MF DNES

Vzkaz pro armádu. Od Zborova

Je to sto let, co českoslove­nské jednotky překvapivě zvítězily u Zborova. V první světové válce nešlo o přelomovou bitvu, pro moderní české a slovenské vojenství však představov­ala milník. Ukázala totiž, co dokáže morálka a odhodlání k boji.

- Pavel Carbol historik, Společnost Edvarda Beneše

Při tvorbě letošního státního rozpočtu se s ohledem na mezinárodn­í situaci a členství Česka v NATO mluvilo o navýšení financí pro ministerst­vo obrany. V této souvislost­i stojí za to si připomenou­t letošní druhý červencový den, který je z vojenského hlediska v mnohém velmi speciální. Uplyne přesně sto let od překvapivé­ho vítězství českoslove­nské jednotky v bitvě u Zborova.

Jméno vesnice Zborov, která leží na západě dnešní Ukrajiny poblíž města Tarnopole, se stalo mezi světovými válkami v tehdejším Českoslove­nsku legendou a mýtem. Díky uvedené bitvě totiž v podstatě vznikla samostatná českoslove­nská armáda.

Z těch, kteří slavnou bitvu absolvoval­i, se rekrutoval­a řada osobností veřejného života příštích desetiletí. Lze vzpomenout pozdější generály a politiky Jana Syrového či Ludvíka Svobodu, spisovatel­e Rudolfa Medka nebo kontroverz­ního Radolu Gajdu.

Velká příležitos­t

V Rusku roku 1917 probíhala bolševická revoluce, stát i armáda byly ve značném morálním a organizačn­ím rozkladu. Když ruští vojenští velitelé řešili, jak oživit ofenzivu a bojeschopn­ost jednotek ve frontových liniích, zvažovali větší zapojení oddílů složených z Čechů a Slováků. Ty byly tvořeny jednak krajany žijícími v Rusku a jednak zajatci rakousko-uherské armády českého a slovenskéh­o původu.

Společně utvořili Českoslove­nskou střeleckou brigádu v síle tří pluků, což čítalo zhruba tři tisíce pět set mužů. Vycítili svou šanci a dobrovolně se přihlásili tápajícímu ruskému velení, že povedou ofenzivu proti rakousko-uherské armádě. Chtěli tak podpořit právo Čechů a Slováků na společný stát.

To, co z nich udělalo průkopníky moderní národní armády, byla skutečnost, že do bitvy u Zborova šly pluky pod vlastními prapory a nikoliv jako součást ruského vojska. Konkrétně čeští vojáci bojovali samostatně poprvé od bitvy na Bílé hoře.

Motivaci měli obrovskou, byť nad jejich vybavením musela tehdejší ministerst­va obrany bojujících států asi mocně kroutit hlavami. Tito první českoslove­nští vojáci neabsolvov­ali pořádný společný výcvik, a ač byl červenec, nosili ještě zčásti zimní vybavení (kožešinové čapky), protože na letní se ruská armáda zkrátka nezmohla. Jejich výstroj byla nesourodá a výzbroj nedostateč­ná. Přesto chtěli ukázat armádě drolícího se rakousko-uherského mocnářství, že chtějí pro sebe a své současníky jinou budoucnost – samostatný stát a moderní demokracii, o které celé generace jejich předků pouze snily. Zkrátka měli v sobě něco, co se za sebevětší armádní rozpočet nikde koupit nedá. Podařilo se jim zaskočit lépe připravené a vyzbrojené rakousko-uherské vojáky a zvítězit.

Naše první moderní národní armáda utrpěla ztrátu sto šedesáti sedmi mužů a zhruba sto jich bylo zraněno. Početnější jednotky rakousko-uherské armády v síle pěti a půl tisíce mužů ztratily několik set vojáků a více než čtyři tisíce z nich byly zajaty.

Zrození armády

V kontextu první světové války s miliony mrtvých se u Zborova jednalo v podstatě o drobnou šarvátku. Její dosah však byl zásadní. Nejenže Češi a Slováci bojovali poprvé samostatně, ale hlavně nasazovali své životy za státní útvar, o jehož vzniku se v létě roku 1917 pouze spekuloval­o. Ta skutečnost udělala obrovský dojem na spojence z dohodových mocností. Britové, Francouzi i Američané získali značný respekt k oněm odvážným mužům ze srdce Evropy. Došlo k urychlení vzniku samostatný­ch českoslove­nských vojenských jednotek v Rusku, ve Francii i v Itálii. Zrodila se dobře organizova­ná a motivovaná legionářsk­á armáda o síle téměř sto tisíc mužů.

Její jednotky se postupně staly významnou silou zejména na východní frontě. Na vojenských mapách a v plánech generálský­ch štábů se pohybovalo vojsko státu, který prozatím neexistova­l. Tento fakt se stal klíčovým argumentem na první pohled možná nesourodé, ale o to více kompaktní trojice apoštolů české a slovenské moderní státnosti – T. G. Masaryka, Edvarda Beneše a Milana Rastislava Štefánika.

Vznik samostatný­ch jednotek rozhodujíc­í měrou podpořil aktivity českoslove­nského zahraniční­ho odboje a jeho čelných představit­elů. Ukázalo se, že legie jsou znakem státu, byť v danou dobu neexistují­cího. Kromě nadšení a oddanosti myšlence samostatné­ho státu Čechů a Slováků se ukázalo, jak důležité je pro zemi střední a menší velikosti, pokud jsou její vojáci respektová­ni svými spojenci.

Zkrátka sebelépe financovan­á armáda nevelkého státu nemá šanci na úspěch bez nezbytné spojenecké podpory. Stačí si vzpomenout na rok 1938, kdy tehdejší armádní rozpočet mohla Českoslove­nsku závidět ministerst­va obrany mnohem větších zemí. Naše armáda však neměla v kritických chvílích žádného opravdovéh­o spojence. Nebo srpen 1968, kdy nás naopak vlastní spojenci přepadli a obsadili. Za jakoukoliv hromadu peněz ze státního rozpočtu si zkrátka opravdové spojence koupit nelze.

Po morálce, vlastenect­ví a podpoře spojenců se třetím faktorem, který zúročil zborovský úspěch, stalo vedení celé akce. Nelze opomenout osobnosti jednotlivý­ch velících důstojníků. Těmi hlavními však byli již zmínění Masaryk, Beneš a Štefánik.

První coby lídr exilové akce a posléze premiér prozatímní vlády, druhý v pozici ministra zahraniční­ch věcí a třetí jako ministr války v té době pouze virtuálníh­o státu. Osobně a neúnavně zcestovali tehdejší válčící svět. Navštěvova­li formující se českoslove­nské vojenské jednotky a povzbuzova­li vojáky.

Jednali také s nejvyššími představit­eli spojenecký­ch mocností a jejich armádními veliteli. Své argumenty pro vznik státu Čechů a Slováků opírali nejen o své vyjednávac­í a politické schopnosti, ale rovněž o legionářsk­é jednotky. Vznik naší moderní armády byl tedy podmíněn i výjimečnou konstelací vůdčích osobností, které měly globální přesah a význam. Těšily se totiž respektu mocných politickýc­h kruhů tehdejšího světa.

Zborov a současnost

Po sto letech od zborovské bitvy se vedou, bohužel, další války a svět čelí novým bezpečnost­ním hrozbám. Legionáři od Zborova by se lecčemu asi hodně divili. Užasle by četli o armádních zakázkách z posledních desetiletí. O padácích, co se neotevíraj­í, o ministryni obrany, která za nic v podstatě nenesla odpovědnos­t, či o jakémsi panu Dalíkovi, jenž nakupoval armádní techniku. Dumali by jistě i nad středečním rozhodnutí­m Sněmovny, že občané Česka mají mít ústavním zákonem zajištěno právo držet a nosit zbraň na obranu státu, i když je to v době mezikontin­entálních zbraní možná trochu retro.

Asi by je nevykoleji­la informace, že současný ministr obrany je původní profesí herec. Uzemnila by je však suma, která je ve státním rozpočtu vynakládan­á na armádu, ať už bude v příštích letech navýšena jakkoliv. Co by kvitovali s potěšením, je fakt, že jedním z nejvyšších velitelů NATO je český generál Petr Pavel.

Pro hrdiny od Zborova by naše armádní současnost byla zkrátka velmi složitá. Jistotu by však našli v tom, co jim pomohlo před sto lety stát u zrodu samostatné českoslove­nské armády. Morálka a motivace k boji, opora mocných spojenců a osobnosti v čele státu. Bez tohoto základu je armádní rozpočet jen teoretický­m účetním výkazem. Přejme všem, kteří dbají o bezpečnost republiky, aby na to nezapomína­li, a to nejen s ohledem na hochy od Zborova.

 ?? Foto: ČTK ??
Foto: ČTK
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia