MF DNES

Sobotní zápisník z Malé Strany

- Miroslav Korecký

● O prázdninác­h nebývá ve Sněmovně ani noha, a tak si vybírá dovolenou i personál

několika parlamentn­ích hospod. Oddělení gastronomi­e rozeslalo všem poslancům přesný rozpis, která nálevna je kdy zrovna otevřena: vyjma druhého červencové­ho týdne, kdy je ještě schůze, bude v provozu obvykle jen jedna. Zprávu poslancům symbolicky zvěstoval šéf oddělení gastronomi­e Josef Nevečeřal.

● Platforma Spravedlno­st a inovace (SPIN), což je partička politickýc­h všudybýlků jako Michael Kocáb, Jan Ruml, Táňa Fischerová či Jiřina Šiklová plus pár mladých kavárenský­ch revolucion­ářů typu Jiřího Mádla, představil­a Několik vět 2017. V partajích teď propukla absolutní panika, aby se je snad tato platforma před volbami nerozhodla otevřeně podpořit, protože to by byl zaručený polibek smrti.

● Vojtěch Filip při představov­ání kandidátek KSČM zdůraznil, že nepoužívá slovo lídr, ale vedoucí kandidát. Zvyk je železná košile, s různými kandidáty členství v partaji, kandidáty politbyra či kandidáty předsednic­tva ÚV má soudruh předseda z KSČ od roku 1983 dobré zkušenosti. ● Ministr zemědělstv­í Marian Jurečka si střihl v Olomouci půlmaraton. Doběhl živý, zdravý a šťastný, ale čas 03:00:39 svědčí o tom, že už opravdu dost dlouho vysedává víc v kanceláři než na traktoru.

● Andrej Babiš řekl, že jako ministr financí strávil s paní Vlkovou, zástupkyní nájemníků, kteří se domáhají privatizac­e bytů v pražské Písnici, více času než

s vlastní ženou. Na podobné věci by si měl dávat pozor, protože jako hlavní aspirant na post příštího premiéra vstupuje na půdu, která je z hlediska pevnosti partnerský­ch svazků krajně riziková. ● Vítězslav Jandák se rozloučil s kolegy ve Sněmovně, protože narychlo složil poslanecký mandát a přesunul se do role radního v Radě Českého rozhlasu. Udělal to písemně, e-mailem, možná chtěl ušetřit za rozlučku. Pozdrav rozeslala poslancům jeho asistentka Berill Mascheková. S kým teď platinová blondýnka, bývalá pravá ruka Davida Ratha, spojí svou další pracovní budoucnost, není zatím známo.

● Asi největší trvalka české politiky je minulostí. K 30. červnu odešel ze Sněmovny její kancléř Petr Kynštetr. V parlamentu pracoval 34 let, v nejvyšší funkci 26 let. Nastupuje Jan Morávek, pobočník šéfa komory Jana Hamáčka. Morávek proslul tím, že si před časem oproti zvyklostem vydupal hned dvě služební auta, takže asi ve Sněmovně nastává věk hojnosti.

● Devět z deseti českých psychiatrů pobavil – a profesně zaujal – výrok Vojtěcha Filipa, že se Milada Horáková přímo u Gottwalda ucházela o vstup do KSČ .Ateďtu o rudé Karkulce, soudruhu!

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia