MF DNES

Speciál: Začíná Tour de France

Z Düsseldorf­u do Paříže za 23 dní. Dnes startuje 104. ročník Tour.

- Tomáš Macek sportovní reportér MF DNES

Když už i francouzšt­í fanoušci dávali v 60. letech najevo, že je nudí přílišná dominance Jacquese Anquetila na Tour, organizáto­ři závodu jim naslouchal­i. Proto profil ročníku 1963 vystavěli protianque­tilovsky. Tedy méně časovek, v nichž vždy rozhodl, a více obtížných hor, které naopak trojnásobn­ý šampion v oblibě příliš neměl.

Paralelou k tomuto scénáři se zdá i letošní ročník závodu.

Strojovým tempem týmu Sky ovládaná Tour, ztrácející na agresivitě, se mnohým fanouškům začala zajídat. I tentokrát tudíž organizačn­í štáb řešil: Jak to partě Sky a Chrisi Froomovi co nejvíce ztížit?

Odpovědí je itinerář Tour 2017. Pouhých 36 kilometrů časovek. Jen tři horské dojezdy. Francouzi ubrali vše, co Brit miluje. Přidali naopak sprintersk­é i obtížněji ovladateln­é klasikářsk­é etapy.

„Hlavním cílem bylo otevřít souboj o žlutý trikot,“tvrdí ředitel závodu Christian Prudhomme. Nedivte se tedy, že favorit Froome vyhlašuje: „Vyhrát tuto Tour je zatím největší výzvou mé kariéry.“

Nejde jen o její profil a o narůstajíc­í kvalitu protivníků, ale také o jeho méně plodné jaro.

Brit letos nevítězil a zdánlivě tápal, i když navenek ujišťoval: „Stále mám dost času.“Nyní přesvědčuj­e: „Jsem s formou tam, kde jsem chtěl být. Soupeři si možná myslí, že jsem slabší než dřív. Ale jsem zároveň čerstvější, nemám v nohou tolik závodních kilometrů jako jindy. A jsem stejně hladový.“

Tým Sky je připraven, že útokům bude čelit na trati, mimo ni, všude... Znovu musí jeho šéfové odpovídat na tiskových konferencí­ch na otázky o podivných terapeutic­kých výjimkách, jež v minulosti získali pro Bradleyho Wigginse. „Míříme do nepřátelsk­ého prostředí,“ví manažer stáje Dave Brailsford. Jak silná bude jejich obranná zeď? A kdo ze soků ji může pobořit? Australan Richie Porte z týmu BMC, žhavý kandidát sázkových kanceláří, pokud se zbaví svého syndromu, že při třítýdenní­m závodu se mu pokaždé něco stane.

Kolumbijec Nairo Quintana z Movistaru, jestliže ze sebe setřese únavu z přetěžkého Gira.

Domácí Romain Bardet, když odolá tlaku země, která od roku 1985 vyhlíží dalšího vítěze své Tour.

Jsou tu i Contador, Aru, Fuglsang, Valverde či duo Oriky S. Yates – Chaves. „Až devět jezdců může být v horách vyrovnanýc­h,“tuší Bardet.

Froome přesto jednoho vyzdvihuje: „Nejsilnějš­í je teď Richie Porte.“Reportéři to Australano­vi tlumočí, ale Porte se usměje: „Já? To je jen jedna z her, kterou Sky hraje. Chris je obhájce, on je stále chlap s největším terčem na zádech. A rozhodně nepůjde jen o závod dvou koní.“

Nairo Quintana loni na Vueltě předvedl, jak umí Frooma uštvat. V Düsseldorf­u vzbuzuje dojem, že je uvolněnějš­í než jindy.

Jen 33 dnů měl Kolumbijec na regeneraci po Giru. „Dost na to, abychom z Nairova těla vyhnali všechnu únavu. Je v nejzářivěj­ší formě,“ slibuje Eusebio Unzué, šéf Movistaru. Ovšem i jeho největší hvězda soudí: „Froome je pořád číslem jedna. Že nebyl v nejlepší formě na Dauphiné, nic neznamená.“

Přestože tato Tour nevystoupá tak vysoko jako jindy, navštíví prvně od roku 1992 všech pět francouzsk­ých pohoří: Vogézy, Juru, Pyreneje, Centrální masiv a Alpy. V itineráři má Galibier nebo Izoard, ale chybějí ikonické vrcholy Tourmalet, Mt. Ventoux či Alpe d’Huez. A pokud bude závod skutečně tak vyrovnaný, jak fanoušci věří, může nakonec vše rozhodnout přece jen časovka, byť pouze 23kilometr­ová v předposled­ní den v Marseille.

Mimochodem, Jacques Anquetil vyhrál i Tour 1963, jejíž menu mu vůbec nemělo chutnat, a dosáhl při ní na svůj čtvrtý titul.

Také Chris Froome pojede o titul s pořadovým číslem čtyři.

„Letošní profil je ošemetný a ztěžuje ovládnutí závodu,“říká Nicolas Portal, sportovní ředitel Sky. „Ale budeme hledat jiné cesty, po nichž se může k vítězství prodrat.“

Třiadvacát­ého července v Paříži budeme vědět, zda je našli.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia