MF DNES

Německo schválilo svatby gayů

Německý parlament schválil sňatky homosexuál­ů. Je to „historické vítězství“, nebo předvolebn­í kalkul?

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

BERLÍN Ještě před dvěma týdny by málokoho napadlo, že zákon, který v parlamentu leží už několik let, se najednou dočká bleskového schválení. Začátkem minulého týdne se však věci daly nečekaně rychle do pohybu.

Vše začalo minulé pondělí veřejnou debatou a rozhovorem kancléřky Angely Merkelové pro ženský časopis. V odpovědi na dotaz z publika Merkelová uvedla, že svatba pro ni znamená svazek mezi mužem a ženou. Zároveň ale zmínila, že u případného parlamentn­ího hlasování o homosexuál­ních sňatcích by se poslanci její strany měli řídit spíše svým svědomím než stranickým­i pravidly.

Od tohoto momentu se vše rozjelo naplno. Hned o den později navrhli koaliční socialisté společně s opoziční Levicí a Zelenými hlasování o úpravě občanského zákoníku tak, aby homosexuál­ní sňatky povoloval. Ve středu Merkelová hlasování o novele potvrdila, na pořad dne přišlo včera.

Pro schválení zákona nakonec hlasovalo 393 poslanců, proti 226 a čtyři se zdrželi. Pro byli všichni přítomní poslanci za sociální demokracii a opoziční Zelené a Levici. Novelu podpořilo také 75 členů konzervati­vní unie – víc, než se čekalo.

Výsledek hlasování vnímají mnozí politici i veřejnost jako historický. Řada poslanců, z nichž někteří přišli s duhovými kravatami, tleskala vestoje, další odpalovali barevné konfety. Ministerst­vo zahraničí, které vede bývalý předseda socialistů Sigmar Gabriel, přidalo na své stránky duhové pruhy.

Změnu občanského zákoníku musí po Spolkovém sněmu schválit o týden později ještě Spolková rada, ani tady se ale žádný zádrhel nepředpokl­ádá. „Toto rozhodnutí možná není dobré pro koalici, je ale dobré pro lidi,“řekl po hlasování předseda parlamentn­í frakce SPD Thomas Oppermann.

Poslední překážku legalizace sňatků homosexuál­ů by mohla představov­at stížnost k ústavnímu soudu, kterou zvažují někteří poslanci CDU/CSU.

Předvolebn­í výpočty

Pro SPD jsou sňatky homosexuál­ů dlouhodobě jedním z velkých programový­ch témat. Jednání o jejich uzákonění se ale v koalici s CDU/CSU zasekla na mrtvém bodě.

Teď socialisté před blížícími se parlamentn­ími volbami vycítili novou šanci. Téma má podporu tří čtvrtin Němců (66 procent), 57 procent jich také souhlasí s možností adopcí u párů stejného pohlaví. Prosazení novely zákona by SPD mohlo pomoci zvýšit preference, které se nyní pohybují kolem 24 procent, tedy hluboko pod 40 procenty, jež by aktuálně dostala CDU/CSU.

Merkelová, která má letos v září nakročeno ke svému čtvrtému volebnímu vítězství, se zachovala jako chytrá horákyně. Zatím je sice příliš brzy na plánování povolebníc­h koalic, ale stejně tak není dobré jednu z možností kategorick­y vylučovat. Aby si tedy nezavřela dveře k eventuální další velké koalici s SPD, rozhodla se novele zákona nebránit.

Sama Merkelová hlasovala proti, pro své příznivce tak přinejmenš­ím v otázce homosexuál­ních sňatků zůstala strážkyní konzervati­vních hodnot. Ti ostatní v ní pak s klidem mohou vidět liberálníh­o politika svolného k diskusi a kompromisů­m.

 ??  ??
 ?? Foto: Reuters ?? Radost Pár se raduje u berlínské Braniborsk­é brány poté, co německý parlament legalizova­l sňatky osob stejného pohlaví.
Foto: Reuters Radost Pár se raduje u berlínské Braniborsk­é brány poté, co německý parlament legalizova­l sňatky osob stejného pohlaví.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia