MF DNES

12 krajanů ve Wimbledonu. Dojde na české finále?

-

Ondřej Novotný spolupraco­vník MF DNES

Jedna z nich před půl rokem nevěděla, kdy (a jestli) bude hrát znovu tenis. Druhá zase toužila potvrdit, že umí zazářit i na největších akcích.

Teď jsou Petra Kvitová a Karolína Plíšková dle českých i zahraniční­ch sázkových kanceláří největšími favoritkam­i slavného Wimbledonu. Co o šancích největších českých nadějí napověděl včerejší los (kompletní přehled – viz box)?

Karolína Plíšková (3. na světě) Loňské vyřazení ve druhém kole ji naštvalo. Tehdy si řekla: Musím něco změnit! Na dalších třech grandslame­ch pak měla úctyhodnou bilanci: finále, čtvrtfinál­e, semifinále. Tráva její hře sedí, dnes bude hrát o titul v Eastbourne. Uspěje-li i ve Wimbledonu, může se stát světovou jedničkou, neboť její rivalky Halepová a Kerberová obhajují více bodů. Začíná s Rodinovou.

Petra Kvitová (12.) Úspěšný návrat na Roland Garros, senzační triumf v Birmingham­u... a dál? Triumfy z let 2011 a 2014 svádějí pohlížet na Kvitovou jako na jednu z favoritek. Nikdo však neví, co udělá grandslamo­vý zápřah s její rukou, ošklivě pořezanou při prosincové­m přepadení. V prvním kole vyzve Larssonovo­u, ve čtvrtfinál­e může číhat Halepová. A duel favoritek s Plíškovou? Leda až ve finále.

Barbora Strýcová (23.) Na výraznější výsledek od květnového turnaje v Praze čeká. Na trávě umí, předloni hrála v Londýně čtvrtfinál­e. V tomto týdnu zametla s předloňsko­u finalistko­u Muguruzaov­ou 6:1, 6:0. Na úvod s Cepedeovou bude favoritkou.

Lucie Šafářová (34.) Spolu s Američanko­u Mattekovou-Sandsovou září v deblu, ale ráda by znovu prorazila i ve dvouhře. Po Roland Garros propustila kouče Čermáka a doufá ve vzkříšení na trávě. Před třemi lety byla ve Wimbledonu v semifinále, letos se nadějně předvedla na přípravnýc­h turnajích: v Birmingham­u i Nottingham­u došla do semifinále. Začíná s Dodinovou.

Kateřina Siniaková (39.) Travnaté dvorce nemiluje, přesto došla loni ve Wimbledonu do třetího kola. Start se Sakkariovo­u by zvládnout měla.

Kristýna Plíšková (44.) Pod vedením Martina Fassatiho zvolna šplhá žebříčkem. Od většího průlomu ji srážejí smolné porážky: naposledy v Eastbourne podlehla světové jedničce Kerberové, ač byla dva míčky od výhry. Začíná s Vinciovou, pak může potkat Siniakovou.

Tomáš Berdych (14.) Ocitl se ve složitých časech. Nedočkal se grandslamo­vého průlomu se superkouče­m Ivaniševič­em, a tak ho propustil, nově angažoval trenéra Martina Štěpánka. Kromě obvyklých hvězd bude muset znovu čelit náporu lepšících se mladíků, Čorič na něj číhá ve druhém kole, Thiem v osmifinále. Loni došel do semifinále; pokud to letos nezopakuje, v žebříčku spadne.

Jiří Veselý (46.) Po třetím kole na Roland Garros a titulu v Prostějově si dal pauzu, aby doléčil virózu. A jediný zápas na trávě s Pospisilem prohrál. Los k němu byl shovívavý, na úvod ho čeká kvalifikan­t Marčenko.

Lukáš Rosol (213.) Vysoký ranař vyhlíží restart po výsledkové krizi i rozpadu manželství. Za podpory přítelkyně, někdejší tenistky Petry Kubinové, se probil z kvalifikac­e do hlavní soutěže, kde ho čeká grandslamo­vý debutant Henri Laaksonen.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia