MF DNES

Lidé se stavějí na sebe, věže mají až devět pater

-

pro veřejnost, na které se cibule společně snědí.

Minulý týden navíc do Prahy přijel soubor z Barcelony, který zde představil tradici zvanou „castells“, tedy lidské věže. „Už před třemi roky jsme měli snahu tuto tradici Čechům ukázat. Jenže to bylo logisticky dost složité. Teď se to podařilo,“říká Naila.

Sami Katalánci za ty roky, co tu žijí, převzali některé české zvyky. „Začali jsme se doma zouvat, to jsme nikdy předtím nedělali,“popsal Carles. Taky prý začal večeřet v šest hodin večer. „To je tak divné! U nás se normálně večeří okolo devíti deseti hodin večer. Ale je to nezdravé,“přiznává s úsměvem.

Vy tady bijete ženy?

Když do Čech poprvé přijeli, leccos je překvapilo. Třeba, že je někde voda dražší než pivo. „Myslel jsem si, že to je chyba,“vypráví Jordi. Nailu zase zaskočil prodej kaprů v kádích o Vánocích. „To pro mě bylo šokující, když jsem viděla ty vaničky poprvé,“vzpomíná.

„Já jsem zase nepochopil Velikonoce. Proč bijete ženy?“směje se Carles. Seznámit se nejen s touto sympaticko­u trojicí může každý na akcích, které budou probíhat zase od září pod záštitou česko-katalánské­ho spolku. Třeba u společných obědů, kdy se bude vařit tradiční španělské jídlo paella, nebo na říjnové „castanyadě“, katalánské verzi Dušiček.

Minulý týden se v Praze představil­a katalánská tradice „castells“, tedy lidské věže.

V čem tato tradice spočívá?

Carles: Je to společensk­á záležitost, tradice, která vznikla v 19. století. Lidé se stavějí jeden na druhého, a tak postaví věž. Nejvíc lidí je v základu, „pinyae“, tedy borové šišce, ve kterém jsou obyčejně statní muži. Na ně si stoupají další lidé podle jejich tělesné konstrukce. Stavějí se až devítipatr­ové věže.

Kdo věž řídí?

Naila: Lidé se řídí podle muziky a pokynů instruktor­a, který jim říká, jestli mají zpomalit, nebo naopak zrychlit, a podobně.

Kolik lidí je v jedné věži?

Carles: To záleží na velikosti konstrukce, je to ale něco mezi 80 a 400 lidmi. Sem do Prahy přijelo 180 lidí ze souboru z Barcelony.

Může se zapojit každý?

Naila: Není to tak, že můžete jen tak přijít a začít stavět. Nejdřív na to musíte natrénovat správné postavení. Záleží také, kolik vám je, kolik vážíte. Podle toho se stanoví, ve které úrovni budete stát. Trénuje se třeba dvakrát týdně, někdy víc.

 ??  ?? Dolů až po mávnutí Speciální úlohu ve věži má dítě, které vyšplhá nahoru a zamává divákům. Gesto stavbu ukončí.
Dolů až po mávnutí Speciální úlohu ve věži má dítě, které vyšplhá nahoru a zamává divákům. Gesto stavbu ukončí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia