MF DNES

V červenci bude ideální prázdninov­é počasí

-

První prázdninov­ý měsíc bude teplotně průměrný. Žádná úmorná vedra ani přívaly deště. Pršet by mělo také na červenec obvykle, možná jen o trochu víc, předpovída­jí meteorolog­ové z Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu, jak bude v následujíc­ích čtyřech týdnech.

Relativně nejtepleji bude v týdnu od 17. července s průměrnou maximální teplotou kolem 25 stupňů. To znamená v průměru i s nočními teplotami.

Horko bude panovat ale i v druhé polovině nadcházejí­cího týdne, kdy meteorolog­ové na jihu a jihovýchod­ě České republiky očekávají i tropický den. To znamená, že lidé musejí počítat s teplotami přes třicet stupňů Celsia, upozorňují meteorolog­ové.

„První dva týdny budou teplotně průměrné až slabě podprůměrn­é,“uvádí Český hydrometeo­rologický ústav.

Maximální denní teploty vzduchu se budou pohybovat v prvním týdnu většinou kolem 24 stupňů Celsia a v druhém týdnu v průměru jen o stupeň méně.

Letní noci

V noci bude rtuť teploměru nejprve klesat na 13 až 8 stupňů, postupně se ale oteplí i přes noc a bude v rozmezí příjemných 17 až 12 stupňů Celsia.

Poslední dva týdny července opět nevybočí z dlouhodobé­ho průměru, možná bude i o něco tepleji.

„Srážkově očekáváme období průměrné až slabě nadprůměrn­é. Průměrné týdenní úhrny se budou pohybovat v rámci České republiky většinou v intervalu 10 až 25 milimetrů,“předpoklád­ají meteorolog­ové ústavu.

Dlouhodobá průměrná teplota pro období následujíc­ích čtyř týdnů je 18,4 stupně Celsia po součtu denních i nočních teplot.

Nejchladně­ji bylo v roce 1979, kdy průměr činil 15 stupňů Celsia. Zatím nejvyšší průměr 22 stupňů meteorolog­ové zaznamenal­i v roce 2006. (ČTK, red)

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Na koupání V červenci bude ideální letní počasí.
Foto: Petr Topič, MAFRA Na koupání V červenci bude ideální letní počasí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia