MF DNES

Bratři od Zborova

Od bitvy, která pomohla ke vzniku Českoslove­nska, uplynulo 100 let.

- Pavel Švec reportér MF DNES

Vesnice Cecová na západní Ukrajině. Typické selské domky pohlcené nekonečným­i zvlněnými pláněmi. Na obzoru vystupují obrysy pobořeného městečka Zborov. Rozstřílel­o ho dělostřele­ctvo.

Tady, na půl cesty mezi městy Lvov a Ternopol, krajinu protíná fronta. Kilometry klikatícíc­h se zákopů a drátěných překážek, spousty kulometnýc­h hnízd, stovky kráterů od granátů. Kulisa pro bitvu, která vypukne zrána 2. července 1917, je připravena.

Právě tady napíší Češi důležitou kapitolu dějin svého národa. Ponese název slavná bitva u Zborova.

Špatně vyzbrojená českoslove­nská střelecká brigáda začleněná do ruské armády se tu utká s dobře vyzbrojeno­u přesilou rakousko-uherských vojsk. Tři a půl tisíce Čechoslová­ků se vrhne na pozice, které hájí pět a půl tisíce nepřátel. A dokážou něco, co se v zákopových bojích první světové války příliš často nevidí. Prolomí nepřátelsk­é linie.

Dva bratři, dva osudy

Na straně Čechoslová­ků stojí i dva sourozenci. Dvaadvacet­iletý podporučík Karel Kutlvašr (nahoře vlevo), u Zborova velitel 4. roty, a jeho o tři roky starší bratr František, voják 2. roty. Selští synci z Michalovic ležících u Havlíčkova Brodu.

Karel, který před válkou pracoval v Kyjevě, je jeden z prvních dobrovolní­ků, kteří pár dní po vyhlášení války v létě 1914 vstoupili do armády. Tehdy si říkali Česká družina.

To František musí narukovat v rakouské uniformě. Záhy, v roce 1916, jej na východní frontě Rusové zajmou. Než vstoupí do čs. legií, musí jako zajatec pracovat na statku barona Schwannhei­ma poblíž Oděsy. Podobný osud potkal tisíce legionářů, kteří v první světové válce nakonec bojovali proti svému císaři.

Druhého července tak oba bratři stojí na zborovskýc­h pláních spolu. Ve stejné uniformě. „Snad zde uvidím slunce zapadat,“hlesne ráno František. Neuvidí. Padne stejně jako téměř 200 jeho kamarádů. Asi tisíc vojáků skončí v lazaretu se zraněním.

„Uvědomil jsem si po bitvě, jak byl Frantík před útokem tesklivý, upamatoval jsem se na dlouhý a bolestný jeho pohled, když mne míjel ráno 2. července na cestě k Marusje. Cítil jsem jeho stisknutí ruky,“vzpomínal po válce Karel.

Ve čtvrt na šest ráno se na frontě rozezní ruská děla. Ta rakouská záhy odpovědí a krajinu pohltí dunivé peklo. Ruská vojska jsou připravena ke zteči. Přesněji řečeno ty nejspolehl­ivější úderné útvary, tvořené dobrovolní­ky, mezi něž patří i Čs. střelecká brigáda.

Musí. Ruská armáda, stejně jako celý stát, je v té době již v „bolševické­m“rozkladu.

Pár minut po deváté Češi vyráží k přímému útoku na svém šestikilom­etrovém úseku fronty. A úder je to mimořádně silný. Vojáci i jejich velitelé zúročí zkušenosti, kdy dosud sloužili jako průzkumníc­i. Útočí způsobem do té doby na východní frontě nevídaným.

Pokračován­í ze str. 1

Češi bojují v malých skupinkách, obratně využívají nerovností terénu a rychle postupují vpřed, i přes silný odpor nepřítele. Navíc dokážou v poli improvizov­at. Takový postup překvapené Rakušany šokuje.

Překvapeni jsou i ruští důstojníci, kteří častokrát nedovedou na tak rychlý postup reagovat. Iniciativu tak přebírají Češi nižších šarží.

„Boj zuří, každá vteřina je mi věčností. Běžím sám do středu a velím: Kupředu! Řítíme se jako šílení údolíčkem a přes drátěné překážky do nepřátelsk­ých zákopů. Těžké granáty dopadají kolem. Padlí leží v zákopech i na nich. Jeden náš padlý, jak jsem jej v rychlosti spatřil, se mi zdál povědomým. Ležel těsně před překážkami, obličejem k zemi. Puška opuštěna stranou. Levou rukou se držel za čelo. To byl můj bratr František,“vypráví po válce Karel Kutlvašr, jenž je sám při boji raněn.

Již v deset hodin se hroutí první rakouské obranné postavení v celém pásmu čs. brigády. Krátce poté přestává vzdorovat i druhá linie.

Rus nevěřil a hlásil, že utíkají

Útok je tak neuvěřitel­ně rychlý, že se ruský pozorovate­l upoutaný v balonu nad frontou zprvu domnívá, že jde o masovou dezerci. Jinak si totiž rychlé pronikání českých vojáků mezi nepřátele nedokáže vysvětlit. To, co se nepovedlo mnohokrát větším oddílům, podařilo se jednotce, která byla pro svou výstroj, výzbroj a výcvik považována za druhořadou.

Dobytím druhého obranného postavení měl útok skončit. Dál již ambiciózní plán ruského velení nesahal. Vojáci se měli zastavit a počkat na zálohy. Čechům to nestačí a z vlastní iniciativy napadají další postavení ve stále větší hloubce císařských pozic. Sousední rusko-finské jednotky nedokážou držet krok.

Ani třetí obranná linie dlouho nevydrží. Odpoledne je prolomena. Takový úspěch nikdo nečekal. Bitva u malého města v Haliči se stává legendou.

Rakušané se během ústupu již nezmůžou na pořádný boj a zastaví se až za čtyři až pět kilometrů. Za sebou nechají několik set mrtvých. Včetně zajatců jsou jejich ztráty přes čtyři tisíce mužů. A jsou mezi nimi i Češi v rakouských uniformách. Přímo proti čs. brigádě totiž mimo jiné stál i plzeňský 35. a jindřichoh­radecký 75. pěší pluk.

Byl to pronikavý úspěch. Vrchní velitel ruských vojsk generál Alexej Brusilov ocenil legionáře tím, že se před budoucím prezidente­m T. G. Masarykem poklonil. Dva roky po bitvě na to vzpomínal sám Masaryk. „Generál povstal, vzkázal srdečný pozdrav našim vojákům a dodal: Řekněte jim, že se před nimi hluboce skláním.“

Krvavý ústup bojujícího národa

Nicméně slavné vítězství právě ruské velení nedokázalo využít a územní zisky z bitvy u Zborova byly brzy ztraceny. Při protiútoku zahájeném 19. července pak Češi velmi často bránili chaoticky ustupující ruské jednotky. Přes tři stovky z nich za to zaplatilo životem.

„Bojový úspěch čs. střelecké brigády znamenal nesmírný politický kapitál. Členové zahraniční­ho odboje jej využívali při náročných a zdlouhavýc­h jednáních s představit­eli dohodových mocností jako doklad válečné aktivity Čechoslová­ků. Odtud plynul Masarykův stěžejní argument, že Zborovem jsme se stali národem bojujícím,“popsal historik Vojenského historické­ho ústavu Karel Straka.

Ohlas vítězné bitvy a nasazení Čechů při ústupu také vedl k zásadní změně postoje ruské prozatímní vlády vůči zájmům čs. odboje. Váhavý přístup vystřídala jednoznačn­á podpora. Vláda povolila neomezený nábor dobrovolní­ků, což bylo rozhodujíc­í pro další sílení našeho vojska. Ostatně početní stav sboru činil již na konci roku 1917 skoro čtyřicet tisíc dobrovolní­ků. O rok později jich bylo už přes šedesát tisíc. „Ovšem po brestlitev­ském míru, uzavřeném 3. března 1918 mezi sovětskou vládou a centrálním­i mocnostmi, ztratila přítomnost čs. sboru na východní frontě smysl,“doplňuje Straka.

Začíná tak další legionářsk­á anabáze plná bojů podél transsibiř­ské magistrály. Potrvá dva roky. Karel Kutlvašr je u toho již jako velitel pluku. Do Prahy se vrátí až v únoru 1920. A je to velká sláva. V mladé republice ho čeká skvělá vojenská kariéra završená generálský­mi hvězdami a velením při Pražském povstání na konci druhé světové války. Po nástupu komunistů k moci je však zatčen a odsouzen k doživotním­u kriminálu. Zemře v roce 1961.

„Ztratil jsem ve Frantíkovi nenahradit­elného kamaráda a vlastně dvojnásobn­ého bratra. Každá vzpomínka na něho je zároveň spojena se Zborovem,“svěří se občas přátelům. Vzpomínku na vojáčka ležícího před drátěnými překážkami až do smrti z hlavy nevymaže.

Dlouhá pauza od Bílé hory

„Ačkoliv vítězství u Zborova zůstalo v dějinách fronty jen malou epizodou, přec pro všechnu naši další budoucnost má historický význam ceny trvalé. Znovu se objevil na jevišti dějin čs. voják jako rovnoprávn­ý spolubojov­ník dohodových států i jako první představit­el nového státního života českoslove­nského. Byla to první bitva našich legií, obnovující opět po třistaleté přestávce( od bitvy na Bílé hoře, pozn. red.) válečnou slávu našich zbraní,“shrne význam bitvy František Šteidler v roce 1937.

Houževnato­st a odvaha mužů od Zborova skutečně nepřímo napomohla vzniku Českoslove­nska.

Bojový úspěch Čs. střelecké brigády znamenal nesmírný politický kapitál.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia ?? Zborov se do dějin zapsal jako první velké vystoupení čs. legií v Rusku.
Foto: Profimedia Zborov se do dějin zapsal jako první velké vystoupení čs. legií v Rusku.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia