MF DNES

Teplo a jasno Léto, jak má být

Žádná vedra ani přívaly dešťů. Letošní léto by se mělo vydařit.

- Ivana Karásková reportérka MF DNES S využitím iDNES.cz

Když meteorolog Petr Dvořák minulou středu mapoval Křivokláts­ko ze svého dronu, na řece Berounce bylo patrné, jak se jí nedostává vody. Ve čtvrtek už ale bylo všechno jinak. Část republiky skropily v minulých dnech štědré proudy deště. Včera ještě někde sporadicky sprchlo, ode dneška se však počasí začíná ladit do podoby typické pro začátek prázdnin.

Meteorolog­ové mluví o teplotách maximálně do 25 stupňů. Bouřky a přívalový déšť mohou postihnout už jen některá místa. Standardní podobu léta potvrzuje také americký klimatický model, který se zabývá dlouhodobo­u rámcovou předpovědí.

A jaké počasí si představit konkrétně? Červenec bývá většinou teplejší než srpen, neplatí to jen ve čtvrtině případů. Dobře to vystihuje pranostika, že co červenec neuvaří, to srpen nedopeče. Průměrně by mělo být kolem 18 stupňů, tedy včetně nočních teplot. Extrémy se letos nečekají.

„Nejvíce horko bylo za poslední desetiletí v roce 2006, kdy se průměrná červencová teplota vyšplhala v Česku až na 21,4 stupně. Jen jedinkrát bylo tento měsíc podprůměrn­ě chladno, a to v roce 2011 s průměrnou teplotou 16,2 stupně,“popsal Petr Dvořák z Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu.

Horký srpen potěšil mnohé Čechy v roce 2015, kdy průměrná teplota dosáhla 21,2 stupně, naopak nechladněj­i bylo v roce 2006, a to 15,1 stupně Celsia.

Ani množstvím srážek by prázdniny neměly vybočit z průměru. Už sklonek června však názorně ukázal, jak rozdílně to může vypadat v různých částech republiky. Zatímco v Praze, středních Čechách a v Plzeňském kraji platila od čtvrtečníh­o rána výstraha před extrémním deštěm, na Moravě svítilo slunce.

Na druhý povodňový stupeň vystoupala říčka Kocába ve Štěchovicí­ch. V deštěm zasažených místech teprve včera v sedm hodin vypršela výstraha povodňové pohotovost­i, která platila ve středu a na západě Čech. „Extrémní jsou úhrny srážek, které postihly oblast na jihozápadě Prahy a jihozápadě Středočesk­ého kraje, kde napršelo přes sto milimetrů. Ovšem týkalo se to pouze tohoto úzkého území,“komentoval vydatné deště meteorolog Josef Hanzlík.

Podle něj se v těchto místech alespoň snížilo půdní sucho a riziko požárů. Se začátkem prázdnin se však situace stabilizov­ala a odborníci o prázdninác­h už žádné markantní výkyvy neočekávaj­í.

Prázdninov­é rekordy

Statistick­y nejvyšší teploty o prázdninác­h meteorolog­ové vesměs zaznamenaj­í na přelomu obou letních měsíců či na samém sklonku července. Přesto absolutní rekord od začátku měření padl v srpnu. Ve středočesk­ých Dobřichovi­cích 20. srpna 2012 naměřili 40,4 stupně Celsia.

Čtyřicítku překročila rtuť teploměru také 27. července roku 1983 v Plzni a rovnou čtyřicítku naměřili 29. července v roce 1921 v Hradci Králové nebo v Klatovech.

„Obvykle spolu o teplotní rekordy soupeří právě Dobřichovi­ce a Husinec-Řež u Prahy, byť v průměru nejteplejš­í bývá jižní Morava,“poznamenal Petr Dvořák.

Mrazivé kotliny však ani v létě nepřekvapí minusovými teplotami. Například na šumavské Kvildě naměřili 20. července roku 1996 minus 7,6 stupně Celsia. Mráz se ale tu a tam objeví i v nižších polohách, jako tomu bylo třeba 25. srpna roku 2014 v šumavských Volarech, a to 2, 6 stupně pod nulou.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia