MF DNES

Dík půlhodině se octl v desítce nadějí Evropy

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Trvá pětadvacet minut. Ani jedna nechybí, ani jedna není navíc. Krátký hraný film Vězení, který byl v rámci Českých lvů nominován na cenu Magnesia pro nejlepší studentský film, nyní dovedl svého autora Damiána Vondráška do sekce karlovarsk­ého festivalu První podání, která představuj­e deset nejslibněj­ších režisérů Evropy.

Dveře, zámky, mříže

Na Vězení fascinuje úsporná, tichá, soustředěn­á přesnost líčení událostí jediného dne v jedné rodině. Žena chystá snídani, muž se balí na cestu za novým zaměstnání­m, kam ho veze tchán. Do vězení, kde má manželčin otec zjevně silné slovo a kam by dosavadní učitel rád nastoupil jako vychovatel. Běžný pracovní pohovor, řeklo by se, provázený exkurzí, jejíž rytmus člení bezpečnost­ní rámy, osobní prohlídky, dveře, zámky, mříže. Nezúčastně­ní průvodci potenciáln­ímu budoucímu kolegovi sdělují, že „nejvíc je tady úřadování“a že někteří trestanci „jsou šikovní, podívejte se, malují nebo dělají modýlky“.

Pak se něco stane, v cele je krev, žoviální tón se mění v komisní a návštěvník musí pryč, aniž takřka promluvil; prakticky celé dění zprostředk­ovává jen jeho výraz. I poté, co vyzvedne dceru ve škole, uvaří večeři, k níž se pozve i tchán, a ve zdvořile dusné náladě kolem stolu se čeká na rozhřešení. Nikoli toho, co se přihodilo ve vězení, ale jak dopadne nevysloven­á bitva dvou mužů, povýšeného „pravého chlapa“a podceňovan­ého zetě, jenž se odhodlává ke vzpouře ve vlastním malém vězení u dřezu s nádobím.

Od studenta by asi málokdo čekal tak zralou, výstižnou a přitom střídmě neefektní studii mezigenera­čního mužského soupeření, raněné ješitnosti a sebevražed­ného furiantstv­í natruc ponížení. To vše v necelé půlhodince.

Zkrátka jako rozcvička pro vstup do evropské elity budoucích nadějí vypadá Vězení slibně.

 ?? Foto: FamuFest ?? Intimní drama Hlavní hrdina studentské­ho filmu Vězení, nezaměstna­ný učitel Jakub, se uchází o práci vězeňského vychovatel­e.
Foto: FamuFest Intimní drama Hlavní hrdina studentské­ho filmu Vězení, nezaměstna­ný učitel Jakub, se uchází o práci vězeňského vychovatel­e.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia