MF DNES

Dům na baterky

Energie ze slunce napájí domácnost třeba i v noci. Stačí výkonná baterie v garáži

-

telefony. To by v garáži domu s autem či uloženým sportovním vybavením mohlo být fatální.

V USA nabízí domovní baterie populární majitel továrny na elektromob­ily Tesla Elon Musk. Představil dokonce i solární panely, které jsou takřka k nerozeznán­í od klasických střešních tašek. V Česku se Muskovy produkty koupit nedají. Zato tu odstartova­lo hned několik firem, které vyvíjejí vlastní řešení. Vrhl se do toho i sám Klečka, kterého jinak živí telekomuni­kace.

Plzeňská firma NetPro představil­a vlastní systém vloni. Na Moravě zase své řešení vyvíjí FitCraft Energy. Boom zakázek jim zajišťuje sousední Německo. Tam už do domů solární panely bez baterií takřka neinstaluj­í.

„Zájem v Česku určitě roste. Impuls přišel se zavedením nové podpory v programu Zelená úsporám. Německo je ale výrazně napřed. Dotace tam zájemcům vyplácejí už od roku 2013,“popsal Martin Sedlák z Aliance pro energetick­ou soběstačno­st.

Nadšenci a počtáři

Nenápadný půvab elektřiny uhlí v elektrárně. A pak je tu druhá skupina, která se rozhoduje čistě podle toho, jestli je na to možné získat dotaci,“konstatova­l jednatel FitCraft Energy Martin Dorazil.

Nečekané zákazníky jeho společnost našla v majitelích vysokohors­kých chat na Slovensku. Ti už nemusejí elektřinu vyrábět pomocí generátorů, ze kterých do čistého horského vzduchu vypouštěli zplodiny z tisíců litrů spálené nafty.

Klečka sousedovi přestavěl na soběstačno­u garáž, která se čas od času využívá jako dílna. „Pochopil, že nemusí platit každý měsíc za jistič. Stačí baterie, kterou dobije solární panel,“usmívá se Klečka.

I když zatím taková představa vypadá divoce, na dobu, kdy začne klesat zájem o odběr elektřiny ze sítě, zbrojí i velcí hráči. Polostátní firma ČEZ například před dvěma lety koupila podíl v německém výrobci baterií Sonnen. Možnosti zkoumá i E.ON či RWE.

 ??  ?? Žlutá baterie, velká asi jako pračka, vystačí čtyřčlenné domácnosti. Je k ní potřeba krabička plná elektronik­y, která celý systém chytře řídí (nahoře).
Žlutá baterie, velká asi jako pračka, vystačí čtyřčlenné domácnosti. Je k ní potřeba krabička plná elektronik­y, která celý systém chytře řídí (nahoře).
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia