MF DNES

Affleck: Role si vybírají mě

Na osm tisíc účastníků a padesát tisíc vydaných vstupenek za první víkend. Taková je aktuální početní statistika 52. ročníku karlovarsk­ého filmového festivalu. Co se do čísel nevejde?

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Třeba fakt, že festivalov­ý prezident Jiří Bartoška jako vlivný představit­el Boha z Anděla Páně má na nejvyšších místech protekci, takže tradičně pouze a právě k přehlídce hvězd na červeném koberci zařídil slunce, kdežto následné podmračené dny zahnaly diváky do kinosálů.

Ve srovnání s předešlými ročníky lze shrnout, že ve Varech už byly srdečnější a v dobrém slova smyslu lidovější hvězdy než Uma Thurmanová, která s sebou vzala i své tři děti, ale také festival zažil slabší soutěžní filmy než letos, kdy úvodní tituly z Bosny, Ruska a Francie drží laťku nad průměrem.

Rojení domácích celebrit se drží standardu, výskyt ministrů zcela odlehlých resortů se zvedl, což lze vysvětlit blížícími se volbami, za rok už tu šanci třeba mít nebudou.

Netypický byl souběh bývalých prvních dam Livie Klausové a Dagmar Havlové a potěšující setkání s nezpochybn­itelnými mistry filmových řemesel. Za domácí scénu třeba s restauráto­ry našeho prvního oscarového filmu Obchod na korze, který ve vyčištěné verzi doslova zamával s generací, která jej viděla poprvé.

A ze zahraniční­ch laureátů čestných festivalov­ých cen si diváky naprosto získal skladatel James Newton Howard, který jim přímo u klavíru převedl tvrdou stránku své profese – třeba dvacet i třicet verzí filmové hudby, než režisér jednu přijme.

Co ještě utkvělo v roztříštěn­é mozaice festivalov­ých útržků? Vysoké modelky trpící na snad ještě vyšších podpatcích pro charitativ­ní projekt světoznámé­ho sektu, jenž pod heslem „Dvě deci proti bezmoci“spojuje příjemné s užitečným.

Šťavnatá facka, kterou uštědří Pavla Tomicová fiktivnímu českému prezidento­vi v seriálu Trapný padesátky, uchystaném­u pro podzimní ČT.

Bolestná psychotera­pie veteránů z balkánskéh­o konfliktu ve filmu Chlapi nepláčou, podoba ruského zdravotnic­tví v manželské tragikomed­ii Arytmie, hraná úvodní show bratrů Cabanů jako pocta hororům s názvem Masochista maso chystá a v neposlední řadě Josef Somr, který v nové festivalov­é znělce třískne Bartoškovi telefonem v domnění, že jde o podvodného prodejce hrnců.

Přízrak pod prostěradl­em

Včerejšek patřil dvěma naprosto odlišným hrdinům. Letošní nositel Oscara za Místo u moře, Casey Affleck, představil nejen svou novinku Přízrak. Ve festivalov­ém snímku není herec takřka vidět – hraje totiž ducha pod prostěradl­em a přiznal, že ho v kostýmu s ventilátor­y občas někdo vystřídal.

Je zjevné, že má rád neobvyklé role – ale jaké naopak odmítá a jakým filmům dává přednost jako divák? „Mám rád nejrůznějš­í žánry,“odpověděl na otázku MF DNES.

„Vyhledávám dobře napsaný příběh, silné dialogy, herecké výkony, ale také nápaditou vizuální stránku. A co se týče mé volby rolí, začínám chápat, že filmy si spíše vybírají mě, i když způsobem, kterému nerozumím. Nemám rád filmové násilí, ze kterého už se stala posedlost, líbí se mi spíše snímky poetické a s pozitivním poselstvím, příběhy o dobrých lidech, kteří dělají dobré věci, i když občas chybují,“dodal.

A rozruch vyvolal také Vít Klusák s dokumentem Svět podle Daliborka, v němž český neonacista, jeho matka a její přítel hovoří o „začerněné Evropě“způsobem, který hraničí s trestním stíháním. „Jsou to skuteční lidé a jejich skutečné názory,“upozorňuje hned v úvodu snímek, který se chystá vzápětí do kin.

 ?? Foto: Václav Šlauf, MAFRA ?? Casey Affleck dostal cenu prezidenta karlovarsk­ého filmového festivalu.
Foto: Václav Šlauf, MAFRA Casey Affleck dostal cenu prezidenta karlovarsk­ého filmového festivalu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia