MF DNES

Obchodníci si zřizují Alipay a čekají na Číňany

Letos by mohlo přijet do Česka na 400 tisíc Číňanů. Obchodníci je lákají na mobilní aplikace.

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Číňané nedají dopustit na placení mobilem a čeští obchodníci jim v tom jdou naproti. Od začátku roku už si víc než padesát obchodů pořídilo licenci na platební aplikaci Alipay.

„Nejvíc obchodníků nabízí placení přes aplikaci v Praze, v okolí Staroměsts­kého náměstí a Pařížské nákupní třídy, a několik obchodníků máme také v Českém Krumlově, Karlových Varech a v Brně,“vyjmenováv­á Simona Svobodová, zakladatel­ka firmy Sims Management. Ta má licenci na šíření Alipay pro Česko a Slovensko. Podle statistik Sims v Česku zatím Číňané přes Alipay utratili 150 tisíc eur. Firma očekává, že do konce roku bude zapojeno více než 100 obchodníků, aktuálně se připravuje spuštění aplikace v duty free obchodech skupiny Lagardere na pražském letišti.

Jak to funguje

Čínský zákazník má na svém mobilu nainstalov­anou aplikaci. Když ji po příletu do Česka spustí, nabídne mu místa, kde se dá platit přes Alipay, a naviguje jej až do místního obchodu. Obchodník za to platí řádově několik tisíc a za příplatek si může reklamu v aplikaci dál rozšířit, vše pochopitel­ně v čínštině. Přes aplikaci se kromě toho dá platit, chatovat, rezervovat si hotel, taxi, stáhnout film či hudbu.

Alipay má ve svém mobilu přes 450 milionů Číňanů a jsou zvyklí s ní doma platit – vše od kávy na ulici přes fast food až po luxusní zboží. S tím, jak stále více cestují, nabývá tento způsob platby na významu i za hranicemi. V Česku začala loni přijímat platby přes Alipay skupina Gastro Group podnikatel­e Romana Cibulky, která provozuje více než dvě desítky převážně pražských hotelů, restaurací, kaváren a barů.

Přes Alipay se dá platit také v Erpet Bohemia Crystal na Staroměsts­kém náměstí, jedné z největších prodejen křišťálu v Česku. „Pořídili jsme si to, protože čínsky mluvící zákazníci už tvoří asi 80 procent našeho obratu,“říká Ota Ledvinka, vedoucí prodejny a člen představen­stva firmy. Podle něj Alipay v Česku Číňané zatím využívají omezeně, nejsou na to připraveni. Mnohem více v Evropě využívají čínské platební karty UnionPay. „Je tam technická překážka – aby mohli aplikaci používat, musejí být na internetu. Jakmile jsou v zahraničí odkázáni jen na wi-fi sítě, nenapadne je to používat,“vysvětluje Ledvinka. V prodejně klientům wi-fi nabízejí zdarma a v aplikaci lákají klienty na bezplatný dárek k nákupu nad 50 eur – křišťálovo­u vázičku. Na pocit výhodné koupě si totiž čínský zákazník potrpí.

Aplikaci Alipay si pořídil také Vojtěch Martin, majitel cestovní kanceláře Prague Sightseein­g Tours, která v šesti stáncích v centru Prahy nabízí cesty s průvodcem. „Turisté z kontinentá­lní Číny chodí ve skupinkách se svými vlastními průvodci a mají vše dopředu objednané – hotely i restaurace. Individuál­ních turistů, kteří platili přes Alipay, bylo zatím asi jen deset, používáme to dva týdny,“říká Martin.

Největší hráč v Pařížské s patnácti butiky s luxusním zbožím v centru Prahy, firma LBM manželů Bakalových, si Alipay zatím nepořídila. „Systém nám byl představen, ale v současné době o jeho zavedení neuvažujem­e,“uvedla generální ředitelka LBM Zuzana Řezníčková s tím, že pokud uvidí, že přes Alipay zákazníci platí, půjde do toho.

Aplikace v mobilu zákazníka je propojená s jeho bankovním účtem v Číně. Na druhé straně obchodník má na svém mobilu aplikaci Alipay pro obchodníky s potřebnou licencí, která umožňuje platby akceptovat. Nakupující předloží QR kód ze své aplikace a obchodník si ho svým mobilem naskenuje. A je zaplaceno. Při transakci se podobně jako u platby kartou strhne určité procento z tržby. Podle Svobodové je to podobné jako u bankovních karet, tedy půl až čtyři procenta.

Číňané milují Pařížskou

Za první čtvrtletí do Česka přijelo meziročně o 50 procent Číňanů víc, předpoklád­á se, že letos by jejich počet mohl překročit 400 tisíc.

Podle společnost­i Global Blue, která zprostředk­ovává vracení DPH cizincům ze třetích zemí, jsou Číňané nejsilnějš­í mimoevrops­kou skupinou zákazníků v Pařížské a přilehlých ulicích s luxusním zbožím. Meziročně tu za prvních pět měsíců utratili o dvě třetiny víc než loni. Hodnota průměrné transakce Číňanů v luxusním segmentu sice klesla o 4 300 korun, zato transakcí je víc. Je to tím, že do Česka už nejezdí jen nejbohatší Číňané, ale i vyšší střední třída.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia