MF DNES

Více center pro narkomany, přejí si radnice městských částí

-

V hlavním městě by podle městských částí mělo být více kontaktníc­h center pro drogově závislé, aby se nekoncentr­ovali jen na několika místech. Uvedli to zástupci radnic, kde se centra nacházejí.

Dvě ze tří kontaktníc­h center jsou v Praze 5. „Již dlouho se naše městská část snaží o přemístění některého z těchto zařízení na jinou městskou část, bezvýsledn­ě,“řekl radní Prahy 5 pro sociální oblast Petr Lachnit (ANO). Otevřenou drogovou scénu se podle něj podařilo ve spolupráci s policií a protidrogo­vými organizace­mi v Praze 5 vymýtit.

Nedostatek kontaktníc­h center kritizuje i Praha 1, kde se nachází třetí. „Není možné, aby tuto zátěž nesly dvě tři městské části, ale zbytek dělal, že problém neexistuje,“uvedla mluvčí tamní radnice Veronika Blažková. Nicméně všechny radnice se shodují, že nynější zařízení jsou bezproblém­ová.

Magistrát by se podle radnic měl ve spolupráci se státem snažit o rozšíření sítě center. Letos se v Praze 12 a v Žitné ulici otevřely dvě adiktologi­cké kliniky, které se zabývají léčbou závislostí. Magistrát dává organizací­m pomáhající­m drogově závislým ročně v grantech 45 milionů korun. Ve městě jsou kontaktní centra, další zařízení poskytují například adiktologi­cké služby nebo substitučn­í léčbu.

Praha je dlouhodobě regionem s největším množstvím problémový­ch uživatelů drog, kteří se sem často stahují ze zbytku republiky. Jejich počet se v roce 2015 pohyboval okolo 14 700, převážná většina si drogy aplikuje nitrožilně. (ČTK)

 ?? Foto: MAFRA ?? Drop In Pro narkomany slouží v Praze nejdéle centrum Drop In na Starém Městě.
Foto: MAFRA Drop In Pro narkomany slouží v Praze nejdéle centrum Drop In na Starém Městě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia