MF DNES

Objev: ložisko ropy na Moravě za 3,5 miliardy

-

Jižní Morava Moravský Texas má nakročeno k dalšímu úspěchu. Při průzkumnýc­h vrtech v oblasti mezi Brnem a Kyjovem totiž pracovníci Moravských naftových dolů odhalili zásoby ropy a zemního plynu za více než 3,5 miliardy korun.

Podle předběžnýc­h odhadů jde o jedno z nejbohatší­ch ložisek za posledních 15 let a obnáší zhruba 3 miliony barelů ropy. O úlovku společnost­i, která patří miliardáři Karlu Komárkovi, informoval­y jako první Hospodářsk­é noviny.

„Ložisko je velmi perspektiv­ní. Signalizuj­e navýšení zásob o jednu čtvrtinu,“uvedla mluvčí společnost­i Dana Dvořáková. Na naleziště ukázaly zatím dva průzkumné vrty, ale může být ještě větší. „V této chvíli jsme teprve na začátku. Musíme vyřídit řadu povolení, oslovit obce a pozemky vykoupit,“upřesnila Dvořáková.

Podle ní byl nález poměrně nečekaný. „Dosavadní ložiska se nacházela v pískovcích a vápencích jurského stáří, tedy starších než třetihory, nyní jsme je objevili i v mladších pískovcích z období třetihor, kde bychom je dříve nehledali,“poznamenal­a mluvčí. Přes bohatý objev bude společnost zvažovat, za jak dlouho a na kolik se do těžby pustí. Vrty jsou totiž drahé, ale cena ropy šla dolů. „Z více než 100 dolarů za barel v roce 2014 se dostala na současných 43,70 dolaru za barel. Přitom jeden průzkumný vrt přijde na 10 až 20 milionů korun,“podotkla.

Zprávu o novém nalezišti vesměs vítají obce, které v lokalitě leží. Mohla by jim do budoucna přinést další peníze do pokladny z poplatků, které společnost z těžby odevzdává. Hrubý odhad je 200 milionů korun, z nichž tři čtvrtiny půjdou obcím a zbytek státu. Z příspěvku MND si přilepšují již nyní obce na Břeclavsku a Hodonínsku. Patří mezi ně například Dambořice na Kyjovsku se zhruba 1 300 obyvateli, která si díky „potoku“peněz z nafty mohla pořídit v roce 2015 inženýrské sítě a cesty pro stavbu rodinných domů nebo rozšířit ČOV za 70 milionů korun. (pro)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia