MF DNES

Claudio, třikrát Bravo! Jak se chytají penalty

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Než portugalsk­ý mazák Nani pokazil v semifinálo­vém rozstřelu poslední penaltu, Tomáš Poštulka si u televize říkal: „Chlapče, jdeš na to blbě. Rozbíháš se pomalu, třikrát zadrobíš, před kopem skoro zastavíš... To bys musel balon poslat přesně k tyči, nebo ho řachnout rovnou pod břevno.“

Neposlal. Neřachnul. Rozjetý brankář Claudio Bravo chytil v penaltovém rozstřelu i třetí portugalsk­ý pokus za sebou a zajistil pro Chile postup do finále Poháru FIFA.

Kolega Poštulka měl ve středu večer správný odhad. Však ho kolikrát využil, když ještě chytal. Sice si nevedl statistiku pokrytých pokutových kopů, ale v Česku rozhodně patřil mezi specialist­y. Až ho štvalo, jak se to neustále omílá. Jedinkrát se stalo, že v důležitém utkání penaltový rozstřel prohrál. Bohužel v létě 1998 šlo o postup do Ligy mistrů. „Dodnes mě to štve,“říká Poštulka. Dynamu Kyjev chytil dvě z pěti střel, pokus útočníka Rebrova málem vytlačil dlaněmi, a stejně to nestačilo, protože nervózní sparťané minuli třikrát a hrdinou byl Ukrajinec Šovkovskij.

Ve středu večer uchvátil reflex 34letého Chilana Brava.

Jak to udělal, že pokaždé skočil na správnou stranu? Měl také pod stulpnou schovaný tahák jako mladý Němec Pollersbec­k, který v úterý vychytal Angličany na Euru jedenadvac­ítek? Nebo je kouzelník?

„Není kouzelník, ale má správný instinkt, nedělá zbytečné pohyby a nepochybuj­e. Pro něco se rozhodne a už neuhne. To říkám i klukům, které trénuju: Vyber si stranu, co nejdéle stůj a pak skoč naplno. I když nakonec můžeš vypadat jako trdlo, když poletíš na druhou stranu, hlavně nespekuluj a nic neudělej napůl,“líčí Poštulka.

Pokud platí stará pravda, že penalta se může jen špatně kopnout,

jak je možné, že v posledních letech úspěšnost brankářů stoupá? Slovinec Handanovič láme rekordy v italské lize, Brazilec Diego Alves zase ve španělské. Ani Bravo nezazářil zdaleka poprvé. I když po loňském přestupu z Barcelony do Manchester­u City prožil rozháraný rok a chybí mu charizma velké osobnosti, na penalty je pořád kadet.

„Nejsem žádný hrdina. Jsme tým, který hraje hlavou i srdcem, což je nejdůležit­ější,“prohlásil Bravo.

Chilané mají parádní tým, agresivní styl, záložníka Vidala v Bayernu, střelce Alexise Sancheze v Arsenalu, obránce Medela v Interu Milán. Vůbec mají skvostnou generaci hráčů na vrcholu sil, určitě ne náhodou vyhráli dvakrát po sobě jihoameric­ký šampionát.

Nám tedy nezbývá než se poklonit: Bravo! K prvenství na Poháru FIFA v Rusku zbývá už jen jediný zápas, finále s Německem, jež včera hladce zvítězilo nad Mexikem.

 ?? Foto: AP ?? Kat Portugalců Předvídavo­st i výborné reakce předvedl chilský gólman Claudio Bravo při penaltovém rozstřelu v semifinále Poháru FIFA.
Foto: AP Kat Portugalců Předvídavo­st i výborné reakce předvedl chilský gólman Claudio Bravo při penaltovém rozstřelu v semifinále Poháru FIFA.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia