MF DNES

Marvanová je zpět

Koalice lidovců a Starostů před volbami zlákala někdejší předsedkyn­i Unie svobody.

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

Do Sněmovny se může vrátit výrazná politička z devadesátý­ch let a začátku nového tisíciletí. Někdejší poslankyně a předsedkyn­ě Unie svobody Hana Marvanová bude podle zjištění MF DNES kandidovat v Praze za koalici lidovců a Starostů.

„Je to báječná osobnost, o kterou jsme hodně stáli,“pochvaluje si nový „úlovek“předseda pražských Starostů Petr Hluboček, který Marvanovou poslední dva měsíce lanařil, aby za koalici šla do voleb.

„Ten směr je mi blízký, kdysi jsem působila ve Čtyřkoalic­i, programově je to podobné. Vždycky jsem doufala, že takovéto spojování sil někdy nastane,“přidává se Marvanová.

Do voleb by měla jít až z dvanáctého místa kandidátky. Její šance na zvolení tedy nejsou velké. Ale... Starostové na ni přesto hodně spoléhají a věří, že jim v kampani pomůže zlomit zatím nevalné preference. Naposledy včera vyšel průzkum TNS Kantar pro Českou televizi, podle něhož by obě strany získaly 7,5 procenta hlasů, pro vstup do Sněmovny však potřebují aspoň deset procent.

Podporoval­a leckoho. Nevadí

„Díky profesi advokátky z bytových či korupčních kauz má Hana Marvanová obrovský záběr a může oslovit řadu voličů,“těší se Hluboček na spolupráci se ženou, která se může pochlubit bohatým politickým životopise­m.

Marvanová za sebou nemá žádné skandály. Na druhou stranu, se svými předchozím­i politickým­i partnery se v minulosti několikrát rozešla ve zlém. Naposledy před třemi lety, když jako náměstkyně u tehdejší ministryně spravedlno­sti Heleny Válkové z hnutí ANO nevydržela ani pět měsíců.

Po volbách v roce 2002, do nichž šla jako předsedkyn­ě Unie svobody, zase opustila vedení strany ve chvíli, kdy začalo vyjednávat koalici s ČSSD. „Je to zadlužován­í země, se kterým se nemohu smířit,“zdůvodnila to tehdy.

„Víme, že podporoval­a leckoho. Jeden čas víc komunikova­la s Piráty, se Zelenými,“připouští Hluboček. „Taky to není o tom, že bychom ji získali pro Starosty. Zůstává nezávislá. Vnímáme ji ale jako člověka, který sdílí stejné hodnoty jako my, a tím, že je i na kandidátce, nás podpoří,“dodává.

„Za svou činnost advokátky jsem dala dohromady návrhy týkající se reformy soudnictví, exekucí nebo bytové politiky. Pokud se toho nechopí síly, které mají určitou moc a vliv, zůstanou jen na papíře. I proto jsem kývla na tuto spolupráci,“vysvětluje Marvanová. O pozici ve Sněmovně prý nejde.

„Výslovně jsem řekla, že nechci být na kandidátce nějak vysoko, mám práci, které bych se chtěla věnovat,“říká.

„Jako Marek Benda nebudu“

Nejeden poslanec se však v minulosti do Sněmovny dostal z podobného místa, na jaké teď Starostové s lidovci Marvanovou umístili. Jen v Praze se to například dvakrát po sobě povedlo Marku Bendovi – před čtyřmi lety ho voliči vykroužkov­ali z desátého a před sedmi lety dokonce ze sedmnáctéh­o místa.

„Ale na rozdíl od Marka Bendy nepovedu žádnou osobní kroužkovac­í kampaň, jde mi o podporu koalice jako celku,“tvrdí Marvanová. Hluboček přesto ví: „V Praze se víc volí osobnosti než strany a paní Marvanová jistě může uspět, byť dvanáctou pozici vnímám jako nevoliteln­ou. Ale řešili bychom to, až by se to stalo,“nechává věc otevřenou.

Marvanová by se tak teoreticky mohla vrátit na místo činu. A potkat se ve Sněmovně třeba i s exministry­ní Válkovou, která má být v první desítce pražské kandidátky hnutí ANO. Marvanová přiznává, že si s Válkovou dodnes nevyříkaly spor, kvůli kterému v červnu 2014 odešla z ministerst­va spravedlno­sti. Válková jí tehdy vyčítala, že své lidi vedla chaoticky a do světa posílala nehotové návrhy zákonů. Marvanová zase říká, že za jejím koncem byl tlak zájmových skupin, které se zalekly chystaných změn u exekucí či insolvencí.

Právě Válkové hnutí ANO je nicméně teď prý dalším důvodem, proč Marvanová chce podpořit koalici KDU-ČSL a STAN. „Nemyslím si, že by pan Babiš měl být premiérem. Má politickou a mediální moc, do toho je jedním z největších oligarchů. Taková koncentrac­e moci v jedněch rukou se mi nelíbí,“říká.

 ??  ?? Její šance nejsou velké. Starostové na ni přesto spoléhají a věří, že jim v kampani pomůže zlomit zatím nevalné preference.
Její šance nejsou velké. Starostové na ni přesto spoléhají a věří, že jim v kampani pomůže zlomit zatím nevalné preference.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia