MF DNES

„Teď už to půjde“

Nový lídr Lubomír Zaorálek si ČSSD upravuje k obrazu svému. Chce být vidět víc než ostatní. Boj o voliče bude mít těžký, míní odborníci.

- Vojtěch Srnka reportér MF DNES

Na otázku, koho budou volit, Češi často uvádějí místo názvu některé z politickýc­h stran jméno jejího lídra, tvrdí odborník na předvolebn­í průzkumy, sociolog Jan Herzmann. „Budu volit Kalouska, budu volit Babiše,“říkají prý.

Pro budoucnost v současnost­i nejsilnějš­í české sněmovní strany ČSSD je zásadní, aby co nejvíc z nich začalo brzy říkat: „Budu volit Zaorálka.“Silný lídr je totiž prý pro české voliče naprosto zásadním faktorem při rozhodován­í.

A Lubomír Zaorálek si vybral snad i datum včerejší schůzky s krajskými volebními lídry tak, aby ukázal svoji razanci. V den, kdy se předává vysvědčení, kdy je část vedení strany v Japonsku a někteří krajští lídři na cestě na dovolenou, se totiž rozhodl předvést svým kolegům nové logo i novou podobu kampaně. Především jim však prý chtěl říct: „Já budu hlavní tvář kampaně.“A podle hlasů ze zákulisí včerejší schůze se ostatním jeho plán líbil.

Jenže těch situací, kdy členové ČSSD ze svých setkání odcházeli s dobrým pocitem, že „teď už to půjde“, bylo jen od březnového sjezdu několik. Teď je ČSSD v průzkumech často až třetí za komunisty s předpoklád­aným ziskem mezi 10 a 14 procenty.

Podle oslovených odborníků se její situace i díky Zaorálkovi zlepšit může. Nicméně vytáhnout volební zisk přes dvacet procent pro ni bude nesmírně těžké. Hlasy pro svůj případný vzestup prý může čerpat ze tří zdrojů.

V případě obratu doleva by mohla odlákat voliče komunistů. Pokud se jí podaří přesvědčit, že s hnutím ANO vede boj za levici proti pravici, bude moci získat část voličů i odtud.

„Asi čtvrtina aktuálních voličů, kteří říkají, že budou volit ANO, jsou historicky voliči ČSSD,“říká sociolog Daniel Prokop z agentury Median. ČSSD tak má kde brát. A pokud se straně povede voliče přesvědčit o své síle, může získat lidi, kteří sice volbu ČSSD zvažují, ale k volbám se jim kvůli ní teď nechce.

Začínáme znovu

Potenciál se navíc Zaorálek snaží přiživit, když říká, že doteď strana žádnou kampaň nedělala. Celou ji předělal, přeobsadil hlavní osobnosti a vyrazil do boje. Začal se například angažovat v konkrétníc­h kauzách a využívat je k získání pozornosti.

Pustil se do kritiky Andreje Babiše, protože nepomohl lidem žijícím v bytech na pražském sídlišti Písnice, které od polostátní firmy ČEZ získal neznámý majitel se sídlem v Nizozemsku. „Říká, že pro lidi maká, tak tady měl příležitos­t to ukázat, ale neudělal to,“kritizuje svého politickéh­o rivala, který podle něj mohl zabránit prodeji bytů a tím i skokovému navýšení nájmů.

Jenže to vypadá, jako by najednou zjistil, že lidé v Česku mají nějaké problémy. Sám ale říká, že jen upnul svou pozornost ze zahraniční politiky zase víc do Česka a vrátil se k tématům, která řešil vždycky. Dokládá to například tím, že si vzal znovu za téma kauzu OKD, v rámci níž se v minulosti dokonce soudil s exmajitele­m firmy Zdeňkem Bakalou.

„Pokud uspěju v těchto volbách a budu premiér, tak tuto kauzu budu řešit úplně jinak,“říká Zaorálek. Kvůli kauze ovšem kritizuje pouze Bakalu, nikdy ne expředsedu ČSSD Sobotku, který byl ministrem financí v době privatizac­e OKD a premiérem poslední tři a půl roku. Kauza OKD by však pro Zaorálka mohla být důležitá i proto, že se týká Moravskosl­ezského kraje, kde kandiduje jako lídr. A dobrý zisk by mu mohl pomoci v boji o post stranickéh­o předsedy, který se očekává po volbách. „Podle našich dat tady může získat až 25 procent. To jsou tři procenta celostátně, což se počítá,“říká Prokop.

„Nejde jen o Moravskosl­ezský kraj, jde o lidi po celé zemi, aby věřili, že se jich stát v podobných případech zastane,“oponuje Zaorálek.

 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ??
Foto: Michal Růžička, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia