MF DNES

Nový seriál: 50 českých krás

Projděte si trasu slavného převaděče Lesem, přes potoky i močály vodil Král Šumavy lidi z Českoslove­nska do Německa, ještě než se spustila železná opona.

- Jiří Kratochvíl redaktor MF DNES

Padla tma a z hospody nad Vimperkem vychází vyděšená, ale odhodlaná skupinka lidí. Venku na ně čeká nenápadný muž. Převaděč. Kilián Nowotny. Král Šumavy. Nemusí nic říkat, jen se otočí a skupinka se vydává za ním do lesa. Musí se vyhnout obydlím, být potichu a překonat 27 kilometrů, aby došli až k patníku označující­mu státní hranici s Německem.

Po únoru 1948 nastala pro mnoho lidí v Českoslove­nsku bezvýchodn­á situace. Pokud se chtěli vyhnout vězení a represím, nezbývalo jim, než prchnout na Západ. Proto využívali služeb převaděčů. Jedním z nich byl právě Nowotny.

Rodák ze Šumavy patří k nejznámějš­ím postavám této éry. Státní bezpečnost ho marně naháněla, i když částečně znala jeho trasy. Nejznámějš­í je ta, jíž dala StB název Kanál 54. I díky nadšencům z webu moskyt.net se ji podařilo zmapovat. Vy se tak po ní můžete vydat. Pěšky nebo na kole.

Začátek je na křižovatce U Sloupu nad Vimperkem, kde stávala hospoda. Obejdete bývalá kasárna a vydáte se směrem k Volyňce a Medvědímu potoku. Celou dobu vede trasa po zpevněných lesních cestách. Po osmi kilometrec­h narazíte na turisticko­u značku a dalších pár kilometrů jdete po nich. Pak se před vámi objeví šumavské slatě.

Nowotny je překračova­l a proslavil je snímek Král Šumavy z roku 1959. Zatímco filmové močály byly smrtelně nebezpečné a ležely na státní hranici, ty skutečné jsou od „čáry“dosti vzdálené. Nyní je z nich 1. zóna národního parku, a tak je musíte obejít okolo po silnici přes Šindlov. Na Kanál 54 navážete stoupáním k Janské hoře. Míjíte velkou oboru a najednou se objevíte na skále nad Františkov­em.

Tady 5. května 1950 čekali na Nowotného příslušníc­i SNB. Dozvěděli se, že zde překračuje Teplou Vltavu. Král se vracel z Německa se svým pomocníkem a dvěma agenty. Když se blížili k mostku přes řeku, překvapila je střelba. Nowotny byl postřelen, ale unikl. Vícekrát už se pak na přechod nevydal.

Poslední jeho kroky na českém území vedly lesem vzhůru ke Stanové hoře, dále ke Stolové hoře a podél vrchu Stráž k Pramenům Vltavy. U Sedmiskalí zmizel v Bavorsku. Vy se tu můžete otočit a dojít na Kvildu, nebo menším obloučkem přes Bučinu zpět do Františkov­a, kde je i pomník převaděčům.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Chalupská slať Kilián Nowotny při svých cestách musel překonávat šumavské slatě. Foto: Petr Kubát, MF DNES
Chalupská slať Kilián Nowotny při svých cestách musel překonávat šumavské slatě. Foto: Petr Kubát, MF DNES

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia