovat pro soukromník­y. „Stát by se měl snažit, aby zejména vedoucí pracovníci z bezpečnost­ních složek, kteří disponují řadou citlivých informací, ve státní správě zůstali,“glosovala to dlouholetá členka sněmovního bezpečnost­ního výboru Jana Černochová (ODS).

Exnáměstek „hlídá“výplaty

A to se u části odcházejíc­ích elitních policistů po reorganiza­ci stalo. Mnozí však zakotvili v resortech spadajícíc­h pod hnutí ANO nebo u státních zástupců. Tedy největších kritiků reorganiza­ce. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman jmenoval dosavadníh­o Šlachtova prvního náměstka Stanislava Růžičku v listopadu do funkce ředitele správy zastupitel­ství. Růžička, který strávil u policie třiadvacet let jako vyšetřovat­el, a předtím ještě krátce pracoval jako zootechnik, se podle něj nyní stará třeba o výplaty nebo veřejné zakázky.

„Vybrán byl v řádném výběrovém řízení, kterého se účastnilo celkem pět uchazečů. O nejlepším rozhodla výběrová komise ve složení nejvyšší státní zástupce, náměstek nejvyššího státního zástupce a personalis­tka,“řekl MF DNES mluvčí Nejvyššího státního zastupitel­ství Petr Malý.

„Od policie jsem odešel, protože jsem nesouhlasi­l s reorganiza­cí. Po více než 23 letech práce ve státní službě jsem se pak prioritně zajímal o práci ve státní správě. Vzhledem k tomu, že jsem byl zařazen na pozici logistické­ho náměstka, své zkušenosti na Nejvyšším státním zastupitel­ství uplatním,“řekl MF DNES Růžička.

Uplatnění ve státní správě našel i druhý někdejší Šlachtův zástupce Karel Mikuláš. Avšak poněkud blíže původní odbornosti než Růžička. Od ledna dělá bezpečnost­ního ředitele ministerst­va spravedlno­sti, resortu Roberta Pelikána z ANO.

Na Policejním prezidiu to nemá kdo učit. Myslím si, že je lepší, když budou dělat školení pro nás, než kdyby přešli takzvaně na druhou stranu.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia