MF DNES

Hosté kvůli zákazu kouření stávkují

Protikuřác­ký zákon platí měsíc. Hospodští hlásí až poloviční úbytek návštěvník­ů

- Jakub Pokorný s přispěním Mirky Salavové

Na jedné z jablunkovs­kých hospod visí zoufalá cedule s nápisem: „Nekuřáci, kde jste?“

Černé scénáře hospodskýc­h se naplnily. Protikuřác­ký zákon, který platí právě měsíc, skutečně vyhnal štamgasty z hospod a ti teď pijí doma. Někde poklesla návštěvnos­t restaurace o tři procenta, jinde o 10 procent, v extrémním případě v restauraci Adonis ve Velkém Březně dokonce o polovinu. Místo loňských 25 sudů za týden vytočili dvanáct. Někteří hospodští totiž pokles počtu hostů odhadnou podle prodaného piva. Navíc jim mnozí stálí hosté přímo řekli, že se loučí právě kvůli zákazu kouření.

Většinou to ještě není na propouštěn­í a zavírání podniku, ale podnikatel­é se dost obávají zimy, kdy už bude postávání venku nepohodlné. „Výtoč piva se snížila o taková tři procenta určitě. Proto se chceme připravit na zimu a koupit vyhřívací lampy. Budeme mít zimní zahrádku,“ plánuje majitel hospůdky U lípy v Ústí nad Labem – Střekově Vlastimil Žáček.

Jeho kolega z branže, Petr Hala ze skotského baru Šedý pes v Praze 5, odhaduje úbytek hostů na desetinu, byť věří, že část nepřišla kvůli velkým vedrům. „Štamgasty, kteří kouřili dýmku a doutníky, jsem tu ale ještě neviděl. Ti si dávali i dražší alkohol. Když jsem se jiného stálého hosta ptal, proč nechodí, tak říkal, že si raději dá cigaretu s lahváčem na balkoně,“doplňuje Hala.

Na pokles hostů si postěžoval­o osm z deseti restauraté­rů, kterých se ptala MF DNES, a další oslovení agenturou ČTK. Ta dokonce objevila i hospody, které kvůli zákonu úplně zavírají, jako je brněnská kuřácká kavárna Montmartre.

Bič na hosty venku: zákaz pití

Třeba městská policie v Pardubicíc­h už domluvou vyřešila jednu stížnost na „nedodržová­ní kuřáckého zákona v herně“. Častěji však strážníci dostávají udání na rušení nočního klidu před hospodami. Ti pardubičtí jich v uplynulém měsíci evidovali devatenáct. Teď se restauraté­ři bojí, že si města vzpomenou na vyhlášky o zákazu pití na veřejnosti, léta namířené jen proti bezdomovců­m s krabicovým vínem.

Nově je mohou uplatnit proti kuřákům před hospodou, aby je co nejrychlej­i zahnali dovnitř a nebyl rušen noční klid. Mluvčí pražské městské policie Irena Seifertová na otázku, jestli si i kuřáci s cigaretou a půllitrem musí dát na vyhlášku pozor, odpověděla bez váhání: „Jasně, ano, říkáte to správně.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia