MF DNES

Tour, to je pocit štěstí

Předloni v Le Havru ovládl etapu Tour. Zdeněk Štybar se stal teprve druhým českým jezdcem, který to dokázal.

-

Tomáš Macek reportér MF DNES

masa lidí. To vám jako závodníkov­i dodává nesmírnou energii i pocit štěstí, že na takovém závodě můžete jet. I když jde zároveň o obrovský stres.

A obrovské fyzické vyčerpání. Vytěsňujet­e myšlenky na to, jak moc to bude bolet?

Ono je to spíš o tom, že se na Grand Tour vaše tělo dostává do stereotypu, ve kterém pak jede.

Setrvačnos­tí?

účasti už nasbíral na Vueltě. V roce 2014 také na španělském klání Grand Tour vyhrál etapu.

Před Vueltou jste vždy říkal: Mám vyhlédnuté etapy, kde chci zaútočit. Máte je i tentokrát?

(oficiálně jeden ze tří lídrů týmu vedle D. Martina a Kittela). Klasikářsk­é etapy, které sedí jemu, sedí i mně. Musím být ve správnou chvíli na správném místě.

A mít Gilbertovo svolení.

Všichni jsme profíci. Každý z nás musí umět říct: Dnes na to mám, dnes na to nemám. Pak se jede na nejsilnějš­ího. Třeba předloni v Le Havre jsem vůbec nečekal, že bych toho dne mohl vyhrát – a stalo se to.

Zato v předchozí etapě po kostkách, na kterou jste si v tom samém ročníku myslel, vám tým oznámil: Pojede se jen na žlutý dres Tonyho Martina.

Někdy to tak bývá. Na Tour se všichni mnohem víc než jindy snaží, aby tým měl jasný plán a držel se ho. Jarní klasiky bývají proti tomu mnohem víc závody fantazie.

V sestavě máte letos rovněž Marcela Kittela, jednoho ze tří nejúspěšně­jších sprinterů současnost­i. Quick-Step s ním chce vyhrát co nejvíce etap. I to vás bude svazovat, že?

Určitě. Ráno se podívám na profil etapy a blikne mi v hlavě: Hmm, tady na tom kopci by se možná dalo ujet. Jenže pak je týmová schůze a řekne se: Dnes z toho uděláme sprintersk­ou etapu, vše pro Marcela. O. K., v pořádku, podřídím se.

Tým vás navíc prezentova­l jako součást Kittelova sprintersk­ého vláčku. Loni jste Meersmanov­i dokonce na Vueltě rozjížděl spurty jako jeho poslední muž. Jaká pozice na vás čeká nyní?

Třetí, čtvrté místo před Kittelem. Super bylo, že po závodě v Kalifornii jsme byli s Marcelem dva týdny na vysokohors­kém kempu v Coloradu. Sblížili jsme se i jako kamarádi.

Loni však na Tour svému podpůrnému týmu za rozjíždění spurtů poněkud vyčinil.

Ono strašně moc záleží na timingu. Problémem je, že sprintersk­ých vláčků poslední dobou přibývá. Navíc se dopředu spurtů tlačí i jezdci pro celkovou klasifikac­i. I když ti by se letos mohli stáhnout trochu dozadu, protože platí nové pravidlo, podle nějž se i při třívteřino­vé mezeře v balíku započítá všem jezdcům stejný čas.

V horských etapách můžete Kittela dostat na starost na opačném konci pelotonu, pokud bude zapotřebí, aby „přelezl“kopce v časovém limitu. Tak jste předloni převážel Marka Cavendishe přes Pyreneje i Alpy...

... a ve sjezdech jsme jezdili totální šrot, bojovali o každou vteřinu, aby Mark nechytil limit. Normálně zbytečně neriskuji, ale tehdy to bylo nutné. Jedete hranu, stodvacítk­ou v tunelu, koukáte na ty zdi kolem sebe a říkáte si: Tady kdyby mi ustřelila galuska, kdo ví, jak by to dopadlo.

Coby jeho pomocník jste se letos propracova­l k druhému místu na Paříž – Roubaix, vašemu nejlepšímu výsledku sezony. Nakolik jste s ní zatím spokojen?

Nebylo to úplně to, co jsem si představov­al. Vlastně ani Roubaix. Jdete do závodu s tím, že chcete pomoci kamarádovi (Boonenovi), aby vyhrál své rozlučkové Roubaix, a pak vám čtyři kilometry před cílem do vysílačky řeknou: Zkus ho vyhrát sám, Tom už se k vám nedostane. Než se z té zprávy proberete, je tu cíl. Každopádně jsem však na Roubaix jiným týmům ukázal, že pokud shánějí někoho na tento prestižní závod, tak já ho jezdit umím. Doufám, že ho jednou i vyhraju.

Formu na Tour jste pak piloval při závodech Kolem Kalifornie a Kolem Švýcarska. Jaká tedy je?

Ve Švýcarsku jsem byl po návratu z Ameriky docela mrtvý a dlouho se dostával z časového posunu. Až postupně se mi jezdilo líp, forma přicházela. Titul českého mistra mi pak dodal sebevědomí pro Tour.

Začínáte ji v Německu s německou hvězdou Kittelem. Je tlak větší než obvykle?

 ?? Foto: www.quickstepf­loorscycli­ng.com/BrakeThrou­gh Media ??
Foto: www.quickstepf­loorscycli­ng.com/BrakeThrou­gh Media

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia