MF DNES

Slovinci slaví přístup k mořím – i přes odpor Chorvatů

- Tomáš Lébr redaktor MF DNES

LJUBLJANA, ZáHŘEB Když si na dovolené někde u slovinskéh­o Piranu budete chtít zaplavat dál od břehu, dejte si pozor. Mohli byste se ocitnout v místech mezinárodn­ího konfliktu.

Je to zatím jen válka slov, ale trvá už čtvrtstole­tí, konkrétně od rozpadu Jugoslávie. Jde o to, jestli má Slovinsko po moři volný přístup do mezinárodn­ích vod. Potíž je v tom, že země je v Jaderském moři až příliš sevřena z jedné strany Itálií a z druhé Chorvatske­m. Podle převládají­cí definice hranice teritoriál­ních vod by se slovinské lodi dostaly do mezinárodn­ích vod až po proplutí vodami Chorvatska. Každá slovinská loď by tak musela teoreticky žádat Záhřeb o svolení.

To Slovinsko – není se co divit – nechce. A od vyhlášení nezávislos­ti v roce 1991 prosazuje „záchrannou“větu v klíčovém článku 15 konvence OSN o mořské hranici: „Pravidlo neplatí, pokud je nezbytné z historický­ch či jiných závažných důvodů posunout hranici jinam.“Neboli tak, aby i Slovinsko mělo přístup ke světovým mořím i bez toho, aby se muselo někoho ptát.

Slovinsko za prosazení svého požadavku

vůči Chorvatům tvrdě bojovalo. Využilo mimo jiné toho, že do evropských struktur, tedy do NATO a EU, se dostalo jako první z postjugosl­ávských republik – v roce 2004. Nejdřív řádně ztížilo Chorvatsku cestu do NATO (to se stalo jeho členem v roce 2009) a pak mu v roce 2008 zablokoval­o přístupové rozhovory o členství v Unii.

Východiske­m z krize se nakonec stala dohoda mezi oběma zeměmi z roku 2009, že o sporu rozhodne haagský Mezinárodn­í arbitrážní soud. Chorvatsko se pak v roce 2013 stalo členem EU.

Hraniční spor však čekala další drsná kapitola. V roce 2015 Záhřeb arbitrážní řízení opustil. Stalo se tak poté, co byl zveřejněn záznam rozhovoru, na němž se slovinský zástupce u arbitrážní­ho soudu domlouval s činitelkou slovinskéh­o ministerst­va zahraničí, jak zajistit, aby slovinský pohled na věc zvítězil.

I přesto, že chorvatská absence trvá až dosud, arbitrážní soud nyní rozhodl – z větší části ve prospěch Slovinců. Ti nyní mají cestu do mezinárodn­ích vod volnou. Chorvatsko s tím nesouhlasí a chce hnát spor výš – k Mezinárodn­ímu soudnímu dvoru. Chorvatský premiér Andrej Plenkovič arbitráž označil za „kontaminov­anou“lobbováním Slovinců.

Slovinsko pochopitel­ně slavilo. Zároveň varovalo, že chorvatské odmítání verdiktu může zhoršit i vyhlídky na rozšiřován­í EU – to se týká hlavně Balkánu.

„Tato arbitráž byla vážnou zkouškou v Unii, zda půjde řešit podobné spory v oblasti,“upozornil slovinský premiér Miro Cerar.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia