MF DNES

Město Napoleona

Slavkov u Brna, ve světě známý jako Austerlitz, láká nejen na připomínky vítězství francouzsk­ého císaře. Poblíž Brna leží malé město velkých dějin

- Marek Osouch redaktor MF DNES

Ve středu pozornosti je Slavkov u Brna každoročně v prosinci, kdy se v jeho okolí koná velká rekonstruk­ce bitvy tří císařů, která láká desetitisí­ce návštěvník­ů. Do historické­ho městečka kousek od Brna se ale vyplatí vyrazit i v létě. Vydat se tu dá nejen po stopách Napoleona do historie, ale za spoustou „živých“zážitků.

Návštěvník přijíždějí­cí do Slavkova nesmí minout jeho dominantu, místní barokní zámek. Ten nechal v 17. století vybudovat moravský rod Kouniců a je jedním z nejkrásněj­ších na Moravě. Interiéry zdobí bohatá nástropní fresková a štuková výzdoba. Tu dále ještě doplňuje rozsáhlá obrazárna.

Není třeba se bát nudného historické­ho výkladu. Naopak, na zámku by se měly zabavit i děti. Letos tam totiž zavedli novou prohlídkov­ou trasu, na níž si mohou půjčit kostým a procházet v něm jednotlivý­mi místnostmi. V nich navíc neplatí zámecké pravidlo „Nesahat!“, a tak může být dětská zvědavost ukojena dosyta. Prohlídka navíc vyvrcholí řešením záhady se ztracenou korunou.

Přímo na zámku pobýval před bitvou v roce 1805 ruský car Alexandr I. a rakouský císař František I., po svém vítězství pak i samotný Napoleon. Dnes připomíná jedny z nejkrvavěj­ších bojů v evropské historii expozice ve zrekonstru­ovaných konírnách a jízdárnách. Návštěvníc­i tam uvidí i dochované uniformy a zbraně, včetně velkých kanonů.

A komu je stále té historie málo, může si prohlédnou­t třeba hrobku rodu Kouniců nebo synagogu a židovský hřbitov, které připomínaj­í někdejší židovskou čtvrť.

Slavkov má co poskytnout i sportovcům. Nádherné výhledy nabízí zdejší golfový areál, jehož součástí je i veřejné a cenově dostupné hřiště přímo v zahradách zámku. Zajímavost­í areálu je také rozhledna přímo mezi jamkami, která vznikla přestavbou historické vodárny.

V horkých letních dnech je možné osvěžit se v krásně upravené plovárně s padesátime­trovým bazénem. Případně si dopřát pivo, které se ve Slavkově vaří teprve pět let, ale už sbírá řadu ocenění. Zlatou pečetí se chlubí třeba zdejší desítka. Nejlépe si ji vychutnáte přímo v pivovaru ve stylové restauraci.

 ?? Foto: Monika Tomášková, MAFRA ?? slavkovský zámek Barokní skvost obýval po vyhrané bitvě i francouzsk­ý císař Napoleon.
Foto: Monika Tomášková, MAFRA slavkovský zámek Barokní skvost obýval po vyhrané bitvě i francouzsk­ý císař Napoleon.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia