MF DNES

Rošáda brankářů

Pavlenka do Brém za miliony, Laštůvka do Slavie zadarmo

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Už to vlastně bylo všechno passé. Alespoň zdánlivě. Jan Laštůvka se měl minulé pondělí hlásit na Slavii, jenže cestou z Karviné na první trénink to otočil.

Nelíbilo se mu, že by měl o pozici jedničky bojovat s daleko perspektiv­nějším Jiřím Pavlenkou. Ten však mermomocí toužil přestoupit za životní šancí do německých Brém, ale v klubu mu to zatrhli. Složité, viďte? Necelých 50 milionů korun bylo Slavii málo.

Tím pádem odstartova­la sága, o které se může ještě dlouho mluvit, protože...

Mistrovská Slavia má rázem nového gólmana, Jana Laštůvku z Karviné. A Brémy koupily za téměř 100 milionů korun Jiřího Pavlenku. Včera s ním podepsaly tříletou smlouvu s opcí a daly mu dres s číslem 1.

Tradiční německý klub s dvojitým „w“v zeleném znaku se proti své vůli plácnul přes kapsu, překročil plánovaný rozpočet a udělal z Pavlenky šestého nejdražšíh­o brankáře bundesligy. Žebříček milionářů je: 1. Manuer Neuer, 2. Yan Sommer, 3. Berndt Leno, 4. Oliver Baumann, 5. Roman Bürki, 6. Jiří Pavlenka. Slavia se cukala, než pustila gólmana, který se podepsal pod překvapivý titul a měl se pokusit vychytat postup do Ligy mistrů. Co se asi tak dělo v zákulisí? „Na všech stranách jsme museli opatrně našlapovat a být za všech okolností seriózní,“líčí manažer Viktor Kolář ze společnost­i Sport Invest Internatio­nal, pod kterou oba gólmani spadají.

Ještě včera se v Brémách licitovalo – a nešlo o drobné. Pavlenka chtěl do smlouvy zahrnout bod, podle kterého by jasně věděl, kolik dostane za úspěchy Werderu v případě, že bude na lavičce. Přitom Brémy ho kupují jako jedničku.

To víte, gólmani bývají citlivější a obezřetněj­ší, protože místo je pouze pro jednoho. Co když...

Proto se Laštůvkovi nechtělo do Slavie, když zjistil, že by v pětatřicet­i nemusel chytat. Instinkt i rozum mu velely, aby zůstal v Karviné, které v nováčkovsk­é sezoně pomohl k pohodovému roku. Po horších časech

„Brémy? Taková příležitos­t přijde velmi zřídka. Možná jen jednou za život.“Brankář Jiří Pavlenka

v ukrajinské­m Dněpru si dokázal, že je pořád špička. „Na to, abych seděl na lavičce, nemám čas,“vzkázal nejprve.

Mezitím Brémy začaly navyšovat svou nabídku, takže se stopnutý obchod pohnul. Slávistick­ý prezident Jaroslav Tvrdík to nazval podivným souslovím „brutální negociace“, čili složité vyjednáván­í.

Kdyby se karvinský Laštůvka zasekl, možná by všechno zůstalo při starém. Sice od manažerů věděl, že Brémy přihazují, ale neměl garanci, že přihodí dost. Musel udělat vstřícný krok a upsat se Slavii na dva roky. „Viděli jsme všem do karet, tak jsme Laštymu mohli poradit, ať do toho jde,“vypráví agent Kolář. A tak se Laštůvka minulou středu hlásil v Edenu. „Nepřišel jsem rozdávat rozumy, přišel jsem hrát,“řekl.

Ovšem dalších devět dní musel čekat, než Brémy oficiálně ohlásí, že koupili Pavlenku. Jako druhého nejdražšíh­o brankáře, který kdy odešel z české ligy. Jen Petr Čech byl kdysi nákladnějš­í, když přestupova­l do Rennes. Sparta vydělala 150 milionů.

Zato veterán Laštůvka byl zadarmo.

Holt je to občas s těmi brankáři složité. Zatímco před rokem odříznutý Laštůvka si zachytá o Ligu mistrů, slávistick­ý mistr Pavlenka se těší na bundesligo­vý start v Hoffenheim­u a pak hurá na Bayern.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Zkušená posila Pětatřicet­iletý Jan Laštůvka nakonec do Slavie z Karviné přišel, bude v klubu novou jedničkou.
Foto: Profimedia.cz Zkušená posila Pětatřicet­iletý Jan Laštůvka nakonec do Slavie z Karviné přišel, bude v klubu novou jedničkou.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia