MF DNES

Výbuch skladu lahví s plynem zabil člověka

- — Petra Petříková

Podobná soustava jako má Klečka, se dá pořídit pro rodinný dům zhruba za čtvrt milionu. Zahrnuje i několik dalších krabiček, které kolem něj při prohlídce blikají. „Návratnost je více než desetiletá. Nějaký obrovský ekonomický smysl to zatím nedává,“přiznává Klečka.

Navzdory tomu, že v posledních letech prudce klesá cena baterií. Dnes stojí sedminu toho co před pěti lety. A studie švýcarské banky UBS počítá s tím, že do roku 2020 se v Evropě zkrátí návratnost pořízení systému s panely a baterií na sedm až osm let.

Životnost takové kvalitní baterie postavené na směsici lithia a fosfátů je zhruba patnáct let. Pak jejich kapacita o něco klesá. I pak ale může sloužit další desetiletí. A taková technologi­e má i další výhodu. Rodina se nemusí bát nenadálého vznícení baterie, jako to potkávalo některé mobilní PLANÁ Série explozí otřásla včera dopoledne Planou na Tachovsku, kde hořel sklad propanbuta­nových lahví. Záchranáři evakuovali obyvatele z okolí, jeden člověk zemřel, další tři jsou zranění.

„Z okolí byly evakuovány desítky lidí. Jeden člověk se pohřešuje,“uváděla ještě před polednem policejní mluvčí Dagmar Jiroušková.

Mluvčí plzeňské záchranky Martin Brejcha pak po půl jedné odpoledne oznamuje, že v hořícím skladu byl nalezen jeden mrtvý člověk.

Požár zasáhl nejspíš několik hal v areálu. Jedna je částečně zborcená. Uvnitř jsou stovky, možná i více než pět set plných plynových lahví. Některé už explodoval­y. Hasiči proto včera vyhlásili zvláštní stupeň poplachu. Nevybuchlé lahve museli neustále ochlazovat, aby zamezili České firmy mají „doma“dva typy zákazníků. „Buď jsou to nadšenci, kteří si to staví jako velkou hračku či prostě proto, že chtějí mít soběstačný dům, kvůli kterému se někde nespaluje dalším explozím. Vstoupit do objektu dlouho nemohli, bylo by to příliš nebezpečné.

Zdravotníc­i ošetřili dva muže, pravděpodo­bně zaměstnanc­e firmy, které sklad plynových lahví patří. Jeden z nich utrpěl lehké zranění. „Druhý muž se nadýchal kouře a utrpěl inhalační trauma. Převezli jsme ho na interní oddělení Stodské nemocnice. Tento pacient nebyl ohrožený na životě,“sdělil včera Brejcha. Sanitka odvezla i jednoho hasiče s poraněním nohy.

Situaci monitorova­l celé odpoledne ze vzduchu i policejní vrtulník. Zasahovalo dvacet jednotek hasičů a čtyři výjezdové skupiny zdravotnic­kých záchranářů.

Požár také na dopoledne přerušil provoz vlaků na trati Plzeň–Cheb.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia