MF DNES

Nová ODA už není ODA. Společné mají jen jméno

- David Rožánek mediální analytik a bývalý mluvčí ODA

Jedno marketingo­vé pravidlo zní: Chceš budovat svoji značku? Začni krást! Všechno už bylo stejně vymyšleno. Ukázkou takové praxe je Občanská demokratic­ká aliance, kterou „obnovil“podnikatel Pavel Sehnal a kandiduje s ní v říjnových volbách. Miliardář Sehnal v ODA nikdy nebyl a lidé, které kolem sebe shromáždil, na tom jsou s největší pravděpodo­bností úplně stejně. Rozhodně mezi nimi není nikdo z výrazných tváří této konzervati­vně liberální strany první poloviny 90. let. Poradcem je mu údajně Petr Nečas, který měl k ODA asi tak blízko jako Česká soda k perlivé vodě.

Jméno zaniklé politické strany není chráněno, a tak si každý může svoji partu pojmenovat po libosti. Zvláštní na tom však je, s jakou ochotou média přistupují na marketingo­vou hru, že se jedná o obnovu původního projektu Pavla Bratinky a Daniela Kroupy, kteří se od nové ODA marně distancují. Přitom je to stejné, jako kdyby Sehnal bez původních členů obnovil Beatles. Hrát jejich písně, mohl by to být aspoň revival, jeho politický program frází a banalit však nemůže obstát ani v tomto směru. Sehnal se ani netají tím, že jméno ODA je pro něj něco jako Kofola nebo Slavia: stačí vyslovit a každému se něco vybaví.

Původní ODA vznikla na podzim 1989 jako jedna z prvních politickýc­h stran po 17. listopadu. Nejprve působila v rámci Občanského fóra a později samostatně. Byla to strana založená na idejích, principech a individual­itách. I proto bývala vysmívána jako intelektuá­lský spolek, který se vejde do výtahu. Přesto, nebo právě proto byla v prvních letech existence velmi úspěšná. Dodnes máme „její“ústavu, nebýt jí, nedošlo by k malé privatizac­i, majetkovým restitucím, možná bychom byli ještě závislí na ruském plynu. Pragmatism­us vykradačů cizích nápadů jí byl rozhodně cizí.

ODA skončila v roce 2007. V té době už jen přežívala na přístrojíc­h. Zničily ji dluhy, chyby ve financován­í a postupné zplanění, které je charakteri­stické snad pro každou polistopad­ovou stranu. Osobnosti zakladatel­ů postupně vytlačí kariéristé a technologo­vé moci, kterým chybějí názory. Z ODA se tak vytratil původní étos, který jí zajišťoval malou, ale dostačujíc­í podporu ke vstupu do parlamentu. Řečeno s básníkem: Zemřela a do hrobu dána... Svoji historicko­u úlohu splnila, a pokud po ní zůstaly nějaké siroty, Pavel Sehnal to rozhodně není.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia