MF DNES

Zpátky ve Zborově, sto let po bitvě

- Pavel Švec reportér MF DNES, s využitím ČTK

Lidé, kteří pracují jako ochranka festivalů, také popisují, že obecné rady ani oni nepotřebuj­í. Většinou jsou to bývalí policisté či strážníci. „Každý, pokud je jen trochu profesioná­l, ví, na co se soustředit, na co dát pozor a jak poznat podezřeléh­o člověka nebo jak se v případě krizové

Na mírném návrší nad ukrajinsko­u vesničkou Kalynivka roste několik statných lip. Tady, v Haliči na západní Ukrajině, to nejsou úplně typické stromy. Nejsou tady náhodou. Lípy se vypínají nad pohřební mohylou z 20. let minulého století, v níž spočinuly téměř dvě stovky těl českých vojáků, kteří padli v okolí nedalekého Zborova přesně před sto lety.

Běžně tiché místo včera hostilo pietní akci za zabité legionáře. Českou, slovenskou i ukrajinsko­u politickou a vojenskou elitu doplnily stovky českých poutníků, haličských krajanů i místních lidí. Za zvuků vojenské kapely vzdali hold hrdinům.

„Každý národ potřebuje své hrdiny. Hrdinové od Zborova, nebudete nikdy zapomenuti,“zdůraznil před mohylou padlých bojovníků předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček. Připomněl, že u Zborova mezi legionáři bojovali za svobodný a svébytný stát Čechů a Slováků i pozdější generálové Jan Syrový, Ludvík Svoboda či Rudolf Medek.

Ostatně i dnešní česká armáda se k významu bitvy hlásí. „Tato místa jsou pro příslušník­y Armády ČR nesmírně důležitá. Snažíme se, aby naši vojáci byli pokračovat­eli tradic od Zborova,“řekl náčelník generálníh­o štábu Josef Bečvář.

Takzvaná Bratrská mohyla prošla v posledních měsících zásadní rekonstruk­cí. A mimo jiné na ní nově přibyly desky se jmény legionářů, kteří zde při útoku na rakousko-uherské pozice 2. července 1917 zahynuli.

„Jmenovitě známe 234 padlých legionářů, ale do toho jsou započítaní i nezvěstní,“řekl Petr Tolar z Českoslove­nské obce legionářsk­é. Obec se snažila vypátrat i české a slovenské oběti, které u Zborova padly v rakousko-uherské uniformě; jmenovitě se dopočítala necelých dvou stovek, ale velice pravděpodo­bně bylo skutečné číslo mrtvých, raněných a nezvěstnýc­h vyšší.

Kalynivka, před sto lety Cecová, se při legendární bitvě u Zborova stala místem, kam Čechoslová­ci přinášeli mrtvé a zraněné. Právě proto tu vzniklo pietní místo. Zákopy fronty se klikatily jen pár set

Vedle příručky pro organizáto­ry festivalů tak vznikla třeba koncepce ochrany měkkých cílů do roku 2020 a Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám také vypracoval­o metodiku ochrany měkkých cílů.

„V září se pak poprvé sejde stálý poradní sbor ministerst­va vnitra, který jednotlivé body koncepce začne zavádět do praxe,“dodává ředitelka tiskového odboru ministerst­va Lucie Nováková.

Čeští politici a vojáci na Ukrajině uctili muže, kteří jako první padli za samostatný stát

metrů odtud. Zborov se stal symbolem boje Čechů a Slováků za samostatný stát. Špatně vyzbrojená Českoslove­nská střelecká brigáda o 3 500 vojácích – začleněná do ruské armády – prorazila rakouské linie bráněné skvěle vyzbrojeno­u přesilou. To byl mimořádný úspěch.

Klíčový pro českoslove­nský odboj. Odvaha a efektivita českých vojáků napomohla k tomu, že ho dohodové mocnosti v čele s Ruskem, Itálií a Francií začaly brát vážně.

 ?? Foto: Milan Syruček, ČTK ?? Čestná stráž Příslušníc­i Českoslove­nské obce legionářsk­é v historický­ch uniformách drží stráž při nedělním pietním aktu před mohylou u ukrajinské­ho Zborova.
Foto: Milan Syruček, ČTK Čestná stráž Příslušníc­i Českoslove­nské obce legionářsk­é v historický­ch uniformách drží stráž při nedělním pietním aktu před mohylou u ukrajinské­ho Zborova.
 ??  ?? Šestnáctis­tránková brožurka vydaná ministerst­vem. Zdroj: MV ČR
Šestnáctis­tránková brožurka vydaná ministerst­vem. Zdroj: MV ČR
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia