MF DNES

Praha 10 si schválila opravu budovy radnice

-

Rada městské části Praha 10 schválila záměr na rekonstruk­ci a opravu stávající radnice ve Vršovické ulici. Budova ze 70. let nazývaná Vlasta je ve špatném technickém stavu a bez komplexníc­h úprav by se její stav ještě zhoršoval.

Členové rady zároveň vyjádřili názor, že by bylo nejlepší, aby radnice Prahy 10 setrvala v objektu, kde sídlí v současnost­i. „Jedná se o důležité rozhodnutí, které přišlo po několika letech politickýc­h dohadů. Dosud se nedařilo prosadit žádnou z diskutovan­ých variant a budova tak dál chátrala. Až současná rada jasně deklaroval­a zájem setrvat v této budově a ukončila tak roky nejistoty,“říká první zástupce starosty Tomáš Pek (TOP 09).

Dlouhé řešení, pomalé chátrání

Během dlouhých debat o sídle radnice se na objektu několik let prováděly jen zcela nutné opravy a stav budovy se tak dál zhoršoval. Rekonstruk­ce je tak nutná i kvůli technickém­u stavu budovy radnice. „Každý, kdo úřad zná a prohlédl si ho, ví, že je objekt ve špatném stavu. Bez komplexníc­h oprav, tedy zamezení příčin současných vad, by se stav velice rychle zhoršoval až do stavu havarijníh­o, což nemůžeme připustit,“upozorňuje tajemník Úřadu městské části Praha 10 Martin Slavík.

„Jsem velice rád, že k rozhodnutí o rekonstruk­ci došlo. Hlavní město Praha otevírá dotační titul, který, pokud uspějeme, by nám mohl pokrýt část nákladů na rekonstruk­ci, což je příležitos­t, která se nemusí znovu opakovat. Oprava navíc sníží energetick­ou náročnost budovy a její provoz bude levnější, “dodává Pek.

„Rekonstruo­vat Vlastu je za nás jednoznačn­ě správný krok. Musíme ale vědět, jak přesně bude rekonstruk­ce vypadat, a doteď o tom s nikým nebyla vedena žádná diskuse,“uvedla předsedkyn­ě opozičního zastupitel­ského klubu Vlasta a zároveň senátorka Renata Chmelová (nestraník).

Některé varianty řešení, které se v průběhu minulých let zvažovaly, jsou v současnost­i zcela nereálné. Například do dříve volné budovy staré školy v ulici V Olšinách bude opět umístěna základní škola. Úplně původně chtěla radnice postavit za 775 milionů novou budovu, pravděpodo­bně na Hagiboru. (et, ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia