MF DNES

Pozor na koupání po dešti

- — Alžběta Šimková

Pokud se někdo chystá o víkendu navštívit přírodní koupaliště, je momentálně ten správný čas. Kvalita vody je ve většině vyhovující. Úplný zákaz koupání je podle páteční zprávy ministerst­va zdravotnic­tví pouze v pražském koupališti Šeberák, a to kvůli nadlimitní­mu výskytu sinic.

Koupališť ve volné přírodě je v Česku více než 140. A voda v nich se nikterak neupravuje. Proto může být její kvalita velmi proměnlivá, ovlivňují ji navíc různé faktory od míry návštěvnos­ti po déletrvají­cí horké počasí, které může přispět k množení a výskytu sinic.

„Někde se kvalita vody s postupujíc­í sezonou spíše zhoršuje, ale nemusí to být pravidlem,“potvrzuje šéf pražských hygieniků Jan Jerolímek.

Kvalita vody ke koupání by však měla prozatím zůstat stejná, a tedy vyhovující. „Vzhledem k předpovědi počasí by se příliš měnit neměla. Proměnlivý ráz počasí by měl udržet i vodu v nádržích na stávající úrovni,“říká mluvčí krajské hygienické stanice Středočesk­ého kraje Dana Šalamunová.

Rychlou změnu ovšem mohou přinést nenadále srážky. „Pokud přijde prudká přeháňka, může v menších nádržích dojít k časově omezenému zhoršení vody vlivem splachů z příbřežníc­h partií. Tento stav se většinou velice rychle ustálí,“dodává Šalamunová.

„Po takové události je však třeba věnovat zvýšenou pozornost vizuální kvalitě vody a v případě pochybnost­í se raději nekoupat,“radí Jerolímek.

Dalšími jevy, na které by si návštěvníc­i přírodních koupališť také měli dávat pozor, jsou viditelná znečištění. Ve vodě by se neměly vyskytovat odpady, uhynulé ryby, olejové skvrny a sinice. „Pokud se na hladině začne masivně tvořit vodní květ, voda má již většinou kvalitu stupně 4 a s koupáním jsou pak spojena zdravotní rizika, jako jsou alergické reakce kůže, průjmová onemocnění a podobně,“varuje Šalamunová. Koupací sezona pokračuje až do 1. září.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia