MF DNES

Pepíno, legenda z Chodníku slávy

- Miroslav Bobek ředitel Zoo Praha

Snad všichni už jsou ve Varech, nebo se tam aspoň chystají, a já tam zase nebudu. Ale proč taky, když do práce chodívám po Chodníku slávy, no ne?

Chodník slávy před hlavním vchodem Zoo Praha je sice jen skromná česká napodobeni­na Chodníku slávy v Los Angeles, ale máme na něm také hvězdy, které ve své době zářily oslňujícím jasem a které si jejich fanoušci dodnes velmi dobře pamatují.

Otisky svých rukou na něm zanechal například Kama, bezpochyby nejslavněj­ší orangutan u nás. Mimořádnou popularitu si získal již v raném věku, kdy ho chovatelé v dětském oblečení vozili v kočárku. Kdyby to nebylo neuctivé, označil bych ho za Shirley Temple českoslove­nských zoologický­ch zahrad.

Ovšem podobně jako na tom hollywoods­kém, také na našem Chodníku slávy jsou jména, která již téměř upadla v zapomnění. Vždyť kdo si dnes vzpomene na takovou Nastassju Kinski nebo hrabáčici Adélku?

Z šestadvace­ti osobností, které mají svá jména a otisky na pražském Chodníku slávy, u nás dodnes žijí jen dvě. První z nich, tučňák Karlík, mi v hejnu mezi ostatními tučňáky připomíná herce, který vždy dostával jenom vedlejší role. Každý ho někdy viděl, určitě přinejmenš­ím když utíkal před Vetřelcem, ale nikdo si nevybaví, jak se jmenuje, ani ho nepozná na ulici.

Zato druhou z těchto osobností bych si troufl srovnat rovnou s Clintem Eastwoodem. Podobá se mu nejen významem, ale i věkem a množstvím potomstva zplozeným s různými partnerkam­i. Je to leguán kubánský Pepíno. Skutečná živoucí legenda.

Pepíno k nám přišel roku 1992 a hned v následujíc­ím roce se proslavil. Stal se otcem prvních mláďat svého druhu v Evropě. Čekaly se pak od něj další velké výkony, ale následujíc­í léta znamenala stejně hluboké zklamání, jako by filmová star točila jen samé propadáky. Pepínovy partnerky rok za rokem snášely neoplozená vejce a sám Pepíno si spokojeně tloustnul. Až když se za sklem objevil další samec a Pepíno musel čelit konkurenci, nastala jeho nejplodněj­ší léta. Dnes má 25 synů a dcer, 122 vnoučat a 15 pravnoučat.

Pokud je tu tedy někdo, kdo nepojede do Varů vyhlížet mladšího bratra Bena Afflecka, může se u nás nejprve projít po Chodníku slávy a potom v Pavilonu šelem a plazů navštívit legendární­ho Pepína. Je sice už na odpočinku, ale pořád v kondici.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia