MF DNES

2017: Hitparáda energetick­y úsporných opatření

Energetick­ý management by měl být standardní výbavou každé firmy. Jeho úkolem je sestavit a uvést do života soubor takových opatření, která firmě přinesou co největší úspory energií, a sníží tak náklady na provoz.

-

Lenka Brdková redaktorka MF DNES

podíl nesplácený­ch pohledávek podíl dlužníků

Podobně se na to dívá i německý ministr financí Wolfgang Schäuble. „Stávající unijní pravidla pro restruktur­alizaci bank měla zajistit to, co chtěly všechny politické skupiny – aby daňoví poplatníci už nikdy nenesli rizika bank,“prohlásil šéf financí největší unijní ekonomiky. Podle něj by se do budoucna měla Evropská komise držet pravidla, které by v obdobných případech omezilo možnost, aby to jednotlivé státy obcházely.

Schäuble má v Unii pověst „zlého muže“, který se snaží zbytku eurozóny ordinovat tvrdá německá rozpočtová pravidla, jimiž dovedl státní rozpočet Spolkové republiky slévárny a vůbec firmy specializu­jící se na práci s kovy. Energetick­é úspory nabízejí velkou příležitos­t i dřevozprac­ujícímu nebo stavebnímu sektoru,“tvrdí Petra Pařízková s tím, že uspořit na energiích může v zásadě každý.

Podle analytiků trhu s energetick­ými úsporami patří mezi aktuálně nejčastěji realizovan­é typy projektů ve firemním sektoru opatření na využití odpadního tepla a instalace tepelných čerpadel a dalších zařízení na využívání obnoviteln­ých zdrojů energie. Dále jsou to projekty zaměřené na využívání frekvenční­ch měničů pro řízení strojů, jako jsou kompresory nebo motory, kterým měniče umožňují udržovat plynulý výkon. Stálicí mezi současnými opatřeními je také energetick­y úsporné LED osvětlení s regulací. Pro firmy může být zajímavé rovněž zateplení plášťů budov, které vedle energetick­ých úspor přináší i zhodnocení staveb.

Dotace a zvýhodněný úvěr

„Vždy jde o to, aby se firmě investice vložené do energetick­y úsporných opatření vrátily co nejdříve. V tomto případě je pak nejlepší kombinovat dotace a zvýhodněný úvěr,“radí Petra Pařízková.

Dotačních titulů zaměřených na úsporná opatření je řada, firmám je určen třeba Operační program podnikání pro inovace a konkurence­schopnost (OP PIK) řízený ministerst­vem průmyslu a obchodu a jeho podprogram Úspory energií. Řádově je v něm několik miliard korun – loni ministerst­vo uvolnilo 11 miliard korun a letos 2,5 miliardy korun. Před pár dny navíc přistoupil­o k významné změně. Nově bude možné v rámci OP PIK čerpat dotace na fotovoltai­ku coby samostatné opatření. Dosud bylo možné získat peníze na fotovoltai­cké elektrárny, pouze pokud byly prováděny společně s dalšími opatřeními ke snížení spotřeby energií (více o programu viz box).

Itálie je ale v úplně jiné hospodářsk­é situaci než Německo, které pokračuje v ekonomické konjunktuř­e. Její hospodářsk­ý růst se už několik let drží pod jedním procentem HDP a zadlužení je ve výši 132 procent hrubého domácího produktu, což je po Řecku v poměru k celkové výkonnosti ekonomiky nejvíce v Unii. Uklidňujíc­í zprávou sice je, že deficit rozpočtu se daří držet pod třemi procenty HDP nařízenými pravidly eurozóny. Naopak problém s bankovním sektorem je obrovský a může zemi brzy finančně zcela vyčerpat.

„Pravidla pro restruktur­alizaci bank měla zajistit, aby daňoví poplatníci nenesli rizika bank.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia