MF DNES

Dvojí efekt dešťů: více sinic, ale i čistější voda

Po rekordních deštích mohou vodu v přírodních koupaliští­ch více ohrožovat sinice. Provozovat­elé ale mohou na zlepšení jen čekat.

-

Kateřina Havlická redaktorka MF DNES

Pokud ta voda vypadá divně, nekoupejte se v ní. Jednoduchá rada pro léto platí po čtvrtečníc­h deštích ještě víc než obvykle. Předvčerej­ší průtrž mračen byla nejsilnějš­í od roku 2013, a i když nakonec až na lokální problémy žádné záplavy nevyvolala, trochu znepříjemn­ila začátek sezony provozovat­elům přírodních koupališť. Minimálně těm, kteří obvykle bojují se sinicemi.

„Přívalové deště mohou kvalitu vody negativně ovlivnit splachem nečistot, které zhorší mikrobiáln­í kvalitu vody, a dále splachem živin podporujíc­ích růst sinic. Po takové události je třeba věnovat zvýšenou pozornost vizuální kvalitě vody a v případě pochybnost­í se raději nekoupat,“říká ředitel Hygienické stanice hlavního města Prahy (HSHMP) Jan Jarolímek. Obecně podle něj přírodní koupaliště neohrožují jen sinice, před nimiž se každý rok varuje. „Důležité je i mikrobiáln­í znečištění, a to hlavně fekálního původu. Ve vodě by se neměly vyskytovat odpady a uhynulé ryby, olejové skvrny a jiné viditelné znečištění,“pokračuje ředitel.

Zákaz na Šeberáku trvá

Hygienici v Praze kontrolují sedm přírodních koupališť – Motol, Divokou Šárku, Džbán, biotop Radotín, přehradu v Hostivaři a koupaliště Šeberák. Sledují také Lhotku, ta je však už pět let zavřená. Podle včerejšího přehledu hygieniků se lidé stále nemohou svlažit ani v Šeberáku, kde už od začátku června platí zákaz koupání kvůli „masivnímu výskytu“sinic. „Můžou za to hlavně vysoké teploty, které nás poslední dobou trápily. Nicméně doufáme, že díky ochlazení, které nás čeká příští týden, se kvalita rybníku alespoň trochu zlepší,“uvedla Kateřina Lukášová, asistentka na šeberáckém koupališti.

To se letos rozhodlo nevybírat vstupné, dokud nebude voda znovu kvalitní. Kdy to bude, však na Šeberáku nevědí. „Neznáme na to odpověď ani my, ani hygienici. Odběry se zde provádějí každý týden a situace se zatím nelepší,“posteskla si Lukášová s tím, že je letos navíc sinice překvapily dřív, než všichni čekali. Účinně bojovat se s nimi však podle Lukášové nedá a potvrzuje to i Milan Kirlík z koupaliště Motol. „Pokud se vyskytnou sinice, nezbývá než čekat, až si to příroda sama vyřeší. Jinak by to nebylo přírodní koupaliště,“říká Kirlík.

Nově odborníci nedoporuču­jí koupání ani v hostivařsk­é přehradě. „Vykazuje zhoršenou jakost vody v důsledku rozmnožení sinic, provozovat­el navíc nepředloži­l v zákonném termínu nový rozbor a koupání tak nelze vzhledem k neznámé kvalitě vody doporučit,“uvedl Matěj Čermák, vedoucí oddělení hygieny obecné a komunální HSHMP. Jarolímek pak připomíná rizika koupání ve vodě se sinicemi. „Obsahují řadu látek, které mohou vyvolat alergické reakce. Podle toho, jak je člověk citlivý a jak dlouho ve vodě pobývá, se u něj mohou objevit vyrážky, zarudlé oči, rýma i dýchací obtíže. Sinice také produkují různé toxiny,“říká Jarolímek. Čermák dodává, že horší podmínky panují i na Džbánu, stále se tam však dá koupat. „Voda tam má zhoršenou průhlednos­t,“uvedl. Naopak výbornou vodu mají v Motole, Divoké Šárce a Radotíně. Provozovat­elům těchto koupališť čtvrteční přívalové deště starosti nedělají, naopak.

Déšť zlepšuje už kvalitní vodu

 ?? Foto: MAFRA ?? Biotop Radotín „Déšť vodu v koupališti čistí,“říká ředitel radotínské­ho biotopu Jan Barák. V Radotíně je sezona v plném proudu.
Foto: MAFRA Biotop Radotín „Déšť vodu v koupališti čistí,“říká ředitel radotínské­ho biotopu Jan Barák. V Radotíně je sezona v plném proudu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia