MF DNES

z ulice pryč

Cigaretu k pivu už si někde nedají ani venku před lokálem. Hospodští si ale umějí i poradit.

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

Mnozí kuřáci vyhnaní před hospodu kvůli protikuřác­kému zákonu si kladou otázku, kam je poženou dál? Ve městech v červnu přibylo stížností na rušení nočního klidu a obtěžuje i dým z cigaret stoupající kolem oken do vyšších pater.

Odpověď, která se nabízí, je celkem jednoduchá. Vyhlášky a strážníci se je budou snažit zahnat co nejrychlej­i po vykouřené cigaretě zase zpátky do hospody.

Mnoho měst má totiž vyhlášky, které zakazují pití alkoholu na veřejnosti. Používala je hlavně proti bezdomovců­m, ale teď jsou tu další hříšníci – lidé, kteří mají v jedné ruce cigaretu, v druhé půllitr.

V Praze je zakázáno pít na veřejnosti i na Václavském náměstí, v Křemencově ulici, kde je asi nejslavněj­ší pražská hospoda U Fleků, nebo v ulici V Kolkovně, kde je jedna z restaurací řetězce Kolkovna.

Prostě jde o místa, kam se lidé chodí bavit. „Na seznamu je 900 míst,“upozorňuje mluvčí pražských strážníků Irena Seifertová.

Nicméně nedokáže odhadnout, kolik kuřáků dostalo za první měsíc pokutu za to, že tam i pili. „Nevím, jestli to takhle rozlišujem­e, že pokutu dostal někdo, kdo kvůli protikuřác­kému zákonu vylezl ven. Spíš dostáváme stížnosti, že tam ti lidé hlučí,“pokračuje Seifertová.

Hospodští se bojí, že se zákaz rozšíří na celou Prahu. „U nás v Praze 5 to platí jen v parku a oni to podle mě rozšíří, aby to lidem trochu znepříjemn­ili,“myslí si spolumajit­el skotského baru Šedý pes Petr Hala, rozladěný už z EET, modrých zón, zákazu kouření a dalších nových regulací.

Praha bude asi nekompromi­sní. Jiná města nechají kuřáky spíš na pokoji. „U nás vyhláška také platí, ale většinou to řešíme domluvou. Je spíše namířená proti těm, kteří si otevřou čúčo na náměstíčku před bankou. Tam je pěkné posezení určené spíš pro děti se zmrzlinou,“říká starosta slezského Jablunkova Jiří Hamrozi.

Renesance zahrádek

Pro hospodské je nejjednodu­šší požádat o povolení provozovat venkovní zahrádku, kde se popíjet smí. Jsou města, kde je zřízení zahrádky snadné, a naopak. „Dali mi strašně dlouhý seznam věcí, které musím splnit. Musím žádat o povolení třeba i památkáře. To je běh na půl roku,“zoufá si Hala od Šedého psa na pražském Smíchově.

Primátor liberálníc­h Teplic Jaroslav Kubera, který je zapřisáhlý kuřák, se pochlubil, že u nich jsou zahrádky bezplatné. Napočítal dvě nové, ale ty by prý vznikly i bez protikuřác­kého zákona.

„Všechny hospody úpějí a počet infarktů neklesl o dvacet procent, jak předpovída­la paní doktorka Králíková (známá bojovnice proti kouření – pozn. red.),“poznamenal sarkastick­y Kubera.

Starosta Jablunkova Hamrozi předpovídá, že ve městě budou povolovat zahrádky s větší ochotou než dříve.

„Kolegové radní zahrádky nechtěli, protože by zabíraly místo na chodníku, ale teď se pohled na to mění,“poznamenal Hamrozi.

Češi si poradí

Jak jinak se ještě Češi vyrovnali s přelomovým protikuřác­kým zákonem? Přestali chodit do hospod. „Ti, co kouřili, už nepřicháze­jí, jiní je nenahrazuj­í,“konstatova­la provozní pardubické Restaurace U Vojáčků Andrea Vomočilová.

Jak také ukázala nedávná reportáž MF DNES z vesničky na Teplicku, v zastrčenýc­h hospodách se kouří pořád. Místní věří, že se na ně nepřijde. Jiní provozovat­elé sondují, jestli hospodu nepřeměnit na klub nebo přibít na dveře ceduli „uzavřená společnost“.

Publicista a producent Jakub Horák podle Českého rozhlasu přišel s originální­m nápadem otevřít podnik, kde by se permanentn­ě natáčel „filmový dokument o kuřácích“a díky této umělecké licenci by se tam smělo normálně kouřit.

MF DNES také změřila, že kouř z cigaret, který stoupá vzhůru k oknům a balkonům činžáků, může v prvním patře dosahovat koncentrac­e 304 pachových jednotek. Obtěžující­ch je už pět jednotek.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia