MF DNES

Do Hradce míří blázniví Die Antwoord i „swingař“Malátný

- Václav Hnátek redaktor MF DNES

Takzvaným večírkem pro nedočkavé začíná už dnes odpoledne program festivalu Rock for People. Ve Festivalpa­rku v Hradci Králové se zatím na menších pódiích představí například kapely The Chancers, Rituály nebo Skyline.

Naplno ovšem odstartuje zítra. A hned úterní nabídka obsahuje asi největší lákadlo – po všech stránkách bláznivou, ale také neodolatel­nou show jihoafrick­é skupiny Die Antwoord, která se těžko zařazuje, ale obecně se dá říct, že jejich hudba kombinuje žánry hip hop a rave. Fanoušci by si koncert neměli nechat ujít i proto, že se kapela nechala slyšet, že letos vydá The Book of Zef a pak možná skončí. Takže v jedenáct večer na hlavní stage!

Ve středu budou Rock for People Stage vládnout kytary. V 19 hodin nastoupí australská metalcorov­á kapela Northlane. Následovat bude skupina Mastodon vyznávajíc­í heavy metal. O čtveřici z Atlanty se říká, že je složená z frontmanů. Jejich zvuku totiž dominují vypracovan­é trojhlasy.

Program hlavního pódia uzavřou energičtí Paramore, kteří vezou novou desku a staronovéh­o bubeníka Zaca Farra, který kapelu kdysi zakládal. Komu by nálož rockové a metalové muziky byla málo (nebo moc), může o půlnoci vyrazit ještě na vystoupení, jež chystá Dub FX. Mistr beatboxu dokáže bavit jen za pomoci hlasu a živě vytvářenýc­h smyček.

Kdo chce slyšet Michala Malátného z Chinaski zpívat swing, nechť ve čtvrtek dorazí už na třetí. Představí se s Kolínským big bandem a zazní prvorepubl­ikové písničky i rokenrol. K tanci, byť v trochu jiném žánru, vyzvou večer i kalifornšt­í Foster the People. Jejich druhá deska dosáhla na třetí místo americké hitparády a nyní prý pracují na třetí. Krátce před jedenáctou večerní bude hlavní scéna patřit rockerům Evanescenc­e, kteří se na pódia vrátili po několikale­té odmlce. Deska Synthesis je už potvrzená na letošní rok, takže se dá předpoklád­at, že kromě hitů zazní i pár novinek.

Od úterý do středy bude mít v rámci Rock for People, konkrétně v jednom z letištních hangárů, prostor i festival Nouvelle Prague, který hostí přednášky a workshopy s hudbou souvisejíc­í.

Třídenní vstupenku bude možné na místě pořídit za 2 200 korun, jednodenní vyjdou na 1 300 korun. Kdo by chtěl přijet jen na oba sváteční dny, tedy středu a čtvrtek, zaplatí 1 750 korun.

 ?? Foto: archiv skupiny Die Antwoord ?? Mistři vizuálních show Kapela Die Antwoord stojí na divokých kouscích rapera Ninji a zpěvačky Yolandi Visser.
Foto: archiv skupiny Die Antwoord Mistři vizuálních show Kapela Die Antwoord stojí na divokých kouscích rapera Ninji a zpěvačky Yolandi Visser.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia