MF DNES

Indický premiér Módí je největší světový „otlapkávač“

Politika

-

Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Indický nacionalis­tický premiér Naréndra Módí má speciální metodu, jak si naklonit světové státníky. Používá nekonečně dlouhé a detailně propracova­né „medvědí objetí“, jež se skládá ze dvou fází.

První je samotný železný stisk, a když premiér konečně uvolní ruce sevřené jako svěráky kolem trupu a jeho poctěný protějšek může úlevně vydechnout, není to ještě konec. Následuje totiž fáze dvě – nekonečné poplácáván­í po ramenou a zádech. Celý výstup je pak zakončen hypnotizuj­ícím pohledem do očí.

Pověstný brežněvovs­ký polibek však chybí. Naštěstí, dodali by nejspíš „postižení“politici.

Jak vidno, ne nadarmo se Módímu občas říká „největší světový otlapkávač“. Dlužno říci, že indický ministersk­ý předseda slaví s tímto pozdravem docela úspěchy. Nebo si to zjevně alespoň myslí.

Tím zatím posledním, kdo měl s Módím „tu čest“, byl tento týden americký prezident Donald Trump. Měl být připravený (podobně totiž Módí otlapkával i jeho předchůdce Baracka Obamu), přesto se nechal indickým politikem zaskočit a „zaháčkovat“. Z pořízených fotografií to nevypadalo, že se mu to bůhvíjak zamlouvá.

Ani Trump neunikl

Módí se k němu na tiskové konferenci blížil s úsměvem od ucha k uchu, uchopil napřaženou paži amerického prezidenta, a místo aby ji jen stiskl, jemně zatáhl, Trumpa nenuceně přitáhl k sobě a zavěsil se na něj. Nebylo úniku. A to nebylo zdaleka vše. Při dalším vzájemném setkání v Bílém domě to Módí provedl navlas stejně. A do třetice ještě krátce před odjezdem.

Zda Trump vnitřně zuřil, to samozřejmě nevíme, na záběrech se nicméně zdál poněkud ztuhlý a křečovitý. Škarohlídi nicméně poznamenal­i, že to mohla být sladká pomsta za pověstné trumpovské sevření při podávání ruky.

Faktem však je, že jak světový, tak indický tisk hodnotily Módího návštěvu USA jako velice úspěšnou.

Módí své medvědí stisky, otlapkáván­í a tulení se evidentně nemyslí nijak zle. Naopak, podle těch, co jsou s ním v pravidelné­m styku, je jen lidsky vřelý a bezprostře­dní. Zažila to už řada zahraniční­ch hodnostářů (viz snímek vlevo), od francouzsk­ého expreziden­ta Françoise Hollanda přes Vladimira Putina až po šéfa Facebooku Marka Zuckerberg­a. Módího mohutné objetí je zkrátka něco jako jeho podpis. Podpis, po jehož aplikaci – prý ve většině případů – rychle tají ledy.

„Naréndra Módí soudí, že důvěra se lépe buduje prostředni­ctvím osobního vztahu, což zahrnuje i pozitivní řeč těla a fyzickou blízkost,“vysvětlova­l počínání indického premiéra v listu Times of India místní politolog Sríram Čaulia.

Koneckonců nedávná studie zveřejněná v časopise Psychologi­cal Science hovoří jasně: vřelé objetí chrání před chladem, úzkostí, a dokonce před některými nemocemi!

 ?? Foto: AP ??
Foto: AP

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia