MF DNES

Jádrové mýdlo Jelen se vrátilo k původní receptuře

- Andrea Angermanno­vá redaktorka MF DNES

Stačí vařit nejkvalitn­ější tuk, vznikne nevábně vonící spodní louh, který se oddělí, a zbude jádrové mýdlo. To stačí naparfémov­at, nalít do forem, pomalu zchladit a je hotovo. „Přírodního parfému, a vybírali jsme ho dlouho, však nedáváme moc, protože jsme chtěli, aby mýdlo s Jelenem vonělo jako čerstvě vyprané prádlo na louce. V jádrovém mýdle nejsou žádné chemické látky, ropné produkty. Je ekologické a hypoalerge­nní,“říká Richard Elšík, prokurista firmy Schicht, která má sídlo v Ústí nad Labem.

Tato kdysi známá firma se od letošního roku opět vrací na český trh a její výrobky do regálů obchodů. K začátkům je nutné se vrátit do roku 1848, kdy se řezník, uzenář Georg Schicht z Rynoltic vyučil mydlářem a ve zmíněném roce dostal licenci na výrobu mýdla. Tak začala slavná továrna Schicht, za jejímž rozmachem je jeho syn Johann, který v roce 1882 postavil mýdlárnu v ústeckém Střekově. Jelena si jako ochrannou známku rodina zaregistro­vala až v roce 1891. To už se z impéria stal jeden z největších průmyslový­ch podniků Rakouska-Uherska, Johann Schicht patřil vedle Bati nebo Škody k nejznámějš­ím průmyslník­ům a v roce 1898 mu byl udělen titul císařský rada za zásluhy o rozvoj průmyslu. Pak přišly krize, války a Schichtovk­a se změnila na Severočesk­é tukové závody a Setuzu.

„Johann Schicht v Ústí postavil například nejvyšší tovární komín v monarchii a byl průkopníke­m filmové reklamy. Známá je ta z roku 1924, kdy pradleně mýdlo přinese na paroží jelen a v neckách to začne bublat. Nevím, zda by dnes fungovala. Ale návrat ke slavné značce, ke staré receptuře a papírovým obalům s umírněnými barvami funguje,“říká Elšík.

Dnešní firma Schicht kromě mýdla Jelen vyrábí i původní Schichtovu značku pánské kosmetiky Pitralon, dále Namo a Merkur. Vše začalo, když Elšík nastoupil do olomoucké společnost­i Spolpharma, což byla jedna z divizí Setuzy, která sem v roce 2005 přesunula výrobu kosmetiky a drogerie. „V roce 2014 se firma osamostatn­ila, dnes je to česká firma s českým kapitálem a od letošního roku se jmenuje Shicht, protože se nám podařilo od insolvenčn­ího správce Setuzy koupit tuto ochrannou značku, stejně jako značku Jelen. Značky Pitralon, Namo a Merkur máme pronajaté,“vysvětluje prokurista.

Jádrové mýdlo Jelen se vlastně nikdy nepřestalo vyrábět a dnes se vrátilo k původní receptuře. A stejně jako to původní má na sobě vyryto 68 %. „To znamená, že je to osmašedesá­tiprocentn­í jádrové mýdlo. To je horní hranice, aby mýdlo bylo co nejvíce účinné. Je to léty vyzkoušený poměr. Máme stejnou původní recepturu. Johann Schicht vlastnil tukové závody, takže do mýdla přidával i odpadní tuk. Proto bylo jeho mýdlo tmavší než to naše. Ale když to naše necháte na vzduchu, časem také dostane nahnědlý nádech,“vysvětluje Elšík.

Vzkřísit Jelena byla podle Elšíka jasná volba, protože zákazníci mýdlo znají. „Je to nejznámějš­í česká značka. Podle loňského průzkumu o Jelenovi slyšelo 87 procent spotřebite­lů a 79 procent lidí bude ochotno ho koupit. To je obrovský potenciál, a proto jsme se rozhodli vše rozjet.

Protože lidé dnes u výrobků jako první čtou jejich složení, s Jelenem se orientujem­e zejména na zákazníky, kteří preferují šetrný přístup k přírodě. Samozřejmě i účinnost, která u našich výrobků patří k nejlepším na trhu,“popisuje Elšík.

Zatímco v roce 2014 se ještě pod hlavičkou Spolpharmy prodalo ročně 300 tisíc kusů Jelena a graf prodeje pozvolna klesal, loni to bylo už 350 tisíc kusů a graf podniku Schicht stále roste. Od března firma přišla na trh s pracím práškem Jelen a zanedlouho se do regálů obchodů nastěhuje i gel na praní s jelenem. „Když máte sadu nějakého výrobku, vždy se prodeje zvednou. Od března jsme tak prodali už 60 tun pracího prášku Jelen,“pochlubil se Elšík.

Za úspěchem pode něj není návrat lidí ke starým retro značkám, ale orientace na české výrobky, kterým lidé začínají věřit. „Po revoluci přišel boom zahraniční­ho zboží, které většina republiky nikdy neviděla. Dnes se situace obrací. Stejně jako Němci nejraději kupují německé výrobky, Češi začínají preferovat naše. Kdybychom po revoluci přišli s restartem Jelena, byl by to krach. Dnes je to přesně akorát,“míní prokurista firmy, která vše vyrábí v Olomouci, v ústeckém areálu Setuzy vyrábí jen vodní sklo. „Zvažujeme, že časem bychom do Ústí mohli přenést alespoň část výroby, protože je vždy dobré být jí co nejblíže.“

 ?? Foto: MAFRA ?? Návrat domů Firma Schicht se vrátila na český trh, říká její prokurista Richard Elšík.
Foto: MAFRA Návrat domů Firma Schicht se vrátila na český trh, říká její prokurista Richard Elšík.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia