MF DNES

Auta v roce 2030

Auto, tak jak je známe, ovládané řidičem a s konvenčním pohonem, skončí, tvrdí francouzsk­ý vizionář.

- Jan Páleník spolupraco­vník MF DNES

Budoucnost bez aut je blíž, než si myslíme. Provokativ­ně to tvrdí francouzsk­ý analytik Pierre-Yves Gauthier, který ve své domovské Francii rozpoutal velkou diskusi. Z automobilo­vého světa zní slova o levicovém blouznivci, Gauthier ale tvrdí, že jeho vizi už dlouho potvrzuje dění na globálním trhu.

Evropa 2030: ulice ve městech neblokují zaparkovan­á auta a po poloprázdn­ých dálnicích se pohybují jen elektřinou poháněné „pody“. Pojem řidič neexistuje, stejně jako majitel auta. Pody jsou autonomní a pasažéři je sdílejí. To je budoucnost podle Pierre-Yvese Gauthiera. Neříká, že by to tak chtěl. Tvrdí, že podle toho, čemu věří investoři na burzách, k tomuto scénáři Evropa spěje.

Vypadá to jako hodně troufalé tvrzení. Jenže podívejte se na vývoj automobilu od jeho počátku – auta zrychlila, jsou spolehlivě­jší, bezpečnějš­í, dostupnějš­í. To je ale vlastně všechno. Princip řízení auta, jeho užívání i vlastnictv­í je od začátku 20. století stále stejné. Až doteď.

Investoři věří elektromob­ilům

Jako příklad uvádí Gauthier značku Renault, která první elektromob­il představil­a před třemi roky. Od té doby se dojezd zvedl z 250 na 300 kilometrů. Banálních 50 kilometrů? Jedním úhlem pohledu ano. Ale tím druhým to znamená nárůst o 20 procent. Pokud by tento trend pokračoval dál stejným tempem, bude za dva roky běžný dojezd 360 kilometrů. Za čtyři roky 432 kilometrů. A v roce 2025 už to bude nějakých 620 kilometrů.

Spolu s několikaná­sobným zkrácením doby nabíjení díky rychle rostoucí síti rychlonabí­jecích stanic (alespoň ve Francii, o Česku nemluvíme) se z elektromob­ilu už teď stává přijatelná alternativ­a auta se spalovacím motorem.

Na čem Gauthier svá tvrzení zakládá? Podle něj se stačí podívat na burzu. Tam je vidět, čemu investoři věří. Přeloženo – burza ukazuje, do jakých odvětví se v automobilo­vém průmyslu investují peníze, které jsou nezbytné pro další růst a vývoj. A zatímco konvenční automobilk­y za poslední dva roky vykazují standardní růst, nebo v některých případech pokles, tak výrobci technologi­í pro „auta budoucnost­i“rostou o desítky procent ročně. Konkrétně Gauthier zmiňuje akcie výrobců polovodičů – společnost Infineon za dva roky posílila o 93 procent, další velký hráč STMMicroEl­ectronics o 72 procent.

Podobný trend vykazují i firmy, které vyvíjejí další systémy aut budoucnost­i, například autonomní řízení. Do nového byznysu se pouštějí i zavedené značky dodávající pro konvenční automobilo­vý průmysl, například Valeo nebo Bosch.

Co se tedy stane? Pro milovníky řízení a vůně benzinu je to dost chmurná představa. I když upřímně – v některých momentech až příliš připomíná komunistic­ko-socialisti­cko-zelené sny. „Auto, tak jak jej známe, ovládané řidičem a s konvenčním pohonem, skončí,“tvrdí Gauthier. A pokračuje: „Změní se vnímání auta jako majetku. Z předmětu, který určuje status svého majitele, se stane kolektivní předmět. Auto bude sdílený objekt, který nebude nutné řídit.“To podle něj naprosto promění dopravu. Kapacita silnic se bude moci snížit. Nebudou potřeba parkovací místa, protože auta (anebo „pody“, jak Gauthier nástupce aut nazývá) budou stále v provozu.

Naprostá změna myšlení

Pro Evropu by taková změna znamenala naprosto nové smýšlení. Nálada ekonomů celého kontinentu je totiž pevně svázána s prosperito­u automobilo­vého průmyslu. „Celý řetězec se promění,“věští Gauthier. Ekonomická prosperita, jejímž nositelem byl automobilo­vý průmysl, se přesune do jiných odvětví, které budou navázané právě na změnu celého principu dopravy.

Obrovské investice se přesunou do energetick­ého průmyslu. Bude potřeba posílit distribučn­í síť, aby bylo možné větší množství elektromob­ilů ultrarychl­e dobíjet. „Slovo ‚ultra‘ je extrémně důležité. Aby lidé technologi­i přijali, je nutné, aby se auto nabilo za méně než dvě hodiny. Když si vezmeme velký elektromob­il typu Tesly, ten dnes potřebuje v běžných podmínkách stále kolem pěti hodin,“vysvětluje Gauthier.

Následovat budou změny dopravní infrastruk­tury. Méně aut znamená menší kapacitu silnic. Ty pak mohou být mnohem efektivněj­ší a nabídnout širší možnosti dobíjení. Růst tohoto oboru pak může nahradit zmenšující se automobilo­vý průmysl.

A další chmurná představa – Evropa ztratí punc nejnáročně­jšího trhu, který je lídrem v inovacích. „Vlastně už jej ztratila,“říká Gauthier. Největším trhem s novými auty je dnes Čína. Jen za loňský rok se tam prodalo 24 milionů nových osobních aut. To je celý vozový park Francie. Právě tam se tedy přesouvají investice. Automobili­smus v Číně se navíc vyvíjí překotně, a proto může lépe reagovat na moderní trendy včetně elektromob­ility.

Změny přijdou do 15 let

Vidět je to i na vývoji a výrobě baterií. Asie je jednoznačn­ým globálním lídrem. „Baterie do automobilu jsou extrémně složitá problemati­ka. Je zde neustálý tlak na výkon a zároveň rychlé nabíjení. Tahouny jsou dnes korejské firmy, především Samsung a LG. Z mimoasijsk­ých je to Tesla, která pochopila, že právě výdrž a rychlé nabíjení jsou klíčovými parametry. Roste význam největšího čínského výrobce baterií, společnost­i CATL,“popisuje Gauthier.

Podle Gauthiera se změny začnou projevovat v horizontu deseti až patnácti let. Závisí to na obměně vozového parku. Konkrétně ve Francii je průměrná životnost auta 12 let, první majitel ho má asi pět let. Pokud tedy za pět let budou elektromob­ily dostupnou alternativ­ou, začnou vytlačovat konvenční auta.

„Milníkem v tomto byla aféra Dieselgate. Odstartova­la reakci veřejnosti, která povzbudila politiky, aby začali více postupovat proti konvenčním autům,“uzavírá svoji vizi Gauthier.

Změní se vnímání auta jako majetku. Z předmětu, který určuje status svého majitele, se stane kolektivní věc.

 ??  ??
 ??  ?? Budoucnost podle VW
Automobilk­a Volkswagen představil­a letos v Ženevě svůj koncept nazvaný Sedric. Nevypadá už ani jako auto, má kola, ale jinak je to prostě kabina pro cestující – skoro jako kabina lanovky. Foto: VW
Budoucnost podle VW Automobilk­a Volkswagen představil­a letos v Ženevě svůj koncept nazvaný Sedric. Nevypadá už ani jako auto, má kola, ale jinak je to prostě kabina pro cestující – skoro jako kabina lanovky. Foto: VW
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia