MF DNES

Wimbledon, spektákl, který jitří duše

-

Dívka ze skromných poměrů se musí protlouci z periferie na hlavní scénu. Překonává všemožná protivenst­ví, tělesné vyčerpání i muka mysli. Nevzdá se a nakonec je oslavována, přičemž si náležitě pomůže též po majetkové stránce.

Příběhy jako od Dickense, ale i spoustu jiných takřka „uměleckých děl“přináší každoročně tenisový Wimbledon, ve sportovní říši naprosto výjimečné klání, jehož první ročník se konal před 140 lety a ten aktuální začíná na jihozápadě Londýna dnes.

Coby reportér MF DNES sloužím na úžasné show teprve pošesté, osobně jsem pozoroval jen pár stránek z košatých dějin nejslavněj­ší tenisové události. Přesto se mi do paměti uložila řada působivých obrazů, vesměs s českým prvkem.

Jeden připomíná výjev z virtuální reality. Pozdní večer na posvátném centrkurtu před pěti lety. Zatažená střecha, umělé osvětlení a Lukáš Rosol padající na kolena pod návalem štěstí, omámen překvapení­m vteřinu poté, co vyřadil Rafaela Nadala. Stý muž žebříčku díky kurážnému výkonu skolil šampiona a na pár dní se proměnil v rockovou hvězdu All England Clubu.

I další dva zážitky jsou tak vzácné, že se zdály až neskutečné. Děvče z Fulneku se tetelí blahem. Obchází dvorec se stříbrnou trofejí. Na daném místě se zastaví a ukazuje ji divákům přesně tak, jak jí velí protokol. To Petra Kvitová v červenci 2011 a 2014 zvládla finále turnaje, na nějž oficiálně dohlíží královská rodina. Žádný zlosyn ji neoloupí o ty skvostné zážitky. I když si je vybaví třeba potisící, stejně zase zjihne.

Příběhy jako od Dickense přináší každoročně tenisový Wimbledon.

Svými triumfy k slzám dojala i Martinu Navrátilov­ou, další českou levačku, zdejší devítináso­bnou vítězku, svou dětskou modlu a nyní nadšenou fanynku v jedné osobě.

A pak mi ve vzpomínkác­h zůstává mezi údery plačící Tereza Smitková, slečna zmíněná v úvodu textu, týraná stresem i křečemi snad v každém svalu na nohou. Aby vůbec směla nakouknout do tradicemi opředeného přepychové­ho areálu, musela v létě 2014 nejprve vyhrát tři utkání v mnohem spartánště­jším prostředí kurtů v Roehampton­u, kde se koná kvalifikac­e.

Na noblesní slavnosti mezi smetánkou své branže pak přemohla další tři sokyně, byť se ocitala na samém pokraji fyzických i psychickýc­h sil. Zastavila ji až krajanka Lucie Šafářová, Smitková za svou vytrvalost získala spoustu bodů a peněz, za něž si posléze pořídila své první auto.

Osudy, jež jitří duši, náleží mezi hlavní lákadla spektáklu, který povyšuje sport na jinou úroveň. Patří k nim propracova­ná vizuální fascinace, bílé oblečení soutěžícíc­h, soulad barev a pečlivě naaranžova­ná zeleň... Hotová hostina pro zrak i čich.

Divadelní atmosféru evokují ostré kontrasty uctivého ticha s rachotem, který na stadionech vypukne po každé povedené výměně. Nestrádá ani další smysl – chuť. Nabízí se tu speciální odrůda jahod se smetanou, šampaňské či populární letní drink Pimm’s. I letos Wimbledon slibuje náramnou podívanou: pokračován­í pohádkovéh­o návratu Kvitové, boj Karolíny Plíškové o pozici jedničky. A vsaďte se, že ani letos nezklame.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia