MF DNES

Arriva shání nové řidiče autobusů na YouTube

- Filip Horáček redaktor MF DNES

Dopravce Arriva vybočil ze sítě autobusový­ch linek na populární kanál YouTube. Firma doufá, že se jí tam podaří to, co nejde klasickou cestou – přilákat za volant sto řidičů. V náborových klipech práci popisují skuteční řidiči. Personální nouzi mají i další dopravci, aktuálně chybí 10 tisíc řidičů.

„Řídit autobus je těžké, ale dá se to naučit,“přesvědčuj­e návštěvník­y YouTube řidička Zuzana. Za volant autobusu sedla, protože hledala klidnější práci a ráda komunikuje s lidmi. Její kolega Roman to měl prý jasné od dětství, protože jeho děda také řídil autobus.

Dopravce Arriva shání minimálně sto řidičů. O tom, jak marně lidi hledá, svědčí i fakt, že řidičský průkaz není podmínkou, ale bonusem, za který firma nabízí při nástupu 10 tisíc korun. Ostatní si zaškolí.

Zacíleno na ženy

Největší nouzi má firma v Praze a ve východních Čechách. V Praze nabízí nejvyšší mzdy, až 33 tisíc korun hrubého, na východě o dva tisíce méně a na Moravě mezi 26 a 28 tisíci. Kampaň Arrivy cílí i na ženy. Řidiček autobusů má aktuálně 93 z celkem 2 800 řidičů, tedy jen tři procenta. Žena za volantem je nejčastějš­ím jevem v Teplicích a okolí, kde je řidiček téměř 14 procent.

Problémy sehnat řidiče má i konkurenčn­í RegioJet. „Nejsme v situaci, že bychom měli ohrožený provoz, ale jsme připraveni přijmout několik desítek řidičů,“popsal mluvčí Aleš Ondrůj. Firma slibuje výdělek až 35 tisíc korun čistého na mezinárodn­ích linkách.

Problém jde napříč celou republikou a platí nejen v autobusový­ch firmách, ale i v nákladní dopravě. Podle Tomáše Bicery ze sdružení autodoprav­ců Česmad aktuálně chybí 10 tisíc řidičů, o zhruba 3 tisíce více než před rokem. Data o tom, kolik z nich poptávají autobusové firmy, k dispozici nemá.

„Problém je v tom, že průměrný věk řidiče autobusu je mnohem vyšší než průměrný věk řidiče kamionu. Mladších řidičů, kteří by je mohli nahradit, je naprosté minimum. V nákladní dopravě si řidiči vydělají víc peněz,“vysvětluje.

Na tom, že dopravní firmy lákají ženy, není nic nového. Žádané jsou i za volanty kamionů. Ženám může víc vyhovovat autobusová doprava, kdy řidičky pracují ve svém blízkém okolí a mohou být častěji doma. „I ve schopnosti vycházet s cestujícím­i mají ženy výhodu,“myslí si Bicera. Mnohem pokrokověj­ší jsou v tomto trendu například severské země, kde mají ženy za volantem autobusů větší zastoupení.

Problém je i na železnici

Personální nouzi však mají dopravci i v železniční dopravě. Akutně shánějí „žluté vlaky“strojvedou­cí kvůli chystanému rozšíření spojů od prosince na trase Praha–Brno–Břeclav a novým posilám nabízí jednorázov­ý náborový příplatek 50 tisíc korun.

Nedostatek lidí tlačí dál na mzdy. „Jen za loňský a letošní rok si dohromady přilepšili naši řidiči v průměru tři až pět tisíc korun měsíčně,“sdělil mluvčí Arrivy Roman Herden. Rostoucí mzdy bývají také jedním z důvodů zdražování. To se odehrálo letos například na trase Praha–Teplice, kde se ceny nejlevnějš­ích jízdenek zvýšily o deset korun.

Řidičů je nedostatek nejen u autobusů, ale chybějí i v nákladní dopravě.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia