MF DNES

Čtenářům iDNES.cz vadí rostoucí počet zákazů a přitvrzová­ní pokut

- — Zdeněk Maštalíř — Jiří Soldát — Bára Tesnerová — Jiří Fibiger — Robert Matula — Martin Halilovič — Bohuslav Maceška — Honza Benada

Na letní program nezapomína­jí dvě nejnavštěv­ovanější pražské zahrady. V té zoologické se budou celý červenec každý den konat komentovan­á krmení zvířat s chovateli, vždy na více než dvaceti místech. Zájemce o hmyz 5. července provede entomolog a 22. a 23. července bude dokonce možné hmyz připravený na všechny možné způsoby ochutnat během Dne hmyzožravc­ů.

Trojská botanická zahrada si připravila Americké léto. Potrvá až do září a návštěvníc­i díky němu objeví americkou přírodu či ochutnají speciality ze vzdáleného kontinentu. Již dnes je v severní části zahrady otevřena výstava amerických kaktusů a sukulentů. Zejména pro rodiče s dětmi bude 22. července Indiánský den. Zájemci během něho nahlédnou do života původních obyvatel Ameriky a zjistí, jak se američtí domorodci bavili ve volném čase či jak získávali potravu. Metropole během léta potěší i Pražany chtivé sportu.

Plavání, kolo a běh – pražské triatlony prověří všestranno­st účastníků. Jeden odstartuje 23. července od rybníka Eliška v Horních Počernicíc­h a o necelý týden později, 29. července, započne na Střeleckém ostrově akce zvaná Challenget­ry-athlon. Tam závodníci mohou síly poměřit třeba s akrobaty ze souboru Cirk La Putyka.

O poznání méně fyzicky náročné bude soupeření v rámci Letenské pétanque ligy v Letenských sadech, kde se každé pondělí od 16.45 hrají tři zápasy a výsledek se hráčům započítává do ligy. Zúčastnit se však může každý, třeba i náhodní kolemjdouc­í.

Spíše rekreačním­u trávení volného času poslouží nové sportovišt­ě Pláž číslo 6 na Vítězném náměstí. K dispozici jsou hřiště na beachvolej­bal

Počet zákazů v Praze bobtná a sankce za jejich porušení přitvrzují. Ode dneška za pití alkoholu na veřejnosti či jakýkoliv jiný přestupek hrozí na místě pokuta až 10 tisíc korun. Velkému množství Pražanů v diskusi u článku na iDNES.cz, kde je vyjmenován­a většina existující­ch zákazů, se utahování šroubů zajídá. (et)

Schytají to ti druzí

Ty zákazy se dělají kvůli mizivé menšině, která dělá v ulicích binec a vrchnost si s nimi neví rady. A jaký je výsledek? Ti, kdo dělají brajgl, budou vysmátí, protože stát jim nemá co vzít, a daňovým nevolníkům budou hrozit desetitisí­cové pokuty za kdejakou pitomost. Z těch už to stát vytáhnout dokáže. Běžte už s těma zákazama někam. Slušný člověk nebloumá po ulici s chlastem, ti, kteří to porušují, si z těchto zákazů nic nedělají. Raději donuťte strážníky, ať vylezou z aut Čím dál více dříve chátrající­ch a nepřístupn­ých míst se v poslední době otvírá Pražanům. A řada z nich nabídne v létě zajímavý program.

Na Nákladovém nádraží Žižkov bude po celé prázdniny promítat Letní kino v kolejišti. „Letos jsou projekce zaměřené na českoslove­nské sci-fi filmy. Třeba Kam zmizel kurýr, Vlčí bouda, Což takhle dát si špenát nebo Tajemství ocelového města,“popisuje mluvčí kulturního prostoru 1435 Veronika Bokšteflov­á. Nádraží bude hostit i řadu koncertů během cyklu Hudba v kolejích. Mimoto si návštěvníc­i odpočinou v novém baru Pragotron.

Minulý víkend se Pražanům otevřel i vnitroblok karlínskýc­h kasáren, který zvelebil „kulturní developer“Matěj Velek. Podobně jako na žižkovském nádraží, i zde se nabízí lidem letní kino či možnost posedět v kavárně. V nejbližší době do kasáren přibude i hřiště na beachvolej­bal, pingpongov­é stoly či dětské hřiště. Už dnes tam jsou hromady písku, které těm kreativněj­ším poslouží jako obří pískoviště. Největší letní hudební festivaly sice Prahu každoročně míjejí, ale ani v hlavním městě nebude o živou muziku úplná nouze.

Největší prázdninov­ou hvězdou bude anglická popová legenda Robbie Williams. Vystoupí 19. srpna pod širým nebem na letišti v Letňanech, kde představí svou desku a začnou dělat to, proč byli zřízeni: udržování pořádku ve městě! Vydat zákaz je to nejjednodu­šší. Na to, že údajně žijeme v demokracii, je těch zákazů už nějak moc.

Parky k ničemu

Takže až si budu chtít udělat piknik, nejen že budu marně hledat travnatou plochu, na kterou bych mohla stoupnout, ale ještě mi hrozí pokuta, když si budu chtít s partnerem otevřít lahvinku vína. A ten nesmysl se zákazem vjezdu cyklistů do pěších zón, to je taky terno. Hlavně že Praha tak moc bojuje za omezení počtu aut, ale když už někdo přesedlá na kolo, tak mu zakážou vjíždět do nemalé části města.

Ironií proti zákazům

No a nebylo by jednodušší udělat jednu dvě cedulky, co se smí? 10 tisíc pokuta za lahev? A není to málo? Pokud jste cinkali klíči za svobodu, tak byste měli zase začít. Už jí je méně než předtím.

Lítost z Brna

Jako Brňák, který si rád do Prahy rýpne, musím říct, že po přečtení článku je mi Pražáků fakt líto. Nejvíce mě fascinují ty parky, kde se nesmí vstoupit na trávu, jet na kolečkovýc­h bruslích, kole, skejtu či koloběžce a v zimě sáňkovat. Tedy Do Česka se vrací po sedmi letech, a to v rámci svého turné Not In This Lifetime.

Na Staroměsts­kém náměstí se 10. a 11. července odehraje pražská část jednoho z největších jazzových hudebních festivalů v Evropě – Bohemia Jazz Fest. Všechny koncerty budou zdarma. přesně ty věci, které jsme za mého dětství chodili do parku dělat.

Mrtvé město

Modré zóny, obstrukce s otevřením zahrádky, zákazy koncertů po 22. hodině, zákaz pití, kouření, zákaz kol... Nejlepší cesta, jak z Prahy udělat mrtvé město. Když jsem přestupova­l na Hlavním nádraží, na lavičce jsem si otevřel plechovku s pivem. Za chvilku tam stáli dva měšťáci a že dostanu pokutu. Podíval jsem se po všech lavičkách a pochopil jsem, proč mají všichni pití v igelitkách. Řekl jsem, že nejsem z Prahy a že o zákazu alkoholu na veřejnosti nevím. Vyvázl jsem bez pokuty a od té doby používám chladicí obal, ze kterého není vidět, co pijete. A nejlepší je, když u cedule s provozním řádem parku leží na trávě čtyři unavenci ve spacácích.

Hudba i tanec budou provázet i letošní průvod sexuálních menšin Prague Pride. Program akce se však neomezí jen na pochod. „Rozhodně nebude chybět tradiční festivalov­á vesnička na Střeleckém ostrově, hudební open–air na Letné či diskuse a filmová nebo divadelní představen­í,“říká Martin Štěrba, mluvčí Letní počasí přeje i ochutnáván­í specialit pod otevřenou oblohou.

Jediný noční jídelní festival Fair Fair Sunset se bude konat v sobotu 15. července v Tiskárně na Vzduchu ve Stromovce. K ochutnání budou tzv. finger food speciality od bister, restaurací a food trucků, které přivezou miniburger­y, hot dogy, ale i veganské a raw pochutiny. „Nabídku každý ročník částečně obměňujeme. Právě pestrost a možnost ochutnat je pro nás zásadní,“říká Lucie Kosová, organizáto­rka festivalu.

Na Výstavišti si lidé 28. srpna pochutnají na přehlídce obložených chlebíčků a jednohubek na festivalu Chlebíček Fest s více než třiceti stánky různých výrobců.

 ??  ??
 ?? Foto: Yan Renelt, ?? Jedna z mnoha Segwaye patří mezi zakázané věci v Praze. MAFRA
Foto: Yan Renelt, Jedna z mnoha Segwaye patří mezi zakázané věci v Praze. MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia